Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náhodné pády (černá a zelená smrt)

Ahoj,

poslední dobou se potýkám s celkem otravným problémem blíže nespecifikovaných zamrzání.
- buď se jedná o okamžitý výpadek provázený black screenem a diagnostická dioda na desce hlásí CPU problém (nutné natvrdo vypnout a zapnout)
- nebo náhlé GSOD bez popisku, po pár sekundách buď samovolný restart, nebo nutné vypnutí natvrdo.

Dnes jsem však po GSOD a následném restartu poprvé dostal "konstruktivní" chybovou hlášku BIOSu, že nastal nějaký fail procesorového větráku tak si říkám, jestli to celé nebude tím, CPU mám sice manuálně přetaktovaný, ale pro jistotu jsem napětí navýšil o dva stupně výše, než je standartní stabilní hodnota a navíc mi PC takto fungoval, bez pádů, po celý rok, kdy jej mám postavený.

Co se toho větráku týče, jedná se o BeQuiet Silent Wings 2 PWM, takže žádný šmejd... Jednu dobu jsem jej měl nastavený na minimální idle otáčky, s postupným zvyšováním, až do 75°, kde dosahoval 100 %.
Poslední dobou jsem jej nastavil tak, že do 50° se netočí vůbec. Říkal jsem si, že se třeba desce nelíbí ty nulové otáčky, jenže stávalo se to i před tímto nastavením a samo o sobě mi to nedává smysl.

BIOS mám aktualizovaný (ovladač grafiky atd. také - MSI Live Update nic nového nehlásí , piny doléhají - je to zkrátka celé divné :D)

Teploty CPU i GPU ani ve vysoké zátěži nepřekračují 70°

Díky moc za jakoukoliv radu, je to už celkem otravné a nepředvídatelné - někdy se po celý den nic nestane, AIDA Stress test běží bez problémů, hry taktéž (nejprve se to stávalo při zátěži ve Folding@Home apliakci, ale předevčírem se ten pád provázený černou obrazovkou stal i we Windows na ploše, v pozadí běželo jen pár nenáročných aplikací (několik herních klientů, Firefox, Word, MSI toolka atd...)

Lze nějak zjistit původ těch pádů? nevím, jestli se někde logují, Event Viewer nic kloudného neporadil, jen zaznamenal pád, bez bližších technických podrobností...

Kompletní specifikace:
Ryzen 2700X (3,9 GHz)
MSI B450 Gaming Pro Carbon AC
32 Gb Kingston HyperX 2933 (aktuálně na nižší frekvenci z důvodu stablity 4 modulů u Zen+)
Radeon RX 5700 XT (Asus ROG Strix, mírně podtaktovaná max TDP omezeno na 200 W)
Samsung Evo 970 + 860 + 4Tb HDD Seagate
EVGA SuperNova G3 550 W
Windows 10 Pro 1909, asi pouze chybí nejnovější kumulativní balík...

PS: pro úplnost, ten větrák se normálně točí jak má, dle nastavenách teplot (mám průhlednou bočnici...)

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny