Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NAS server, hlavně pro PLEX

Proč by měl být FreeNAS náročný? Pokud nepoužiješ deduplikaci, je to běžná varianta raidu. Stejně tak administrace.

Co se unraidu týká, osobně k němu mám zásadní výhrady. Jednak není zdarma, ale to podstatné je, že k datům přistupuje tak, že je pokládá za zbytná. Umí (pokud vím) jen jedny paritní informace (nelze si vybrat dvojitou paritu) a i když jsou data z "nepole" čitelná sólo, tak v důsledku, pokud se nejedná jen o nepodstatná mediální data, tak je to stejně na nic, protože potřeba jsou data všechna.

Jistě budeš argumentovat zálohou, ale jak chceš zálohovat diskový prostor o velikosti několika (desítek) TB? To běžný uživatel nezvládne, většinou na to ani nepomyslí. A buď ujištěn, že si vedle nepodstatných mediálních dat bude velmi brzo skladovat i domácí fotky a další důležité dokumenty. Výhoda unRAIDu je zároveň i jeho nevýhodou, možnost dokupovat jednoduše kapacitu stylem "co dům dal" vypadá na první pohled lákavě, ale v konečném výsledku to je na bolehlav.

Z mého pohledu je dnes problém ochrana dat, protože jejich zálohování je obtížné a drahé. Naopak nakoupit disky libovolné kapacity je jednoduché a levné, tudíž za mě hlasuju za roky prověřený raid (jak linuxový mdraid, tak BSDčkový RAID-Z).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny