Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Amd nebo nvidia

Ahoj chtěl bych složit herní pc sestavu ale nevím pořád jakou grafiku koupit chtěl bych nvidií 2060 super ale lidi mě rádi abych vzal Amd 5700xt ale někde pořád lidi píšou že ty grafiky mají některé problémy s ovladačema atd jsem milovník nvidií tak nevím budu moc rád za rady ?

Grafická karta není sestava.
Změna kategorie, původně: PC sestavy (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Za me RTX 2060 Super Do Radeonu 5700 (XT) bych nesel kvuli ovladacum. Proste ma vetsina lidi grafik…
RedMaX N 03.04.2020 17:50
RedMaX N
Já zase můžu tvrdit, že většina her se dnes vyvíjí pro konzole a je to vidět na kvalitě release driv…
touchwood 03.04.2020 18:17
touchwood
Stačí kouknout na nvidia.com do sekce podpory, jak si tam radí, který driver na kterou hru, aby to n… nový
HPET 04.04.2020 11:32
HPET
Proto píšu, že si můžou podat ruce, ale že mně osobně AMD vyhovuje víc. nový
touchwood 04.04.2020 11:55
touchwood
Také mám momentálně PC s 12 moduly na linuxovém OS které jsem zvolil na základě AMD Ryzen 3600 + AMD… nový
HPET 04.04.2020 11:58
HPET
No, já ze zásady ve všech počítačích používám integrovanou grafiku, ale když už bych měl volit, tak… poslední
jirka44 04.04.2020 12:24
jirka44

Za me RTX 2060 Super

Do Radeonu 5700 (XT) bych nesel kvuli ovladacum. Proste ma vetsina lidi grafiky NVidia, tak se vyviji hry na miru jim a AMD to sama v ovladacich bez pomoci poresit nedokaze, bohuzel.

Uvidime az bude nova RDNA2 rada grafik AMD, ktere budou osazeny i v konzolich, tam je docela pravdepodobne, ze to bude lepsi. (Nakonec se podivejte na PS4 s generaci Polaris/Vega zadne problemy tam AMD nemelo, ty prisly az s Navi.)

Já zase můžu tvrdit, že většina her se dnes vyvíjí pro konzole a je to vidět na kvalitě release driverů, kdy na AMD ty hry běhají obstojně a nvidia začíná s vydáním hry pilovat ovladače, aby aspoň fungovaly. :-)

"Problémy s Navi" jsou specifické tím, že se objevují jen u některých uživatelů - což může (ale taky nemusí) být známka nějakého vnějšího vlivu, třeba "čističové mánie"

edit: dnes bych si žádnou grafiku nekoupil. AMD je v přerodu na RDNA2 (a jejich nabídka je drahá a nijak výhodná) a nvidia prodává předražené "RTX" šunty, které s další generací obou výrobců půjdou dopryč.

Stačí kouknout na nvidia.com do sekce podpory, jak si tam radí, který driver na kterou hru, aby to nepadalo.

Tak AMD na tom není vždy taky nejlíp, hlavně když v Relase uvádí "problém který se může objevit při použití GPU AMD pracující s CPU AMD Ryzen", což by mohlo vypovídat o totální neschopnosti poskytnutí podpory pro své produkty které spolu ani nefungují, " je to prece na internete, tak je to pravda. Tak to dnes lidé berou" - přitom pravda je trochu jiná a problém v něčem jiném.

Jak jsem již psal, každý se předbíhá a nestačí testovat, tak začali vydávat polotovary ktere testují až koneční uživatele tím se z obycejnych lidi stávají BETA-testeři (stačí se podívat třeba na ovladače grafik, BIOS pro MB), předtím vycházely aktualizace co 3 měsíce a byly doladené, teď postupně vychazi alfa, beta a WHQL (vse dostupne na jedne strance pro vsechny, prtim toto pouzivali jen debugeri a vyvojari, testeri, ted je to PUBLIC, ukazka toho, jaka je dnes situace dzoufala).
(tento problém se netýká jen IT, stačí se podívat na televize, už jsou 8K a de to nahoru, to že nikdo zatím nemá nic, co by 8K jinak než nativně podporovalo, nebo na to byl nějaký obsah už je nezajímá. Soused si o 1 metr zdvyhl plot, tak já ho zdvyhnu o dva)

na AMD ty hry běhají obstojně a nvidia začíná s vydáním hry pilovat ovladače, aby aspoň fungovaly.

Fakt že na nové hry vychází ovladače je trochu milný dojem a v podstatě výrobci GPU jsou v tom nevinně, ty aktualizace se vydávají z jiného důvodu mimo dřívější aktualizace pro bridge mGPU (SLI Crossfire)
(RTX nejsou špatné chipy, to jak ten Chip sprasí výrobce grafických karet už je věc druhá, to samozřejmě platí i pro AMD)

PS: Kdybych měl doporučit něco koupit dnes, tak uvedenou RTX, ale kdybych měl říct svůj názor (i když vlastní přednosti by na poradnách kde to myslí vážně by si měl každý nechat prosebe), bych se 100% shodl s tím "že dneska bych žádnou nevzal".

Já zase můžu tvrdit, že většina her se dnes vyvíjí pro konzole a je to vidět na kvalitě release driverů,

To je zcela milné, mimo to ovladace pro takovy PS4 jsou zcela jiné tak jak jejich implantace (jinak se vyvyji pro konecnou kompilaci Win10 pro Xbox a jnak pro PS4 pro Orbis OS ktery snad nema ani knihovny DirectX), jsou jen jisté nativni knihovny které se sdili.
Hodne lidi je presvedcena, ze vyvoj her na konsole s AMD podkladem ma dopad na pocitacové hry coz neni zcela pravda, zaprvé ty hry na konsole jsou delané na jeden jediny HW ktery pouziva CPU / APU na miru ma své knihovny (nejde o bezné CPu) a celkovy podklad o proti 1000 kombinaci PC, ale kdyz "vic lidi" je presvedcena o tom, ze vyvoj konsoli ma vyznamny dopad na PC, "vic lidi" s totoznym nazorem = realita a pravda.
(To je jak rict, protoze PS4 pouziva AMD tak ted bude lepsi podpora her pod Linuxem. Vsak PS4 ma AMD a pouziva Orbis OS / Unixové jadro, tak ted bude lepsi podpora her na OpenGL, Vulkan po Ubuntu ? :-) Pritom podpora grafickych ovladacu AMD jelikoz se bavime o konsolich, nebyla jeste pred casem tak pod linux systémy nejak stastna).

Také mám momentálně PC s 12 moduly na linuxovém OS které jsem zvolil na základě AMD Ryzen 3600 + AMD RX (kvuli de-kompresi, výpočtu pres GPU) víc už byla v mém případě jen zbytečnost na cokoliv co používám pro multirending a pro hard MT aplikace me vyšel podstatně levněji i se základní deskou jak u kdybych stavěl na podkladu Intelu + Nvidia (nepotřebuji CUDA).

Funkce které Intel nabízí (i když nejsou pro každého, cenu by i obhájili) jsou sice zajimavé, ale mě momentálně nějak zbytečné, potřeboval jsem jen 6 obstojných Cores, což AMD zcela splňovalo a byla u mne jasna a logická volba
Ale bylo od Intelu hezké, ze AMD dalo cerfikat pro Thunderbolt, tusim ze X570 Phantom Gaming bude prvni co ho bude podporovat.

PS: Když jsme u toho AMD, testoval jsem par dní pod Ubuntu nový Kernel 5.6 který bych pro procesory CPU Ryzen nazval klíčový, už jen "hruby" nárůst výkonu je podstatný (5-20% když odečtu 3% odchylku - coz je hodně na optimizaci jadra kde jde videt ten potencional procesorů Ryzen), doufam že se brzy ukážou první oficiální testy na více generacích ZEN :-)
I GPU od AMD jsou rozeznany a zavedeny bez potreby dalsi instalace ci uprav. "Direct_render" je v default aktivovany (tusim ze to plati jiz od Mesa 19.*):
[89660-gpu-poradna-png]

Popripade staci v /etc/X11/xorg.conf upresnit :

Section "Device"
    Identifier "AMDGPU"
    Driver "amdgpu"
    Option "AccelMethod" "glamor"
    Option "DRI" "3"
EndSection

Benchmark CPU Ryzen kernel 5.4 vs 5.6 :

Kernel 5.4
(Na test jsem zvolil Generic_Kernel a SW pro benchmark pod Ubuntu jsem pouzil https://www.phoronix-test-suite.com/?k=downloads)
- Post Mark : 5173
- SMP integer: 16940
- SMP Floating : 16442
- C-RAY (méne = lépe): 126

[89659-ryzen-kernel-5-4-png]

Kernel 5.6 :
- Post Mark : 5862
- SMP integer: 19117
- SMP Floating : 19206
- C-RAY (méne = lépe): 90

[89658-ryzen-kernel5-6-png]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru