Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem využití disku na 100%

je to tupá vlastnost windows už od win vista.
rychlost tvého sata rozhraní je minimálně 300 mbyte/s - a případný ssd by to měl zvládat, hdd dá polovinu až třetinu, u malých souborů zas může pomoci cache.
jenže jak vidíš, windows to nestíhá, je tak pomalé že si toho sám všimneš.

v čem je problém:
1) redmontovské windows desítky let zobrazují hovadiny: rychlost (třeba chůze, jízdy) se nikdy neměří v pofiderních procentech, ale v reálných jednotkách za sekundu. m$ to ve svém systému dodnes neumí/nechce zobrazit. je totiž jiná pro malé a velké soubory, a on se bojí reálných výsledků.
2) redmontovské windows nedokážou ovládat vlastní diskovou cache, které běžně nechávají polovinu poměti. neumí z ní korektně odpojit flashku, neumí rozeznat nesmyslné rychlosti do cache a na fyzický disk. (pořizovat si třeba server od m$ je v této souvislosti jen vyhození nákladů oknem)
3) aplikace třetích stran, které o řád zpomalují přístup k diskovým operacím a m$ je stále kryje: mluvím o některých verzích antivirů, ve kterých je hodně peněz a kterým se dodnes oficiálně tleská.

co s tebou:
tvoje nejvíc "zatěžující" aplikace ukládá rychlostí 2.7 mbyte/s, i běžný hdd by mohl být skoro 50x rychlejší, čili ve vytížení disku zdánlivě problém není.
za zpomalení nemůže fiktivní číslovka "rychlosti v procentech", ale spíš stovky/tisíce dílčích požadavků na zápis/čtení, které nacachované nejsou a brzdí diskové operace.
a do toho přistupuje tupý antivir, který každou takovou operaci extra "kontroluje" a zpomaluje.

lepší windows si nepořídíš, jiné svinstvo než tato 25 let degenerovaná verze na trhu není.
ale můžeš z toho vykopat parazitní a bezcenný antivir třetí strany (avast), zvláště pokud má v názvu nechvalně proslulé určení "internet security, smart security".

ještě k av: u relativně čistých free verzí tuto zpomalující funkci nečekám. ale ani v pofiderní "ochraně" prohlížeče není bez viny. pak záleží, kde nejvíc pozoruješ zpomalení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny