Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem mikrotik router problem s wifi

videonávodek celkem na prd.
celou dobu mluvíš o ap (to je převodník lan->wifi), ale ve skutečnosti nastavují repeater = přijímač a přeposílač wifi dál.
repeater / wds je nevhodný, kvůli rušení dlouhodobě nespolehlivý režim, který navíc zpomaluje rychlost wifi na polovinu.
a protože je kolem toho nějaká údržba, nemá cenu návod doslovně opisovat a nastavovat ip repeateru do jiné sítě (192.168.2.x), než ve které leží mikrotik.
na tuto funkci se víc hodí pevné krabičky do zásuvky, s nastavovacím/odebíracím lan portem (wa850re). úplně nejlepší je se této funkci vyhnout.

ve druhém odkazu na tplink jsi úpravami dojebal odkaz: https://www.tp-link.com/cz/support/faq/417/
popisují případ drátového propojení routeru se vzdáleným ap, bez wan portu. spolehlivější, neztrácíš rychlost, jen si musíš přitáhnout k ap ten kabel.
opět tam mají ten nápad použít pro tplink netradiční rozsah 192.168.2.x, ale aspoň vysvětlují, že je to podle main routeru:

if the DHCP of your main router is 192.168.2.100- ...

čili zase nastavit lan ip podle předřazeného routeru (u tebe mikrotik), mimo dhcp rozsah a radši ne úplně zkraje, protože lidi na omezení dhcp zapomínají, ať pak nedojde ke konfliktu.
ap (tplink) má vlastní dhcp vypnuté, celou síť řídí první router.

podmínkou podobných změn je pochopit, že na nastavovacím pc nemusíš mít otrocky dhcp adresu, ale umět si ji staticky změnit do stejné sítě s nastavovaným zařízením (ip + maska). pak je ti jedno, jestli má nebo ne zapnutý dhcp a dostaneš se na něj.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny