Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zatuhy PC po pripojeni nove USB klavesnice

Dobry den,

obracim se zde s otazkou na niz si nevim rady. Dosluhuje mi ma postarsi USB klavesnice Saitek Eclipse II (podsvicena) a tak jsem se rozhodl, ze si koupim novou a setkal jsem se s problemem, ktery bych opravdu necekal, zkratka po pripojeni dnes jiz nove klavesnice (2x to byla A4Tech B318, pokazde z tohoto duvodu vracena ve 14 denni lhute) a nejnoveji i nove koupena mechanicka Sorcerer CZC GK900 mi po ruzne dobe dochazi k tvrdemu zatuhnuti PC a nezbyva nez tvrdy restart. Deje se to po ruzne dobe at jiz bezne ve Windows nebo pri internetu. Mam starsi stolni PC (i5 2500, 8 gb ram, deska socket 1155). Nicmene kdyz pripojim tu starou klavesnici tak vse funguje jak ma a k zatuhavanim nedochazi, cili dela to na me dojem nejake nekompatibility bud s USB 2.0 co ma stavajici deska (byt by snad melo byt s 3.0 zpetne kompatibilni) nebo jeste s W 7 ktere stale pouzivam. Nicmene u obou novych klavesnic byla podpora Win 7 psana na krabici cili kompatibilni by byt mely, zkousel jsem je davat do ruznych USB zdirek, ale vysledek je stejny, zkratka po kratsi ci delsi dobe (max. do hodiny) tvrdy zatuh, nekdy i do 10 minut, vytahnuti a znovupripojeni USB kabelu klavesnice nepomaha. Ty usb zdirky jsem prohlizel, poskozene nejsou a jak jsem psal, po pripojeni te stavajici vse funguje jak ma. Mohlo by to mit souvislost treba s nejakym konkretnim nastavenim v BIOSu, co se treba napajeni USB tyce nebo nejakou jinou polozkou? Podotykam jeste mam nejnovejsi BIOS i chipset k ZD. Nerad bych vracel uz treti novou klavesnici ve kterych evidentne problem neni (technik z CZC mi psal a na jeho PC fungovaly obe prvne vyreklamovane v poradku). Predem dekuji za pr. rady ci pomoc

Předmět Autor Datum
V správe zariadení (rozbaľ skryté), skontroluj v Radičoch USB, USB Mass Storage. V Tlačiarniach (Ov…
Nuda 22.02.2020 08:24
Nuda
Zdravim a dekuji za odpoved. 1, Ve spravci zarizeni polozku USB Mass Storage nemam, ani po zobrazen…
Daevus 22.02.2020 09:21
Daevus
Tak i po nainstalovani poslednich USB ovladacu ze stranek vyrobce zakl. desky problem pretvava. Neja…
Daevus 22.02.2020 09:59
Daevus
Je to blba chyba a tezko takhle od stolu placnout, cim to bude. Nicmene tipy mam dva, ale dopredu r…
RedMaX 22.02.2020 10:11
RedMaX
Na desitky zatim prechazet nechci, minimalne ne do doby nez si koupim SSD disk (stale jedu na klasic…
Daevus 22.02.2020 10:21
Daevus
Muzes jeste pres utilitu od Nirsoftu USB Device View odinstalovat vsechny pouzivane i nepouzivane US…
RedMaX 22.02.2020 10:28
RedMaX
klávesnice není paměťové zařízení, nijak nesouvisí s usb mass storage, proto ho ve správci zařízení…
lední brtník 22.02.2020 10:56
lední brtník
A ty jsi v BIOS něco pro rozhraní USB nastavovat že se ptáš? byt by snad melo byt s 3.0 zpetne komp…
HPET 22.02.2020 11:50
HPET
Ne nenastavoval, vse je v BIOSU v defaultu, ale kdesi jsem cetl o jakesi polozce USB legacy a kdosi…
Daevus 22.02.2020 12:09
Daevus
Tak problem bohuzel stale pretrvava, je to mene caste, ale tak 1-2x za den to presto udela. Nemohla…
Daevus 24.02.2020 10:06
Daevus
Není moc pravděpodobné, že to s koupenou redukcí bude fungovat.
karel 24.02.2020 10:17
karel
Hmm, taky si bohuzel myslim, ze by to ten Sorcerer "nepobral". Skoda, zkusil jsem co se dalo, ale ne…
Daevus 24.02.2020 18:11
Daevus
Myš přes redukci jsem taky kdysi používal.Jestli jdou i nové typy,není zaručeno-v tom odkazu se píše…
Karel04 24.02.2020 11:18
Karel04
Problem (snad) vyresen - bylo potreba v rozsirenem nastaveni napajeni v ovl. panelech vypnout polozk…
Daevus 25.02.2020 12:40
Daevus
Tak beru zpet, zdalo se ze to tim vyresilo, ale uz to zase 2x po sobe udelalo i kdyz az po nejakych…
Daevus 25.02.2020 17:05
Daevus
Takze do tretice, problem zda se nakonec vyresilo zapnuti polozky EHCI hand-off na enabled v nastave… poslední
Daevus 26.02.2020 19:41
Daevus

V správe zariadení (rozbaľ skryté), skontroluj v Radičoch USB, USB Mass Storage.

V Tlačiarniach (Ovládací panel) skontroluj príslušné zariadenie.

Stiahni si nové ovladače pre USB od výrobcu.

Ak si ľavý, neschopný k vyhľadaniu ovladačov, použi k vyhľadaniu automat z dielne: IoBit DriverBooster PRO (Serial Key si schrasti na nete, k tomu jednorazovému použitiu bude úplne stačiť). Len skontroluj ponúknuté DriverBoosterom u výrobcu, či sedia, aby ťa neošálil.

Driver Booster PRO si robí automaticky zálohy ovladačov a aj zálohu vo funkčnom bode obnovy pre prípad strejčka.

Len ťa upozorňujem, že aj po korektnom odinštalovaní Iobitu, zanechá po sebe bordel zašitý v zložkách a Registroch Windows, jak sviňa.

Zdravim a dekuji za odpoved.

1, Ve spravci zarizeni polozku USB Mass Storage nemam, ani po zobrazeni skrytych (viz. priloha)
2, Zkusil jsem stahnout nove USB ovladace ze stranek vyrobce pro ZD (Asus, konkretne model P8H61-MLE rev. 3), instalace probehla zda se korektne, ale opet, polozku kterou bych dle readme v nich mel mit po jejich nainstalovani taktez ve spravci na obrazku opet nemam, ma se jednat o jakysi ASMedia XHCI Controller ktery by se tam mel objevit, tak nevim, zda-li se to vubec nakonec korektne nainstalovalo, byt se to tak tvarilo, uvidime
3, v Ovladacich panelech u klavesnice zda se byt taktez vse v poradku
4, Driver Booster a podobne utility nechci pouzivat, mam s tim bohuzel jen spatne zkusenosti.

Zkusim to ted po nainstalovani tech USB ovladacu zda-li se tedy neco zmenilo a dam vedet. Jeste jednou dekuji.

Je to blba chyba a tezko takhle od stolu placnout, cim to bude.

Nicmene tipy mam dva, ale dopredu rikam, ze nejsou stoprocentni.

S necim podobnym jsem se setkal na Windows 7 pri pripojovani USB flashky, pomohla reinstalace systemu. Jestli mas domaci PC s legalnima Windows 7, tak bych je zdarma nechal pres MS Upgrade Assistant povysit na Windows 10, neoficialne to jde, zaroven by to problem melo vyresit.

Druha moznost a rekl bych, ze i pravdepodobnejsi, je problem se zdrojem v pocitaci, idealni by bylo si jiny zdroj nejprve pujcit a vyzkouset nez hned kupovat novy, protoze taky je to jen tip, ze to tim byt muze, ale neni to zcela jiste. (Ze jedna klavesnice chodi a druha ne, nic neznamena.)

Na desitky zatim prechazet nechci, minimalne ne do doby nez si koupim SSD disk (stale jedu na klasickem HDD, a nejspis pak koupim i celou novou sestavu). Nicmene co se zdroje tyce, moc se mi to take nezda, mam rekl bych ze kvalitni na sestavu i znacne naddimenzovanej Evga Supernova 750 W 80 plus gold zdroj a pokud hraji narocnejsi hry a gk jede na plno (gtx 1060 6 gb) tak je se starou klavesnici vse bez problemu, stejne jako pri Windows ci brouzdani na netu, zadne pady, zatuhy apod. V zivote by me nenapadlo, ze budu s klavesnici u ktere vzdy platilo ze se jen pichla do usb (nebo v minulosti do PS2) a pouzivala resit takoveto potize :/ Nemohlo by to tesit nejake nastaveni USB v BIOSU?

klávesnice není paměťové zařízení, nijak nesouvisí s usb mass storage, proto ho ve správci zařízení nevidíš. předkolega ti píše nesmysly.
výtky k driveru boosteru jsou oprávněné, nebrat.
pro jistotu updatnout chipset driver (intel inf update) od výrobce desky.

usb3 mívá ovladač extra, taky zkusit přeinstalovat poslední.
mimochodem intel ovladač usb3 kolem r.2015 byl tak špatný, že ho někdy bylo nutné zakázat, jinak náhodně blokoval komunikaci ze southbridge (usb, com).

podle chování bych podezříval i základní desku.
ještě jde koupit externí řadič pci usb2.0 (nebo pcie usb3.0 a problematický původní usb zakázat) a klávesnici strkat do něj.

A ty jsi v BIOS něco pro rozhraní USB nastavovat že se ptáš?

byt by snad melo byt s 3.0 zpetne kompatibilni

Na USB 3 se ptáš proč, zapojuješ klávesnici snad do USB 3.0
Na jiném PC jsi tu klávesnici zkoušel?
Software jsi pro ten predchozi Saitek instaloval ? Jestli ano vse jsi pred pouzitim té nové odstranil, jestli ano, tak jak ?

Instalace nové klavesnice:
Po odstraneni prechozich ovladacu a jejich "SW" stahni a zaved ovladac pro radic tvé nové klavesnice KLIK tady → Sorcerer GK900
Nejdrive rozbal stahly soubor [RAR] treba na plochu a nasledovne spust Software pres pravy klik pro GK900 spust jako spravce :
[89233-gx900-png]
(Po instalaci restartuj PC a zapoj tu novou klavesnici. Jestli pouzivas nejaky AntiVirus, tak ho pred instalaci dezaktivuj)

Ne nenastavoval, vse je v BIOSU v defaultu, ale kdesi jsem cetl o jakesi polozce USB legacy a kdosi se neprimo vyjadroval, ze by jeji aktivace s tim mohla mit nejakou souvislost, ale nevim. Ohledne USB 3.0 jsem se ptal z toho duvodu, jestli nakonec ty nove klavesnice nepodporuji jen jej (i pres udajnou zpetnou kompatibilitu). Klavesnici jsem jinak zkousel i na modernim NB s Win 10 a tam normalne funguje. Saitek Eclipse jinak zadny vlastni software nema. Nicmene zkusil jsem jak psal Redmax tu jim doporucovanou utilitku USBdeview, odinstaloval veskere stavajici USB zarizeni, predtim ji jeste "pro jistotu" zapojil do jine USB zdirky a zatim vse drzi. Jinak software pro Sorcerera nainstalovan mam. Tak uvidim. Zatim diky vsem.

Hmm, taky si bohuzel myslim, ze by to ten Sorcerer "nepobral". Skoda, zkusil jsem co se dalo, ale neda se svitit, budu vracet a doufat, ze mi Saitek jeste nejaky ten cas nez poupgraduju desku a dalsi vydrzi. Zrejme je to nejaka diskompatibilita v me starsi desce proc ty novejsi klavesnice nebere a zpusobuje tvrdy zatuh. Za dnesek dobre 5x. Jinak do BIOSU v nastaveni USB jsem se dival, vse by tam v defaultu melo byt nastaveno take v poradku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru