Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook - nadměrné využívání CPU/procesoru bez příčiny

Dobré ráno,
již delší dobu mi něco v notebooku "Lenovo Ideapad 700-15ISK gaming black" žere CPU bez známé příčiny... neustále notebook jede na plné využití čili 100% CPU/využití procesoru - když však otevřu správce úloh, během 3 vteřin se využití ihned samo sníží - třeba nyní... mám zapnuto pouze pár běžných programů a google chrome a využití cpu bylo 90%, během 2-3 sec po otevření správce uloh se to samo snížilo na 13%. Během vteřiny co vypnu správce uloh se ihned navýší výkon CPU zpět na 90%. Absolutně nechápu proč, žádný program, který by měl využívat tolik CPU spuštěn nemám. Projížděl jsem veškeré programy v notebooku a hledal nějaký neznámý, nenalezl jsem. Hledal jsem na netu, našel jsem že by to mohl být nějaký tip malwaru či viru, návody jsem pečlivě prolezl a podíval se na vše dle instrukcí a videí, avšak dané viry a malware jsem tam nenalezl. Jsem pouze běžný uživatel, který si dle návodu dokáže přeinstalovat operační system a vyřešit většinu obtíží s PC kromě programování... Tento problém se CPU mám již řadu měsíců, přehlížel jsem to, nevím co s tím a chci to vyřešit, pouze nevím jak.
Nechci si platit licence k programům, které by mohli vyřešit nějaké vadné registry nebo tak něco... takové programy jsem si nainstaloval, spustil, zjistil, že je vše víceméně v pořádku.
Zkoušel jsem i diagnostický program od Lenovo, ten také nenalezl žádnou příčinu/problém.
Win 10
procesor intel core i7-6700hq cpu 2,6 ghz
ram 16gb

Předmět Autor Datum
Ano, opravdu se takhle chovají určité druhy malwaru, které se tak brání odhalení. Ne vždy ale deteku… nový
Wikan 22.01.2020 10:40
Wikan
Nepíšeš jakými nástroji jsi viry hledal. Zkusil bych Adwcleaner, a pak nějaký antivirový program spu… nový
Kyncl 22.01.2020 10:43
Kyncl
kolegové už ti psali, předpokládám že máš zkontrolováno. není nastavený power režim na nějaký speci… nový
lední brtník 22.01.2020 18:46
lední brtník
Tak jsem zkusil všechny 3 Vaše zmíněné rady a další návody na youtube apod. a bohužel jsem problém n… nový
Floki 26.01.2020 00:27
Floki
eset + advanced system care Nejdřív se zbav tady toho. Snad raději nainstaluj Windows včetně ovlad… nový
karel 26.01.2020 00:30
karel
Dej na radu Karla, vyzná se. Pokud ani po dalším pokusu a čisté instalaci to nepoběží, hledal bych c… nový
mlok8 26.01.2020 00:46
mlok8
Prvně jsem nainstaloval řádný antivir - eset + advanced system care 13,2 pro (proti malware něco) O… poslední
yYy 26.01.2020 11:25
yYy

Tak jsem zkusil všechny 3 Vaše zmíněné rady a další návody na youtube apod. a bohužel jsem problém nevyřešil... nakonec jsem zformátoval veškeré disky a nainstaloval OS znovu... bohužel i poté potíže přetrvávají a netuším co s tím... verzi win 10, kterou jsem instaloval jsem stáhl z ofic. webu microsoftu - instaloval jsem ji z flash disku. Před instalací jsem veškeré disky i minulý Win smazal/zformátoval.
Prvně jsem nainstaloval řádný antivir - eset + advanced system care 13,2 pro (proti malware něco). Moc jsem toho nenainstaloval, a to co ano, jsem prvně prověřil antivirem. Soubory ze zálohy jsem taktéž prověřil, a přesunul pouze asi 15% z nich zpět.
Potíže stále přetrvávají a nemám tušení, kde je chyba...

Dej na radu Karla, vyzná se. Pokud ani po dalším pokusu a čisté instalaci to nepoběží, hledal bych chybu možná v komponentu. Procesory mají často zadní vrátka, kam se také dá propašovat virus. To bych ale odnesl už radši odborníkovi, s tím tady nepomůžeme.

Prvně jsem nainstaloval řádný antivir - eset + advanced system care 13,2 pro (proti malware něco)

Oba tieto vecičky VYHOĎ! Ak máš desiatky - máš tam predsa Defendera! Ten stačí na bežné používanie.
ASC - ten dokáže riadne rozhasiť systém - nemá tam čo hľadať, keď s nim NEVIEŠ poriadne pracovať a NEVIEŠ, čo a na čo slúži.
Eset a ASC totiž vždy, keď niečo otvoríš/ zatvoríš to KONTROLUJÚ - a hneď máš vyťaženie. A ani by som sa nečudoval, keby ešte výsledky posielali na svoje servery.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru