Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
- Základ x86 na NAS / Server (kupříkladu Debian minimal server + doinstalovat jen potřebné služby a…
HPET 01.04.2020 00:38
HPET
1. Tyhle samodomo desky mají několik problémů: 1. podpora - máš jen obecné distribuce (teda až na te…
touchwood 01.04.2020 08:09
touchwood
1. Odpoved byla reakce na "MiniITX sestavička - 7731,- kč". NAS zustava rozumnejsi volbou. 2. Bod 1…
HPET 01.04.2020 10:22
HPET
ad 1. - jasně ad 2. - ale já jsem tu H2 výslovně vyjmul z výčtu. :-) Problém je s tím, že pro NAS n…
touchwood 01.04.2020 10:45
touchwood
Drasi to je, to souhlasim, ale nabizi 2x LAN coz bezne desky nemaji, je také vice kompaktni (nepotre…
HPET 01.04.2020 10:48
HPET
Ja vas (nie si to len ty) tak trosku nechapem. Prisiel sem uzivatel, podla otazky z minuleho vlakna…
fleg 01.04.2020 10:55
fleg
Ano. I ten nejlevnější dvoudiskový NAS má HW na takové úrovni, aby vytížil GLAN. Vůbec nemá smysl ře…
Moas 01.04.2020 11:11
Moas
zkoušel jsi už něco většího obnovovat z OneDrive? Protože u souborů větších jak cca 4GB máš dost vel…
touchwood 01.04.2020 11:42
touchwood
V práci využívám OneDrive pro časté sdílení velkých dat (virtuální stroje) s kolegy v Číně. Desítky… poslední
Moas 01.04.2020 18:58
Moas

- Základ x86 na NAS / Server (kupříkladu Debian minimal server + doinstalovat jen potřebné služby a protokoly) by mohla vypadat spíš nějak následovně :
ENG : https://wiki.odroid.com/odroid-h2/start + periferie.
CZ : https://rpishop.cz/zakladni-desky/1685-odroid-h2-x86.html -, 3.500 Kc

- Když na to přijde, zvolit můžeš SoC ARM které je na vše (NAS) zcela dostacujicí + 1Gb → 2Gb RAM GbLAN a klidně i bez GPU. Hlavně je dulezité , jestli máš v úmyslu použít RAID viz tvé jiné vlákno, aby byl podporován Hardwérove a né jen softwérově.

PS: Rozdil o proti tomu Synology je hlavně v samotném OS a licenci (aplikace), služby, podpora. Jak uz padlo výše, stavět na NAS něco co žere nad 20W v IDLE je totální zbytečnost.

1. Tyhle samodomo desky mají několik problémů: 1. podpora - máš jen obecné distribuce (teda až na ten H2, což je běžné PC), takže si musíš sám nastavit OS, sambu atd. 2. podpora - zrovna odroid je takový, řekněme hodně "korejský." Napájení a SATA porty: v drtivé většině se nepočítá s ničím, než USB připojením (H2 je opět výjimka)

2. krabice. Není to do čeho dát, konstruktér si musí vyrobit vlastní budku, napájení, apod.

3. nesouhlasím, že nemá smysl cokoli nad 20W - záleží na tom, jak se to bude používat. Pokud má "NAS" možnost hibernovat, pak je téměř jedno, kolik "žere" v běhu. Podobně, pokud má uživatel tendenci NAS použít i pro jiné účely (typicky instalace nějakého virtuálního OS (Linux/Win) např. pro stahování, mediální server, administraci, nebo jako domácí server pro specifické účely), pak oněch 20W je naopak poměrně směšných, protože najednou máš 2-v-1 (někdy i 3-v-1) a kdybys stavěl vše separátně, tak v součtu spotřeby se na těch 20W nikdy nedostaneš.

1. Odpoved byla reakce na "MiniITX sestavička - 7731,- kč". NAS zustava rozumnejsi volbou.

2. Bod 1-2 je zcela zavadejici, jde o normalni x86 desku na kterou muzes dat distribuci jako na jakykoliv jiny jiny desktop pocitaje NAS OS jako FreeNas, OMV etc . Napajeci adapter je dodavan s deskou a ovladace jsou stejne jak pro desktop.
Mam ho vyzkouseny a porovnan s Ascrock J4105, vykonostne jsou na tom zcela stejne. Navic poskytuje 2XLAN jen H2 ma nisi spotrebu. (pod 10W)

200GE není úplně špatná volba:

3. Aha, takze kdyz je to AMD, je to zase OK, i kdyz je to 65W CPU. O proti tomu je 15W kompletsestava i s 2x HDD (9<W v IDLE) opravdu zcela nevyhodny, graficky vykon je u NAS totiz to nejdulezitejsi.
Do NAS se osazuji zpravidla ARM a je to dostacujici na cokoliv, tak proc pouzivat 60W CPU, aha, ale AMD RYZEN je prece lepsi. To ze u OS jako MEDIAVAULT je ovladač Am@dgpu na černé listině je prece jedno.
(Debian jsem zminil z toho duvodu, protoze je mozné pouzit novejsi a aktualizovaný mikrokód / KERNEL ktery toto CPU (200GE) a jeho funkce podporuje, norozdil od jinych OS)

ad 1. - jasně

ad 2. - ale já jsem tu H2 výslovně vyjmul z výčtu. :-) Problém je s tím, že pro NAS neexistuje rozumná krabice. Řešení hardkernelu je pro domácí PC, resp. router. Další problém je cena, 3 litry za desku bez RAM je poměrně dost.

ad 3. - nevím, co tě žere. Poměrně přesně jsem popsal situace, kde se to dá akceptovat. Navíc to rozhodně není 65W APU, ale 35W (a to je absolutní maximum, co to žere - běžně jsi s jedním připojeným monitorem na 20W + +1x 3,5" HDD + 1x slim ODD). Kam se co "zpravidla" osazuje je mi celkem víš kde (u ....), řeč je o samodomo NASu, pokud budu chtít základní NAS jako prosté úložiště, tak si koupím (zase) Zyxel (ano, s ARMem - bude to sice základ, ale levný, bez nutnosti do toho šťourat klacíkem a se zárukou). Pokud tě žere, že "tlačím" AMD, tak proto, že jej nyní považuju za jednoznačně lepší volbu. Desky jsou směšně levné (A320 kolem litru), APU taky (opět litr), paměť stačí 8GB nějaký šuviks 2400MHz (virtualizátoři se plácnou přes kapsu a koupí dva moduly) a je z toho megaNAS, který strčí Synology do kapsy. (fandové si můžou nainstalovat xpenology, ale osobně si myslím, že pro AMD je lepší FreeNAS).

Drasi to je, to souhlasim, ale nabizi 2x LAN coz bezne desky nemaji, je také vice kompaktni (nepotrebujes dokupovat a zapojovat zdroj) coz neni tak dulezite. Ale podporuje HW RAID.
Osobne u tohoto modelu mimo zminenou cenu mam problém jen s tim, ze ma jen 2x SATA (o proti treba vykonejsimu Asrock J5005 ktery mi tedy prije vyhodnejsi hlavne cenou o proti RYZEN verzi).
Pripominam, ze uzivatel chce pouzit jen 2x HDD na domaci uziti pro sdileni souboru. Tam neco s 'xx' W za 'xx' Kc nevim kde dava smysl a uz vubec né graficky vykon. Za tu cenu a uziti stale vychazi lépe NAS.

Ja vas (nie si to len ty) tak trosku nechapem.
Prisiel sem uzivatel, podla otazky z minuleho vlakna doteraz nezalohoval, vie o tom trt (chcel do pc strcit raid disky ako zalohu) a vy mu tu pletiete hlavu skladanymi domacimi servermi urcenymi bud pre profikov, alebo pre ludi co sa chcu nieco o tom naucit a doma experimentovat.
Samozrejme sa este pochytite na detailoch a ja uz vidim ako ten chalan ma hlavu ako balon a nevies sa v tom vyznat lebo ty tvrdis jedno, tw, druhe, dalsi zase tretie...
Spravna odpoved mala byt kup si Synology, ak chces usetrit je tu este Zyxel 326 a cele vlakno malo byt vyriesene.
On by si to kupil a bol by spokojny.
Namiesto toho sa to tu zase rozvetvuje na profesorske debaty, ktora doska, aky zdroj, preco taketo disky a nie hentake....
Ja viem, ze kazdy mame nejaky nazor, nejake skusenosti, ale nie vzdy je asi ucelne sa o ne podelit, hlavne ak stretnete rovnako zdatneho oponenta, co viacero oponentov a jedoduchy problem sa zrazu zmeni na makrovlakno

Ano. I ten nejlevnější dvoudiskový NAS má HW na takové úrovni, aby vytížil GLAN. Vůbec nemá smysl řešit dedikovaný počítač.
Btw já zvolil ještě jiný přístup. Data mám na disku v počítači, dále na jednodiskovém NASu (nějaký starší kousek s diskem, co se mi válel v šuplíku) a dále ještě na OneDrive. V případě potřeby rychlé obnovy havarovaného desktop disku vysosnu data v mžiku z NASu. V případě zničení komplet vybavení mám data v cloudu.

V práci využívám OneDrive pro časté sdílení velkých dat (virtuální stroje) s kolegy v Číně. Desítky GB ale nasekaných po 2GB.. Párkrát za rok byl problém, ale vždycky to vyřešilo opětovné stáhnutí.
Upload mi zatím nezazlobil, že bych musel něco nahrát znovu. Tahle míra spolehlivosti mi pro moje domácí potřeby (fotky a krátká domácí videa) stačí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru