Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook - nadměrné využívání CPU/procesoru bez příčiny

Dobré ráno,
již delší dobu mi něco v notebooku "Lenovo Ideapad 700-15ISK gaming black" žere CPU bez známé příčiny... neustále notebook jede na plné využití čili 100% CPU/využití procesoru - když však otevřu správce úloh, během 3 vteřin se využití ihned samo sníží - třeba nyní... mám zapnuto pouze pár běžných programů a google chrome a využití cpu bylo 90%, během 2-3 sec po otevření správce uloh se to samo snížilo na 13%. Během vteřiny co vypnu správce uloh se ihned navýší výkon CPU zpět na 90%. Absolutně nechápu proč, žádný program, který by měl využívat tolik CPU spuštěn nemám. Projížděl jsem veškeré programy v notebooku a hledal nějaký neznámý, nenalezl jsem. Hledal jsem na netu, našel jsem že by to mohl být nějaký tip malwaru či viru, návody jsem pečlivě prolezl a podíval se na vše dle instrukcí a videí, avšak dané viry a malware jsem tam nenalezl. Jsem pouze běžný uživatel, který si dle návodu dokáže přeinstalovat operační system a vyřešit většinu obtíží s PC kromě programování... Tento problém se CPU mám již řadu měsíců, přehlížel jsem to, nevím co s tím a chci to vyřešit, pouze nevím jak.
Nechci si platit licence k programům, které by mohli vyřešit nějaké vadné registry nebo tak něco... takové programy jsem si nainstaloval, spustil, zjistil, že je vše víceméně v pořádku.
Zkoušel jsem i diagnostický program od Lenovo, ten také nenalezl žádnou příčinu/problém.
Win 10
procesor intel core i7-6700hq cpu 2,6 ghz
ram 16gb

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
kolegové už ti psali, předpokládám že máš zkontrolováno. není nastavený power režim na nějaký speci… nový
lední brtník 22.01.2020 18:46
lední brtník
Tak jsem zkusil všechny 3 Vaše zmíněné rady a další návody na youtube apod. a bohužel jsem problém n… nový
Floki 26.01.2020 00:27
Floki
eset + advanced system care Nejdřív se zbav tady toho. Snad raději nainstaluj Windows včetně ovlad… nový
karel 26.01.2020 00:30
karel
Dej na radu Karla, vyzná se. Pokud ani po dalším pokusu a čisté instalaci to nepoběží, hledal bych c… nový
mlok8 26.01.2020 00:46
mlok8
Prvně jsem nainstaloval řádný antivir - eset + advanced system care 13,2 pro (proti malware něco) O… poslední
yYy 26.01.2020 11:25
yYy

Tak jsem zkusil všechny 3 Vaše zmíněné rady a další návody na youtube apod. a bohužel jsem problém nevyřešil... nakonec jsem zformátoval veškeré disky a nainstaloval OS znovu... bohužel i poté potíže přetrvávají a netuším co s tím... verzi win 10, kterou jsem instaloval jsem stáhl z ofic. webu microsoftu - instaloval jsem ji z flash disku. Před instalací jsem veškeré disky i minulý Win smazal/zformátoval.
Prvně jsem nainstaloval řádný antivir - eset + advanced system care 13,2 pro (proti malware něco). Moc jsem toho nenainstaloval, a to co ano, jsem prvně prověřil antivirem. Soubory ze zálohy jsem taktéž prověřil, a přesunul pouze asi 15% z nich zpět.
Potíže stále přetrvávají a nemám tušení, kde je chyba...

Dej na radu Karla, vyzná se. Pokud ani po dalším pokusu a čisté instalaci to nepoběží, hledal bych chybu možná v komponentu. Procesory mají často zadní vrátka, kam se také dá propašovat virus. To bych ale odnesl už radši odborníkovi, s tím tady nepomůžeme.

Prvně jsem nainstaloval řádný antivir - eset + advanced system care 13,2 pro (proti malware něco)

Oba tieto vecičky VYHOĎ! Ak máš desiatky - máš tam predsa Defendera! Ten stačí na bežné používanie.
ASC - ten dokáže riadne rozhasiť systém - nemá tam čo hľadať, keď s nim NEVIEŠ poriadne pracovať a NEVIEŠ, čo a na čo slúži.
Eset a ASC totiž vždy, keď niečo otvoríš/ zatvoríš to KONTROLUJÚ - a hneď máš vyťaženie. A ani by som sa nečudoval, keby ešte výsledky posielali na svoje servery.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru