Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Přídání dvou disku do PC v Raid 1

Dobrý den. Momentálně bežím na PC kde mam m.2 pci ssd na systém a druhý 3,5 HDD na data... Potřeboval bych ale přidat další dva HDD který budou běžet v Raid_1 kvuli záloze fotek... Na netu sem narazil že někdo po tom přidání raidu nemohl nastartovat systém kvůli AHCI popř. ATA modu a raid či co... tomuhle přesně nerozumím... mohl by mi to někdo objasnit popř. vysvětlit v čem může být problem ?

deska: asus rog strix B450-F gaming
CPU: Ryzen 7 2700

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To použití se mi také nezdá. Pokud nastane nějaký problém - omylem nějakou smažeš, dostaneš vir, bud… poslední
MM_tank 31.03.2020 23:16
MM_tank

To použití se mi také nezdá. Pokud nastane nějaký problém - omylem nějakou smažeš, dostaneš vir, budeš fotku editovat, program spadne a poškodí soubor máš to hned na druhém disku okopírované.
Pro dané použití mi přijde zbytečné i kupovat NAS. Při nějaké rozumné velikosti se dá použít cloud.

Pokud ty fotky už máš v počítači na nějakém disku dejme tomu D:\data přidej jeden disk který bude fyzicky v počítači ale budeš jej připojovat /napájecím konektorem/ jen když budeš chtít zálohovat. Dá se na to koupit i odpojovač HDD z aliexpresu pokud chceš nakupovat.

Udělej kontrolní součty fotek na D: data (totalcomander, rhash, tuna dalšího ale držel bych se programů co mají výstup v txt souboru).
Překopíruj fotky na záložní disk např E:\zaloha_2019_03. Pokud to velikost povolí drž aspoň dvě kopie, jednu novou druhou starší. Dej do názvu datum jinak budeš za rok řešit co je nové a co staré.
Ověř kontrolní součty, soubor se součtama nech na záložním disku.
Po pravidelném vypnutí pc odpoj zálohovací disk.
Pokud jsi paranoidní měj takové disky dva.
Alternativně jde zálohovat přes síť na starý pc ale je to pomalé (tisíce malých souborů).

Nebo jde použít winrar s udělaným profilem, který dělá zálohu bez komprese (rychlost) a automaticky nacpe do jména rar souboru datum. To používám v práci, stačí klinout na zástupce a jede to automaticky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru