Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Program na tvorbu popisků

Ahoj,
hledám nějaký free program na tvorbu popisků zařízení. Jedná se o "bedýnku", či panel s vypínači, tlačítky a indikátory a chci na to udělat popis těchto prvků, ale ne každý jednotlivě zvlášť, ale jako celkový podklad na jeden papír, který zalaminuji a osadím na panel.
Takže na plochu o konkrétních rozměrech chci umístit popisky, pokud možno i v rámečcích, na konkrétní místa. Takže potřebuju, aby ty pozice popisků bylo možno v tom programu přesně umístit/zaměřit, aby to sedělo vůči fyzické pozici na zařízení.
Teoreticky se to dá udělat i v malování, ale tam nemám měřítko a je to celkově dost krkolomný, takže hledám něco použitelnějšího, kde můžu zadat rozměry a odměřit pozice jednotlivých prvků.
Znáte někdo něco použitelnýho?

Díky za tipy.

Předmět Autor Datum
Zoner Callisto 5 Free Doporučuju vytáhnout z průsečíku pravítek nulovou pozici na jeden roh obdélník…
JoDiK 02.01.2020 10:26
JoDiK
Díky, doma zkusím. V práci nemám bohužel instalační práva, tak snad by to mohlo běžet i z kopie na f…
Prasak_work 02.01.2020 15:02
Prasak_work
Aha, možná jsem to měl zmínit, rozumně použitelný program pro tyto účely musí být vektorový. Jestli…
JoDiK 02.01.2020 16:59
JoDiK
Office máme, ale to malování ve Wordu a Excelu - nějak jsem tam na to zatím nepřišel, jak to rozumně…
Prasak 02.01.2020 17:55
Prasak
Já bych to také udělal ve Wordu. Vložit > tvar >popisky > v nastavení tvaru "před textem", aby s ním…
Kráťa 03.01.2020 14:22
Kráťa
Zdarma je třeba LibreOffice Draw,to máš možná už doma, Inkscape nebo Corel Draw 19-free trial na 15…
Karel04 02.01.2020 16:31
Karel04
Tak nakonec jsem použil to kreslení ve Wordu v MS Office, kupodivu to s tím jde vcelku uspokojivě. P…
Prasak 14.01.2020 19:03
Prasak
Ve Wordu bych si to opravdu netroufl dělat, to je jeden z nejstrašnějších programů, co znám. Teču, k…
L-Core 14.01.2020 20:47
L-Core
Na to, co dělám, ten Word bohatě stačí. Udělat kolečko, vyplnit barvou, pod to dát obdélník, do něj…
Prasak 14.01.2020 21:17
Prasak
nejlepší vektorový program z běžné sady ms office (mimo samostatně prodávaný dražší visio) je ten tu…
lední brtník 14.01.2020 21:35
lední brtník
Z formulářů v *.doc jsem také na infarkt, jelikož tam ti tupci zásadně nedávají formulářová pole. Do…
Kráťa 15.01.2020 04:31
Kráťa
kde se mi ani nepodařilo vytvořit obdélník s textem uvnitř, což ve Wordu šlo levou zadní Já skončil…
Kráťa 15.01.2020 04:33
Kráťa
Já to mám naopak - V Affinity, Callistu tohle zvládnu velmi rychle, "kreslení" ve Wordu mi přišlo vž…
touchwood 15.01.2020 05:43
touchwood
Udělej článek "základy z Zoner Calisto". Ten by se moc šiknul. Asi by stačilo základní tvary. poslední
Kráťa 15.01.2020 08:35
Kráťa

Díky, doma zkusím. V práci nemám bohužel instalační práva, tak snad by to mohlo běžet i z kopie na flashdisku. Zatím jsem si vypomohl v malování, kde jsem objevil mřížku s měřítkem v cm. Popisy jsou však jen bitmapa, takže nějaká editace je dost komplikovaná.

Aha, možná jsem to měl zmínit, rozumně použitelný program pro tyto účely musí být vektorový. Jestli máte v práci MS Office, i tam se dá jakž takž vektorově kreslit - popisy se dělají v textových polích, rozměry a pozice lze taky zadávat v přesných hodnotách, funguje tam i mřížka... Jen v novějších verzích je nutné kreslit na kreslícím plátně, nebo jak to zrovna přeložili...

Office máme, ale to malování ve Wordu a Excelu - nějak jsem tam na to zatím nepřišel, jak to rozumně použít. Zkusím to ještě prozkoumat.
Ty panelový popisky nejsou nic složitýho, prakticky jen popisky vypínačů a světýlek, ale potřebuji jejich popisky přenést z fyzického zařízení do počítače na stejné pozice, tedy abych to pak vytisknul jako podklad na jediný papír a ten pak "vypodložil" pod ony signálky a vypínače. Ten první pokus v malování dopadnul vcelku použitelně, první černobílá zkušební verze je na světě, pak jsem jen doposunoval nápisy a půjde to do barvy a zalaminovat. Ale těch zařízení mám povícero, co budu popisovat, takže zkusím něco dalšího.

Tak nakonec jsem použil to kreslení ve Wordu v MS Office, kupodivu to s tím jde vcelku uspokojivě. Pro nooba, jako jsem já, je to snažší, než Calisto, kde se mi ani nepodařilo vytvořit obdélník s textem uvnitř, což ve Wordu šlo levou zadní.

Ve Wordu bych si to opravdu netroufl dělat, to je jeden z nejstrašnějších programů, co znám. Teču, když banka po mně chce vyplnit nějaké tabulky a ono je to v *doc :-?

Až se budeš nudit, stáhni si Affinity Designer (trial, demo či co to zdarma je..) a vyzkoušej. Dobrý začátek je kouknout na video tutoriály, Affinity jich vydalo spousty a jsou dobře zpracované. Dobře pochopitelné i pro v angličtině méně zdatné.

Já se před několika lety rozloučil s Adobe (poslední verzi mám CS4) a přešel na Affinity. Cena lidová - Photo, Designer a Publisher (náhrada za Photoshop, Illustrator a InDesign) vyšlo dohromady na 3 tisíce, žádné měsíční výpalné, pro 99,9% uživatelů umí totéž co adobácké vzory. Jediná nevýhoda je absence češtiny; na druhé straně práce v těchto složitějších programech (k tomu bych ještě přiřadil nějaký video a audio editor) předpokládá znalost angličtiny. A Acrobata jsem nahradil PDF-XChange Editorem Plus.

Kdyby ses chtěl vážněji zabývat Affinity, ozvi se SZ.

Na to, co dělám, ten Word bohatě stačí. Udělat kolečko, vyplnit barvou, pod to dát obdélník, do něj vepsat text, to celý vložit do dalšího obdélníku s kulatými rohy a vyplnit barvou, tento obdélník přenést na pozadí, ať je text a kolečko vidět. Měřítko je v centimetrech, je tam i pomocná mřížka, takže popisky lze umístit do pozice 1:1 podle předlohy. Všechno je vektorové, takže se s tím pracuje dobře.
Zatím mám zkušenosti takový, že specializovaný programy mají tolik funkcí a možností, že se v tom ztrácím, viz zmiňované Callisto.

nejlepší vektorový program z běžné sady ms office (mimo samostatně prodávaný dražší visio) je ten tupý shit co je jinak naprosto k ničemu - powerpoint. ale zrovna stupnice bych v něm nebastlil.
používám ho na malůvky místností, pak potřebuju změnit měřítko a jsem s popisky vždy v pr...

pravidelně se objevují akce s výprodeji starších verzí corel draw - a ten mi připadá nejskvělejší.
výše zmiňovaný callisto je snad zdarma, takže komu jeho ovládání vyhovuje, nemá co řešit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru