Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosim o finalni kontrolu, pripadne vylepseni sestavy Ryzen 3900X + RT 5700 XT

Veci se nejak zkomplikovaly, takze teprve ted se dostavam ke koupi noveho pocitace.
Asi bych nakoupil u CZC jako obvykle, i kdyz podminkou to vyslovene neni. Tady jsem si zkusil vytvorit nakupni seznam:

https://www.czc.cz/46nt5hlb76gom8ctmid15quosd/seznam

-----

Jde o kombinovany pocitac pro praci (CPU 12/24) a pro hru Oolite ( http://oolite.org/ )
OS: Gentoo Linux.

V praci tech 12/24 jader vyuziju v pohode a prace pro ne bude dost (co ted trva dny bych rad vmacknul do hodin, paralelizovat to jde hodne, ale precejen nemam neomezeny rozpocet, tak 12/24 mi prijde jako rozumne optimum) - naroky na grafiku pri tom nejsou zadne, jede to z textoveho terminalu. 1 TB SSD a 32GB RAM by mely stacit s velikou rezervou.

Co se her tyce, jde mi jen a pouze o Oolite (a ackoli zaklad jde spustit na "cemkoli" tak v plne palbe se vsemi rozumnymi moduly to je uplne jina liga), na jejim foru par lidi mluvilo o dobrych zkusenostech s RX 5700 XT pod linuxem pote, co asi pred 2 roky AMD uvolnilo ovladace. Jen nevim, jakou z tech grafik vybrat.

(Jasne taky na tom budu parit i jine veci, prevazne pod DOSboxem, ale ty zvlada i stary NB, takze je netreba uvazovat. A budu programovat embeded mikrokontrolery a cist weby a podobne veci - furt nic, co by nezvladnul stary NB s Atomem za 6.5k stary radu let. Moderni AAA tituly me nelakaji.)

Chladic Scythe se mi proste libi a ma dobre parametry.

Chci asi 1TB SSD, na kopie zaloh vic nez 4 TB (cili 8TB HDD - jakykoliv) a RAM vic nez 16 GB.
Diskoteku nepotrebuju, tu si udelat pripadne zvlast :)

------

Nejaka diskuze a planovani uz probehly pred skoro pul rokem, jenze to uz je docela davno. Ted bych rad nakoupil behem tydne :)

https://pc.poradna.net/questions/2957645-herni-sestava-amd-ryzen-9-3900x-rt-5700-xt-40-50k

Predem dekuji za vsechny rady a pripominky

Předmět Autor Datum
1. WD Purple - úplně mimo. To je disk s omezenou opravou dat určený pro použití v kamerovce. Buď WD…
touchwood 25.04.2020 10:02
touchwood
1. Ja ten Purple tam dal, protoze je proste levny, a tom Red pisou, ze SMRt - jenze to pisou o 4TB,…
gilhad 25.04.2020 10:39
gilhad
ad1. je levný, protože data na něm uložená "odhaduje" - takže pokud to máš na filmy, pak OK. Zálohy…
touchwood 25.04.2020 15:53
touchwood
Ono je to jedno. MSI má IMHO /jez./ nejodladěnější BIOSy, jinak stran HW je to totéž (Asus, MSI, ASR…
mif 25.04.2020 16:21
mif
Tady naopak to MSI zdrbli za vyrazne vyssi teploty te desky, tak pro klid duse tam asi necham ten As…
gilhad 25.04.2020 19:44
gilhad
ty plánuješ taktovat? Ale jako jo, každý svého štěstí strojvůdcem.
touchwood 25.04.2020 22:34
touchwood
Diky za upozorneni, nechci. V novych procesorech se nevyznam, takze pod dojmem z nejakych diskuzi j… poslední
gilhad 26.04.2020 05:35
gilhad

1. WD Purple - úplně mimo. To je disk s omezenou opravou dat určený pro použití v kamerovce. Buď WD Red (8TB varianta je zatím OK a nejde o SMR disk), nebo WD Gold.
2. zdroj je nechutně předimenzovaný. 650W bude stačit bohatě.
3. Asus deska... no dobrá. :-)

AMD grafiky s otevřenými drivery problém nemají prakticky žádné, o poslední generaci jsem se pod linuxem zatím nezajímal, ale věřím, že pokrok zde byl taky, zejména díky modulární koncepci driverů (co jde, je opensource, zbytek closed-source nástavba)

1. Ja ten Purple tam dal, protoze je proste levny, a tom Red pisou, ze SMRt - jenze to pisou o 4TB, ktery nechci, takze me zmatli - OPRAVENO - diky :)
2. Ja proste na predimenzovani verim a navic to ma byt v mensi zatezi vyrazne tissi

3. No, byla to druha nejlevnejsi X570, a ta prvni se mi nejak nezdala - ale prave proto se ptam, co zvolit ...

Diky za upozorneni, nechci.

V novych procesorech se nevyznam, takze pod dojmem z nejakych diskuzi jsem bral PBO jako neco, co se proste zapne a je to OK a zadny problem. Tak jsem si to ted aspon trochu vic prosel - na to, ze to jde mimo zaruku ten potencialne az 4.3% boost mi za to nestoji a nejdu do nej. I tak to bude dostavat zahul a chci aby to vyrazne prezilo zarucni dobu.

Na druhou stranu to neni nic tak drastickeho, je to od vyrobce a ze to na MSI zpusobilo opakovany propad na 1/10 vykonu mi prijde docela na hrane (ano, bylo to o 4.3% mimo specifikaci a nezbuchlo to uplne, jen to zpomalilo a za behu po vychladnuti zase zrychlilo - a zas s zas v nekolikaminutove smycce), kdyz ten Assus to ustaval v pohode s vyrazne nizsima teplotama (mam na mysli ten prvni test z videa, kde jen zapli PBO a nic vic).

Na jednu stranu tam meli mizerny workflow (jen to co si deska udela sama), na druhou stranu tu mivam v lete vyrazne vyssi teploty nez 21 ve stinu (nehlede na to, ze mi na stul jde slunce), takze ta teplota (resp. chlazeni) je pro me docela zajimavy udaj a radeji bych tam mel rezervu nez jet na hranici "povoleneho" kousek od mista, kde uz to ma vyrazne problemy.

A jasne, dosahli toho stress testem, kdy tam zapnuli vypocetni zrudu, co to vytizila na max, jenze to taky zbuchlo behem par minut.

Ja to minim pouzivat na hodiny/dny trvajici preklady, kdy to jede naplno na vsechna dostupna vlakna (a docela jsem se snazil, aby uzke hrdlo zustalo na CPU, nikoli pameti ci disku), takze co byvalo pouzivano jako stress test je pro me vlastne normalnim zamyslenym pouzitim. (jo, zrovna mi dobehnul mensi preklad, co zabral prez 2.5 dne - a to mensi neni ironicke, bezne pocitam s vyrazne vetsima - a delavam je uz ted - "rekord" byl loni neco prez dva tydny na jeden zatah, jestli se nepletu - prepocteno na tu lepsi sestavu by to mohlo byt neco jako den a pul - rozhodne dost na dukladne prohrati a neco, co nebudu moct "odlozit na nocni chlad")

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru