Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ktery telefon zvolit pro kvalitni fotky?

Zdravim, potreboval bych poradit s výběrem telefonu na fotografování, nemůžu se rozhodnout, který bude pořizovat nejlepší fotografie i za horších světelných podmínek: Doogee y9 plus, Alcatel 3x, Realme 5 pro, Motorola one macro, Lenovo K10 plus, Xiaomi MI A3, nebo Redmi note 8,8T. Předem děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Nejlepší, co můžeš udělat, je jít na DXOMARK nebo se podívat na reálné fotografie pořízené v testech… nový
mlok8 22.01.2020 21:33
mlok8
Jsem od nekolika lidi slysel, ze Motorola Vision One ma pomerne slusny fotky. nový
RedMaX 22.01.2020 23:35
RedMaX
Bracha koupil mame k vanocum mobil, ktery by podle nej mel delat aspon trochu slusnejsi fotky, proto… nový
merlouska 23.01.2020 00:09
merlouska
Naopak. S tím, co jsi napsala se dá plně souhlasit. Kvalitní fotky = fyzikalní zákony = specializova… nový
Flash_Gordon 23.01.2020 00:40
Flash_Gordon
to je sice "pravda", ale jen "napul". Sam mam doma zrcadlovku i bezzrcatko = vim co to dokaze. Ale t… nový
lucifer 23.01.2020 10:36
lucifer
Jako jo, ja to znam taky, uz mnohem vic fotim mobilem nez fotakem, protoze presne jak rikas, vytahne… nový
merlouska 23.01.2020 12:06
merlouska
On ten blesk v mobilu občas pomůže, i když to není žádná sláva. Ale je hodně užitečnej, když ráno hl… nový
Prasak 23.01.2020 21:42
Prasak
jj, jako svitilna je to skvele, taky to vyuzivam mnohem vic na sviceni nez jako blesk :-) poslední
merlouska 23.01.2020 23:41
merlouska
Mam P20 Pro, co bol tusim fotomobil roku 2018 ak sa nemylim a predsa za zhorsenych svetelnych podmie… nový
fleg 23.01.2020 11:44
fleg
Tohle je presne to, co si lidi neuvedomuji. Fotomobily jsou skvele a fotky maji jak zrcadlovka, sice… nový
RedMaX 23.01.2020 19:37
RedMaX
Tak i světlo lze vyřešit. Pokud nefotíš při tmě pohybující se objekt, stačí tam nechat telefon stát… nový
mlok8 23.01.2020 20:51
mlok8

Bracha koupil mame k vanocum mobil, ktery by podle nej mel delat aspon trochu slusnejsi fotky, protoze s nim docela dost foti.
Predtim mela Xiaomi Redmi Note 4. Koupil ji Google Pixel 2 XL.

Z toho, co jsi vypsal, bych si tipla, ze na spicce ve foceni nic moc nebude.

Obzvlast proto, ze ja treba mam iPhone, o kterych se taky rika, ze maji slusne fotaky. Ale fotky z horsich svetelnych podminek jsou i tak proste.. nic moc. Jako jo, na displeji mobilu nebo na facebooku jeste vypadaji docela pouzitelne, ale jakmile si to zobrazim na pocitaci, tak to fakt za moc nestoji.

Muj nazor je, ze telefon "kvalitni fotky" zejmena za horsich svetelnych podminek neudela. Nektere telefony maji slusne fotky, nektere i docela dobre (za dobrych svetelnych podminek), ale za "kvalitni" bych to neoznacila. Asi jsem prilis rozmazlena zrcadlovkami. Ale je mozne, ze lide, kteri v ruce nikdy opravdicky fotak nedrzeli, maji o "kvalitnich" fotkach uplne jine predstavy nez ja.

to je sice "pravda", ale jen "napul". Sam mam doma zrcadlovku i bezzrcatko = vim co to dokaze. Ale taky vim co dokazi dnesni mobily - ktere to samozrejme dohaneji brutalnim postprocesem. Ale dulezity je vysledek - zrovna dnes posilal kamarad:

https://i.imgur.com/nyH0d8Z.jpg

-tohle je jeho vlastni foto s LG G8s. V noci. Jen tak vytahne placku z kapsy, tap - a vypadne z ni tohle. To dokaze nasrat a demotivovat k tahani brasny s DSLR. :))

Tim netvrdim ze bych s mym Nikonem na stejnem miste neudelal foto lepsi - ale - o kolik lepsi, a s jakym vynalozenym usilim? Jaky bude rozdil kdyz to poslu kamaradum na *doplnte libovolnou "socialni" sit* nebo necham vytisknout v 10x15cm?

Jako jo, ja to znam taky, uz mnohem vic fotim mobilem nez fotakem, protoze presne jak rikas, vytahnes placku z kapsy, tap a nekdy z toho umi vypadnout i pekne fotky. Taky jsem sama vys psala, ze na prohlizeni na mobilu nebo na sdileni na FB to v klidu staci. A verim tomu, ze lidi, kteri se focenim s mobilem vylozene zabyvaji, z nej dokazou vykouzlit i hezky fotky, ale taky si jsou vedomi jeho omezeni.
Ale moje vecerni fotky z iphonu proste casto vypadaji tak, ze na displeji dobry (pokud si to moc nezoomnu) a kdyz si to treba otevru na pocitaci, tak "jezisi to je hnusny" :-) Ale ono dost zalezi i na tom, co na te fotce vlastne je, pokud je to neco podobneho, jako jsi poslal od sveho kamarada, tak takovehle fotky obecne nevypdadaji spatne ani z meho telefonu, ale kdyz chci fotit treba neco mensiho/zblizka a bez svetylek, tak tam uz to neni ono.

No ale stejne nejlepsi je, kdyz si takovej "fotomobil" treba poridi expert, co na nem pak pouziva digitalni zoom a blesk.
To mi pripomina, jak jsme meli pred vanocema slezinu a pozadali jsme cisnika, aby nas vyfotil a bylo to mym mobilem, kde mam defaultne blesk vypnuty.. po 2 fotkach bez blesku ho radsi zapnul a vyfotil nas jeste s bleskem.. vsichni pak meli takovyhle krasny ocicka:
[EEyD.png]
Pritom ty fotky bez blesku nevypadaji az tak zle, bylo tam sice nic moc osvetleni a neni to zadny umelecky dilo, ale vsichni jsme k poznani :-D

Tohle je presne to, co si lidi neuvedomuji. Fotomobily jsou skvele a fotky maji jak zrcadlovka, sice nekteri budou tvrdit opak, ale ve slepem testu by nepoznali nic. Jenze tohle plati jen za skvelych svetelnych podminek, protoze ten "fotaticek" v mobilu nikdy nebude mit dost svetla, aby dokazal fotit i v seru nebo jen pri zhorseni svetelnych podminek, je to zase jenom fyzika, nic vic. ;-)

Tak i světlo lze vyřešit. Pokud nefotíš při tmě pohybující se objekt, stačí tam nechat telefon stát ve stejné pozici nějakou chvíli... pořídíš si stojánek, hodíš na to telefon, posadíš se na půlhodinky vedle na lavičku a fotka bude cca dobrá :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru