Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Starý notebook: upgrade OS nebo nový notebook?

Kdys byla doba, kdy jsem se celkem orientoval. Jenže čas plynul...

Prosím o radu: obrátila se na mě známá; má 12 let notebook na pracovní účely - účetnictví - je to Dell, konkrétně tenhle model

V současné době je tam Vista a asi IE. Přihlašuje se do banky, její stránky píšou:

Dobrý den,

z důvodů ukončení podpory operačního systému Windows XP/Vista, který využíváte, může být Váš přístup do internetového bankovnictví MojeBanka a MojeBanka Business od 1. února 2020 omezen. Abyste mohli i nadále využívat všechny funkce internetového bankovnictví, doporučujeme Vám přejít na novější operační systém.

Otázka zní: přejít na stejným noťasu na Win10 - s ohledem na to, že se na něm dělá je účto a občas zkoukne web - nebo koupit novej noťas?

Předmět Autor Datum
Nedavno tu probehl odkaz na Windows 10 compact edition. Na tom notebooku by to bezelo svizne. Pokud… nový
Jan Fiala 11.01.2020 09:21
Jan Fiala
Na tomto HW by mala vyladená desina šliapať ako delo v prípade kancelárskych potrieb s prácou textov… nový
Nuda 11.01.2020 09:22
Nuda
Taky se přikláním, rozchodit W10. Podle tohoto videa https://youtu.be/fbLj5OoZ1rE to vypadá, že zmiň… poslední
Random Guy 11.01.2020 16:37
Random Guy
Pravdepodobne bude treba novy notas. Mel jsem neco podobneho, sice notas od MSI, ale upgrade nesel,… nový
RedMaX 11.01.2020 10:14
RedMaX
Hlasuju pro nový notebook. Tenhle už má 12 let odslouženo, to je na medaili, ale i když na účetnictv… nový
host 11.01.2020 10:55
host
Jestli jí to stačí a banka přístup omezí,nemůže do té banky pak chodit přes chytrý telefon? Ale asi… nový
Karel04 11.01.2020 11:34
Karel04
Ať už bude notebook upgradován nebo koupený nový, na konečné rozhodnutí je času víc, než ta "deadlin… nový
Random Guy 11.01.2020 12:39
Random Guy
Klidně se může spáchat dualboot, kdy Visty může používat na ty svoje programy - i účetní, no a do in… nový
tojezdenek 11.01.2020 16:18
tojezdenek

Na tomto HW by mala vyladená desina šliapať ako delo v prípade kancelárskych potrieb s prácou textových editorov a po nete.

Je otázne, či existujú všetky ovládače použité v mašine Dell pre W10.

Sprav Image systémového oddielu súčastného stavu OS Vista pod WinPE.

Stiahni si ISO W10, vyrob bútovačku na fleške, napr.Rufus, a vykonaj čistú inštaláciu x64 bit. desiny. Pripoj sa k netu modemom až po preskočení zadania licencie W10 (key) v modrom okne. Nemeň veľkosť pri inštalácii dvoch systémových oddielov (aktívny a primárny), nainštaluj desinu na pôvodné oddiely, aby sa dala vrátiť Vista z bitovej zálohy.

Jedine tak zistíš, či sú dostupné ovladače pre Dell v prípade W10. Desina síce disponuje vlastnými generikami pre HW, dokáže vyplniť medzeru, ale pri nesprávnom čipsete nemusí systém bežať svižne.

Pravdepodobne bude treba novy notas.

Mel jsem neco podobneho, sice notas od MSI, ale upgrade nesel, ani na linux ani na Win10, nezapnes pak Bluetooth, Wi-fi a podobne. Jsou tam doted Visty, pokud vim, nebot v provozu je dal, ale uz ne u me. Takze zalezi, co vsechno tam potom bude treba, ale kompletni funkcnost vseho moc neocekavej. Udelas image disku, vyzkousis a kdyz to nepujde dle ocekavani, vratis tam Visty.

Hlasuju pro nový notebook. Tenhle už má 12 let odslouženo, to je na medaili, ale i když na účetnictví stačí, v dnešní době už je prostě zastaralý - jak softwarově, tak výbavou (konektivitou). Nový notebook stačí nějakou nejlevnější řadu, a furt bude 10x výkonnější a zas bude mít na x let vystaráno.

Pokud by si přesto chtěla starý notebook ponechat a jen upgradovat Windows, tak ať zároveň investuje do SSD. Ale můžou být problémy s ovladačema, může kdykoliv něco odejít, může narazit na problém s kompatibilitou, ... prostě podle mě to je šetření na nepravém místě.

Ať už bude notebook upgradován nebo koupený nový, na konečné rozhodnutí je času víc, než ta "deadline od banky 1.února 2020".

Naštěstí pro Windows XP i Vista existují stále technologicky i po stránce bezpečnosti záplatované, aktuální prohlížeče s aktuálními root certifikáty, html5, TLS1.2 a vším potřebným. NewMoon / Mypal (od různých vývojářů, forky PaleMoonu, který zase vzešel z Firefoxu), lze mít i češtinu. Aby stránky banky neřvaly, tak doinstalovat rozšíření, které změní useragent, takže se prohlížeč hlásí třeba jako Chrome na Windows 10. Třeba "Eclipsed Moon."

https://github.com/Feodor2/Mypal/releases

nebo

http://rtfreesoft.blogspot.com/search/label/browser

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru