Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Možné způsoby propojení síťových prvků - nestandardně oddělit modem

Poradte, šlo by nakonfigurovat síť podle předem daného neměnného zapojení jako na obrázku (není tam vyznačena role zařízení, což je předmětem dotazu) ? Zapojení je již tedy dané: ADSL Modem Router vlevo například se bude nazývat "Dlink" a Wifi AP vpravo "Netgear".

Zapojení:

V místnosti 1 končí ADSL kabel zapojený do DSL zástrčky Dlinku a k němu zapojeno PC1 a 2. o 20 metrů dál je místnost 2, s Netgearem je Dlink propojen pomocí 21m kabelu do LAN portů . K netgearu jsou připojeny i další 2 pc a bezdrátová zařízení.

Bězně by se to řešilo tak, že Netgear bude mít vypnuté DHCP a je vyřešno. Tak to ale nechci. Neřešilo by to ani prohození obou prvků (jelikož wifi musí mít v místnosti 2 a kromě toho Netgear nemá DSL)

Co potřebuji nastavit:

Aby ADSL modem Dlink plnil pouze funkci modemu a zbytek řešil Wifi AP Netgear, jelikož je výkonnější a novější a bezpečnější a lepší. Samozřejmě interface DSL-IP musí zůstat na Dlinku, jelikož tam je zapojen ADSL kabel.

Napadly mě 2 možnosti:

1. Ponechat funkci routeru na ADSL modemu Dlink a DHCP mít na Wifi AP Netgear.
2. Vše hodit na Netgear.

K tomu otázky:
a. v případě způsobu 1. předpokládám, že traffic mezi internetem a PC 2 potečte přes Dlink (k bráně 20m kabelem),Netgear(k switchi 20m kabelem podruhé), Dlink (k PC1) ---(v podstatě tam a zpět), to by mi nevadilo. Je to tak?
b. To by IP adresa brány musela být Dlink. Zatímco DHCP by byl Netgear. To by neměl být problém , spíš mě zajímá, jak to konrétně nastavit na obou zařízení. Za třetí, kdybych to chtěl mít fajnšmekrové, aby i Dlink si bral IP z DHCP. Samozřejmě DHCP tak jako tak logicky bude na Dlinku vypnuté, ale nebude tam probíhat nadbytečně routování ...
c. Jak tohoto problému zapadá funkcionality ADSL modemu WAN režim bridge ()? Obejdu se bez toho nebo to je v v režimu 2 nutné (možné ano) ? Nebo jinak, dává WAN režim bridge nějakou 3. možnost konfigurace?
d. Zda obě řešení 1. a 2. splňují cíl, aby do internetu bylo vystaveno to bezpečnější novější a lepší zařízení (Netgear ). Pouze jako demonstrativní příklad, že netgear má funkci FTP serveru do internetu.. Možná hloupě se zeptám, pokud si zapnu vzdálenou administraci z internetu, jakém případě uvidím Netgear nebo D-link? Bez obezliček jako port forwarding.

Dodám, že možnost nastavit wan režim bridge na Dlinku je. Na Netgearu je možnost nastavit jako WAN i některý z LAN portů.

[89680-cachry-png]

Předmět Autor Datum
Zatiaľ som to neprelúskal ale nedá mi spomenúť vzdialená administrácia z internetu. Ak nechceš aby t…
Kilo.Viktor 06.04.2020 17:26
Kilo.Viktor
To bylo pouzee ako demosrativný príklad. Iba pro určení, aké zarízení by bylo dostupné z netu bez Po…
kapole 06.04.2020 22:24
kapole
adsl jen jako modem (bridge nebo co tam má). netgear 1m za ním, ať je na co připojit pc1,2 po 20m za…
lední brtník 06.04.2020 18:19
lední brtník
škoda,nejsu slovák a nepochopil jsi to. Žádné jiné prvky se tam dávat nebudou. Rozmístění je pevné,…
kapole 06.04.2020 22:27
kapole
koukám, že izolace už některým jedincům docela leze na mozek. Vymýšlíš hovadiny a zřejmě sis toho do…
touchwood 06.04.2020 22:34
touchwood
??? Já jen připomínám, že zadání bylo napsáno, že se tam nic měnit nebo přidávat nebude, pouze hledá…
kapole 07.04.2020 11:45
kapole
Tvé zadání je nesmysl (což jistě sám dobře víš), pokud platí obrázek co jsi sem dal.
touchwood 07.04.2020 12:59
touchwood
Proč je to nesmysl? A co konkrétně - obrázek, zadání , nebo navrhovaná řešení 1 a 2?
kapole 08.04.2020 14:36
kapole
ani jedno z tvých řešení nedává smysl - tedy s tím síťovým odpadem, co tam máš.
touchwood 08.04.2020 14:59
touchwood
co to je síťový odpad a jak se pozná? Názvy Dlink a netgear jsou náhodné. Narazil jsem na tuto věc:…
kapole 08.04.2020 16:12
kapole
no vidíš, že jsi na to přišel sám. Tak bádej dál.
touchwood 08.04.2020 16:46
touchwood
Nepises konkretne typy, takze vseobecne. DSL routre sa casto oplati dat do bridge rezimu, cim sa bru…
fleg 06.04.2020 22:48
fleg
Zprovoznil jsem řešení 2 s režimem bridge (kromě dlinku samozřejmě to vyžadovalo i definovat WAN por…
kapole 08.04.2020 16:20
kapole
1. vrstvy tam máš (kupodivu :-))) stále všechny, jinak by to samozřejmě vůbec nefungovalo. "Navíc" t…
touchwood 08.04.2020 16:52
touchwood
vlan?
kapole 08.04.2020 21:47
kapole
správně! poslední
touchwood 09.04.2020 06:51
touchwood

Zatiaľ som to neprelúskal ale nedá mi spomenúť vzdialená administrácia z internetu. Ak nechceš aby ti to niekto hackol, tak to nezapínaj. Vzdialenú administráciu je vhodné používať ak by to malo pripojenie cez https.
Dúfam, že to nemyslíš naozaj FTP. To je absolútne bez akéhokoľvek šifrovania, v podstate rovnako ako wifi bez hesla a to si zrejme rozmyslíš používať.

adsl jen jako modem (bridge nebo co tam má).
netgear 1m za ním, ať je na co připojit pc1,2
po 20m zapojit nový levný krám, který bude sloužit jen jako swich + ap. mikrotiku je na to škoda, tak třeba: archer c6.
(kdo se rád pitvá v mikrotiku, dá si ho na druhou pozici a ap bude z netgearu)

kdyby pc1 a pc2 nebyly normální pc ale jen nějaké krámy na 100mbit, naprasily by se na 20m kabel spojky a rozdvojky. router by byl až netgear vpravo, zbylými dvěma páry by se vracela lan na levou půlku do přidaného switche pro pc1,2
spojky rozdvojky: 100-200, switch: 200, a jsme vlevo bez wifi a za měsíc to stejně někdo bude chtít překopat = nemá to smysl, když c6 stojí 999,-

škoda,nejsu slovák a nepochopil jsi to. Žádné jiné prvky se tam dávat nebudou. Rozmístění je pevné, Netgear v místnosti 2. maximálně se může laborovat, do kterého portu se jaký kabel strčí, ale tam se toho moc nevymyslí, protože WAN port u Dlinku je jasný a Lan porty jsou skoro variabilní.

co to je síťový odpad a jak se pozná? Názvy Dlink a netgear jsou náhodné.

Narazil jsem na tuto věc: pokud přepnu "Dlink" do režimu bridge a na "Netgear" nastavím Wan-Lan port, okopíruji parametre, tak internet na zařízeních přes "netgear" jde, ale nejde na těch u "Dlinku", což mě nepřekvapuje ve výchozí situaci. Vysvětluji si to tím, že problém může být na obou stranách: Netgear povolí pouze PPPoe Traffic na daném zWAnovaném LAN portu a nepočítá s běžným IP provozem a nebo Dlink také.

Nepises konkretne typy, takze vseobecne.
DSL routre sa casto oplati dat do bridge rezimu, cim sa brutalne zvysi ich spolahlivost. Pomerne casto som toto uplatnoval pri mrznucich modemoch, ktore nezvladali modemovat, routovat a wifinovat zaroven.
Takze ano dat adsl router do bridge odporucam.
Netgear, kedze si neuviedol typ tazko sa k nemu vyjadrit. U mna Netgear nie je znacka a uz vobec by som sa neodvazil ho vystavovat do netu.
FTP na Netgeare znamena asi, ze ma usb, takze ak si tam zapojis kluc, ci disk bude to zudalo pomale. Pri tragickom adsl uploade ti to vsak vadit nemusi, ale kopirovat na to nieco z LAN by som nechcel.
Podla toho ako to mas zapojene, aky hw pouzivas a aky tam mas net by som to nechal vsetko tak ako to je teraz.

Zprovoznil jsem řešení 2 s režimem bridge (kromě dlinku samozřejmě to vyžadovalo i definovat WAN port na Netgearu) --- názvy jsou náhodné a připomínají výrobce, jen pro orientaci.

Otázky:
- Jaký konkrétní protokol protéká tím 20m kabelem? (jaké má vrstvy) Já vím, mohl by to být PPPoE, ale nejsem si jistý, jelikož volba PPPoe se objevuje i v normální nebridgovaném režimu a tam žádný kabel není (vše je uvnitř routeru) - pochybuji, že by byla ADSL část a zbytek routeru spojená tím stejným rozhraním Ethernet jako nyní (bridge-dlink, wan@lan(PPPoe) -netgear), minimálně tam musí být o nějakou vrstvu víc.
- Je možné. aby kabelem spojující oba prvky šel i běžný IP traffic a nezůstaly PC u Dlinku odřízlé (fakt nechci přidávat další 20m kabel). Na úrovni protokolu samože. Jestli to dají zařízení je věc druhá. Tedy jestli se do portů spojující oba prvky kromě relace ADSL vejde ještě běžný síťový traffic.
- Šel by režim 2nebo1 zprovoznit, bez použití režimu bridge?

1. vrstvy tam máš (kupodivu :-))) stále všechny, jinak by to samozřejmě vůbec nefungovalo. "Navíc" tam je jen ten PPPoE tunel, ale ten na principu nic nemění.
2. Ano, je to možné, ale potřebuješ něco jiného než D-link a Netgear (či jakýkoli consumer-grade sráč). Ale to jsem ti už taky psal.

Otázka pro tebe (za dva bludišťáky): co musí obě zařízení podporovat, aby to takto mohlo fungovat? Nápověda: je to norma IEEE.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru