Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký tester olověných aku v UPS/EPS? Problémy s kapacitou...

Řízená zátěž může být i reostat (s obsluhou) a datalogger může být milimetrový papír (případně tabulka+graf v excelu, to je asi lepší, ale stejně je dobré si naměřené hodnoty paralelně psát na papír) a hodinky, to pokud by šlo o nějaké kusové testování. Případně nějaký multimetr s možností připojení k počítači, který by dělal záznam automaticky (nejlíp dva, jeden na napětí jeden na proud), to se dá udělat i v tom excelu.
Před nějakou dobou jsme si takto hráli s akumulátorem 15 Ah, ale tam šlo spíš o to vyzkoušet tehdy ještě novotou vonící elektronické zátěže, naměřená vybíjecí křivka byla spíš vedlejší produkt.
Čekal bych spíš větší problémy kolem té zátěže, protože elektronické jsou drahé a reostaty na takové proudy zase nijak běžné (pro 200Ah vychází velké proudy, kdyby na 1/10 kapacity, pořád je to 20A a odpor pod 1 ohm). Ale jinak je to proveditelné i doma na koleně bez nějaké sofistikované techniky, když tak vzpomínám na naše předky, tak ti na to měli žárovkový reostat - stačilo zapojit potřebné množství autožárovek, ale kde je dneska konec klasickým autožárovkám, už jsem to ani dlouho neviděl po bazarech (většinou 12V/21W nebo 5W to byly dobré testovací zátěže (pravda trochu vadil náraz při zapnutí) a při 5 korunách za kus (v bazaru) i dostupné), vlastně jsem už dlouho ani neviděl bazary, kde by měli něco normálního a ne jen zlato, mobily a elektroniku plus nějaký ten čínský verk.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny