Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Upgrade stolního počítače

Mylis se!

Tohle zacalo delat uz u Skylaku a od Coffee Lake se to projevuje naplno i u Intelu. Vubec to nesouvisi s procesorem, protoze na linuxu se nic takoveho pozorovat neda. Vysvetleni je teda zrejme, problem je u Microsoftu ve Windows.

Konkretne se jedna o "power plan". MS nastavil schema napajeni vhodne pro procesor s maximalne ctyrmi jadry a urcitym chovanim prepinani frekvence, ktere je ovsem na Skylake+ a RyZenu jine a Microsoft to neni schopne predelat tak, aby to fungovalo spravne.

Pro RyZeny se daji na webu AMD doinstalovat upravene schemata napajeni, ale bohuzel, take nefunguji nikterak idealne.

----

Ja jsem zacal situaci zkoumat a podarilo se mi to vyresit za cenu jen mirneho snizeni vykonu:

Jdi do ovladacich panelu, moznosti napajeni, klikni na zmenit nastaveni schematu a klikni na pokrocile nastaveni napajeni pro rezim Rovnovaha. Opis veskere hodnoty.

Vrat se zpet do moznosti napajeni a vytvor vlastni schema napajeni (vlevo Vytvorit schema napajeni).

Nove vlastni schema zaloz na schematu "usporny rezim". Potvrd a uloz.

Nasledne opet otevri pokrocile nastaveni napajeni pro tebou vytvorene vlastni schema a vsechny hodnoty zmen na ty, ktere jsi opsal z rezimu rovnovaha. Doporucuji jen poresit vypinani disku, kteremu bud dam 0 - nevypinat vubec nebo 60 - vypnout nejdrive po hodine. Uloz, restartuj PC.

Od teto chvile bude RyZenu trvat o neco dele (v radu jednotek sekund) nez se dostane do plne zateze a bude mene boostovat, ale zaroven mu prestane litat frekvence zbesile z boostu na nizsi hodnotu pokud procesor nevytezujes (plocha Windows) nebo vytezujes jen nepatrne (prohlizec) a tim prestane litat i cidlo teploty, coz zpusobi tissi chod.

---

Doporucuje se pro RyZen v BIOSu nastavit zpozdeni cteni teplot na 0,7s. Vychozi je 0,1s a desky pro RyZen by tam mely umoznit to menit. Jestli to umi vsechny, netusim, ale moje MSI ano a umi to i Asus u kamose.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny