Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Firewall

Nemam v PC zadny firewall, ani nevim jestli to je hřích nebo ne protože jsem ho vypínal automaticky po instalaci asi 8 let a hardware ještě neexplodoval. No ale kluci z družiny si mě kvuli tomu dobírali že jsem asi mimo realitu a říkali že to je cool věc, tak sem změnil názor a přišel zeptat na váš názor jestli to je dobrý a jaký by jste mi doporučili. Předpokládám že díky němu nakouknu co používá internet a budu moct za pomocí páček rozkazovat co ho může použít, a tím zamezit případnému spyware, hardware či tajnému agentovi o odcizení dat.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Windows maji firewall integrovany. Pises, ze zadny firewall nemas, takze tomu rozumim tak, ze jsi te…
RedMaX 23.05.2020 23:44
RedMaX
A co ten fw fubec dela, jen omezuje sitova pripojeni? Ma nejakou tabulku s páčkami ktera ukazuje co…
Sempron 24.05.2020 18:01
Sempron
Jak pise nuda. Jinak vsechno se da jednoduse najit pres Google, na Wikipedii i jinde, neni treba to… poslední
RedMaX 24.05.2020 20:15
RedMaX

Jak pise nuda.

Jinak vsechno se da jednoduse najit pres Google, na Wikipedii i jinde, neni treba to zde opakovat.

Idealni je nemit pocitac primo zapojeny do internetu, ale aby se na tvuj pocitac nemohl dostat nekdo cizi, mit pred nim nejakou ochranu - router. Treba UPC ti da k jejich internetu modem/router.

Zakladni ochranu pak resis na routeru a ne az v tvem PC. Treba ja mam router s SPI firewallem, na routeru mam navic nastavene, ze pouze odchozi spojeni je povolene + teda mam nejake vyjimky na IP telefonii. Kdo hraje multiplayer hry, muze potrebovat tech vyjimek vic.

V pocitaci pak muzes mit jeste tzv. aplikacni firewall, ktery kontroluje aplikace, jestli neco odesilaji nebo prijimaji a hlasi ti to. Aplikace, ktere maji v popisu prace neco prijimat a odesilat si povolis, aby si komunikovaly, jak chteji a nerusili te, ale kdyz neco chce odeslat aplikace, ktera by nemela nebo nejaka neznama, tak ti da aplikacni firewall vedet a ty to muzes povolit nebo zakazat. Moznosti nastaveni je mnoho. Windowsovy integrovany firewall je proste nejak prednastaven a temer te neotravuje, takze jako uplne zakladni ochranu, pokud nechces nic resit a o nejakou bezpecnost ti nejde, je dobre ho mit aktivni. A pro cloveka, ktery naopak chce sam rozhodovat, cemu chce a cemu nechce dat pristup do internetu, je tady to rozsireni Windows Firewall Control, ktere prave takoveto veci umoznuje nastavit.

Timto jsme myslim vycerpali moznosti rychle rady pres poradnu, takze pokud se o funkci firewallu chces dozvedet vic, opravdu ti doporucuji Google a samostudium.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru