Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dlouho vydrží data na nosičích?

Ano, ve vývoji jsou krystalové nosiče, na jejich rozšíření si budeš muset ale minimálně ještě tak 10 let počkat, vypadá to slibně. Na trhu už jsou prototypy ale je to hodně drahé a prý to ani nefunguje, jak by mělo.

Technicky vzato, když data uložíš na nový HDD a zabezpečíš HDD proti pádům, prachu a výkyvům teplot, nevidím důvod, proč by to data nemohla 30 let přežít. Otázka pak je spíše, jestli za 30 let ještě bude existovat dosavadní SATA technologie, aby si to měl kam píchnout :-D Vzhledem k tomu, že už dnes SSD brutálně zlevňují a M.2 sloty jsou čím dál tím oblíbenější zůstává otázka, jestli HDD budou za 30 let mít vůbec nějakou budoucnost.

Udělal bych spíše to, že bych data zálohoval někam na disk a po 10 letech je prostě přepsal na jiné úložiště podle doby. To je doba ve které ti HDD 100% neodejde samo od sebe a zároveň se budeš držet tak nějak v trendu technologie.

Nejjednodušším řešením je pak cloud některé velké firmy jako Google nebo Microsoft. Mají několik záloh na každého uživatele a ty to nebudeš muset řešit. A zrovna Google Drive se asi v nejbližší době jen tak nevypne, to samé OneDrive :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny