Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Li-ion baterie v podivném stavu ( nižší napětí, velký odpor ) - známka přebití?

Stala se mi divná věc s baterií Li-ion (nominální kapacita 1800 mAh, současná asi 50-70% výrobní, ale to pouze odhaduju, používaná je a navíc tak minimálně 7 let stará), kterou jsem nabíjel odporem 1ohm přes 5V zdroj z téměř vybitého stavu (3.65V). Samozřejmě jsem měl v článku coloumb metr, takže vím, kolik do ní nateklo). Je to baterka do mobilu, placatá a má třetí pin, což si myslím, že je termistor a možná i asi elektroniku (ale nevím) .

Baterie se od začátku nabíjela proudem kolem 0.7A., jako běžně ,když je v telefonu. Jenže jsem ji tam asi zapomněl delší doba a když jsem k ní přišel, měla nabito 1350 mAh a nabíjecí proud byl NULA. Tento stav by nové kapacitě 1800mAh odpovídal asi 66% nabití. Po korekci na současnou kapacitu to je spíš . 133% až 95% nabití - čili pravděpodobně přebitá Ověřil jsem zda se nepohly drátky, ale doopravdy už se nenabíjela dál. Logicky nabíjení probíhalo jen přes plus a mínus kontakt

Další divná věc: baterie měla napětí na prázdno 3.85V místo A Baterie měla vnitřní odpor 40 ohmů (pokles na 3.55 na 500 ohmech)) místo 0.1 ohmů ...

Když je v telefonu, tak telefon hlásí, že je baterka vybitá (aby ne s takovým vnitřním odporem žejo). A telefon ji není schopen nabíjet . (logicky když to nešlo ani dál)

To je divné, takhle se zničení přece neprojevuje. Nebublá a nesysčí ani není nafouklá.

Co je tohle za chování baterky? Proč má niží napětí 3.8 místo 4.2 voltů což je napětí lionky při plném nabití .
Že by logicky měla mít vyšší napětí než 4.2 V jesliže její kapacita je snížená vlivem opotřebení ?
Proč má baterka takhle vysoký vnitřní odpor?
Proč má 3.85 Voltů jestliže musela mít více jelikož byla přebitá? V jakém bodě došlo k snížení napětí?
Co s tou baterkou je? Je tento stav nenávratný ? Lze baterku nějak oživit? narormátovat?

S baterkou žádné jiné problémy nejsou, není vadná, běžně ji používám.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Velmi teoretické vývody jsou mírně mimo. Jednak nabíjení přes odpor 1 Ohm není v tomto nabíjení kons…
leo 26.05.2020 11:52
leo
Můžeš to rozebrat s tou nespolehlivostí mAh? Já měl za to, že mAh se vždy zachovává a že je to je "j… poslední
kapole 26.05.2020 12:59
kapole

Velmi teoretické vývody jsou mírně mimo. Jednak nabíjení přes odpor 1 Ohm není v tomto nabíjení konstantním proudem ( vnitřní odpor zdroje by musel být mnohokrát větší než vnitřní odpor baterie) a také počítání mAh nateklých do baterky se nedá brát úplně vážně, neb kde je proud (potažmo mAh) proměněné při nabíjení a zejména přebíjení v teplo, výkon ztracený na odporu a tzv. zbytek mAh v baterii před nabíjením je rovněž pofidérní číslo, i když zjištěné na základě jakéhosi statistického algoritmu vybíjení a nabíjení.

Můžeš to rozebrat s tou nespolehlivostí mAh? Já měl za to, že mAh se vždy zachovává a že je to je "jediný pravdivý vnitřní stav" (samovybíjení li-ion se projeví řádu měsíců). ...Já měl za to, že proměna v teplo(výkon) je daná v době nabíjení pouze vnitřním odporem krát nabíjecí proud. Nebo ne? (samozřejmě rozlišit co je vnitřní odpor a co voltcoloumbová křivka baterky nejde lehko, navíc to závisí na teplotě, která je daná ohřevem při nabíjení, tudíž je tam zpětná vazba a má to hysterzi )
Samozřejmě při přebíjení je situace jiná. V tomto stavu by se baterka ale neměla objevit :) Taky

Jasně že určování stavu zbývající kapacity je ošemetné číslo nespolehlivé (už jen tím, co si člověk zadefinuje za úplný stav vybití a taky že pokles napětí začíná být prudký) . Taky s ním v úvahách vůbec nepočítám. Ale od oka prostě za vybitou baterku považuji, když telefon začíná hlásit že je vybitý. Myslím, že to může být +-10%.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru