Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dlouho vydrží data na nosičích?

(Tesat do sutru je sice celkem trvanlive, ale dosti pracne reseni a stehovat vetsi archiv pak prace pro vraha, nebo armadu otroku :-D)

No, ono i ten ulozeny HW muze casem odejit (a ten disk taky), kvuli takovym hloupostem jako vysychajici kondenzatory, korodujici/oxidujici/jinak reagujici cokoli, samovolny rozpad a asi milion jinych obskurnich duvodu - sance je mala, lec nenulova a casem roste.

Pokud zarizeni vyhovuje soucasnemu ROHS (skoro jiste ano), tak je pajene bezolovnatou pajkou, ktera ma tu uzasnou vlastnost, ze dokaza sama od sebe casem rekrystalizovat a vytvorit nekolikamilimetrove vodive ostny na vsechny strany - co to propoji a jak e to bude po zapnuti chovat je pak ve hvezdach, ale dost sslusna sance je, ze e tam neco nekde vyzkratuje. Taky proto maji dulezita zarizeni (vesmir, armada, nemocnice, ...) vyjimky, ze muzou pouzivat tu starou, s olovem, ktera tuto uzasnou vlastnost postrada (a obsahuje fuj-fuj olovo, budliky-budliky).

Bezna spotrebni elektronika (jako PC) vyjimku samozrejme nema, k tomu jevu dochazi pomalu, tenke jehlicky se pri doteku spali driv nez obvody za nima (vetsinou) a behem zarucni doby problem moc nehrozi. A ze po par letech zacne "moralne" zastarale zarizeni obcas nahodne haprovat a casem se to bude zhorsovat, to nikoho nezajima, kup si nove, stejne uz je to vykopavka a obchod se musi tocit.

--

Jako celkem rozumna, prijatelne draha a nenarocna cesta mi prijde mit ta kriticka data aspon na dvou ruznych discich, od ruznych vyrobcu, s kontrolnimi soucty a pravidelne je (kazdy disk zvlast) kontrolovat (kazdych par mesicu to nechat projet skriptem), jinak je nepouzivat. Jakmile ten skript najde prvni chybu, vykopirovat bezchybna data (z druheho disku, nebo to nakombinovat, pokud i tam budou nejake chyby - sance, ze budou naraz v tom samem souboru je mala) na novy disk a ten/ty s chybou/chybama preformatovat a pouzit na nekriticke veci.

Takhle budes prote porad mit aspon dve zalohy (a aspon jednu spravnou), pri soucasnych kapacitach a cenach to nebude drahe a testy/kopirovani budou snadne. Zaroven pokud technologie oddriftuje jinam, tak poznas, ze uz snejsou nove pocitace s PATA, tak to na starem prekopirujes na SATA, az zmizi nove pocitace se SATA, tak to na (v te dobe starem aktualnim pocitaci) snadno prekopirujes treba na M2, az zmizi M2 ... proste to bude zit skutecne nafurt, dokud se o to budes ty, ci tvi dedici starat. (BTW obdobne pokud prestane byt podporovany format dat, treba .RM, nebo .AVI, nebo .MKV ... tak to prekonvertujes do nejakeho novejsiho a spoctes nove soucty - pri zmene technologie se to dela snadno, protoze starou najde po bazarech, pokud nebude mit doma, zatimco po letech od zmeny uz to muze byt stejny problem, jako ted precist jednostrannou 5 1/4" disketu - o 8" ani nemluve)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny