Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Li-ion baterie v podivném stavu ( nižší napětí, velký odpor ) - známka přebití?

Stala se mi divná věc s baterií Li-ion (nominální kapacita 1800 mAh, současná asi 50-70% výrobní, ale to pouze odhaduju, používaná je a navíc tak minimálně 7 let stará), kterou jsem nabíjel odporem 1ohm přes 5V zdroj z téměř vybitého stavu (3.65V). Samozřejmě jsem měl v článku coloumb metr, takže vím, kolik do ní nateklo). Je to baterka do mobilu, placatá a má třetí pin, což si myslím, že je termistor a možná i asi elektroniku (ale nevím) .

Baterie se od začátku nabíjela proudem kolem 0.7A., jako běžně ,když je v telefonu. Jenže jsem ji tam asi zapomněl delší doba a když jsem k ní přišel, měla nabito 1350 mAh a nabíjecí proud byl NULA. Tento stav by nové kapacitě 1800mAh odpovídal asi 66% nabití. Po korekci na současnou kapacitu to je spíš . 133% až 95% nabití - čili pravděpodobně přebitá Ověřil jsem zda se nepohly drátky, ale doopravdy už se nenabíjela dál. Logicky nabíjení probíhalo jen přes plus a mínus kontakt

Další divná věc: baterie měla napětí na prázdno 3.85V místo A Baterie měla vnitřní odpor 40 ohmů (pokles na 3.55 na 500 ohmech)) místo 0.1 ohmů ...

Když je v telefonu, tak telefon hlásí, že je baterka vybitá (aby ne s takovým vnitřním odporem žejo). A telefon ji není schopen nabíjet . (logicky když to nešlo ani dál)

To je divné, takhle se zničení přece neprojevuje. Nebublá a nesysčí ani není nafouklá.

Co je tohle za chování baterky? Proč má niží napětí 3.8 místo 4.2 voltů což je napětí lionky při plném nabití .
Že by logicky měla mít vyšší napětí než 4.2 V jesliže její kapacita je snížená vlivem opotřebení ?
Proč má baterka takhle vysoký vnitřní odpor?
Proč má 3.85 Voltů jestliže musela mít více jelikož byla přebitá? V jakém bodě došlo k snížení napětí?
Co s tou baterkou je? Je tento stav nenávratný ? Lze baterku nějak oživit? narormátovat?

S baterkou žádné jiné problémy nejsou, není vadná, běžně ji používám.

Předmět Autor Datum
a) Batery pack do mobilu obsahuje elektroniku. b) Po 7 letech používání určitě nemá původní parametr…
dsa 25.05.2020 18:07
dsa
Mě nevydrží Li-Ion akumulátory v ecigáru víc než 4 roky (velikost 18650) proč si myslíš že malá plac…
MM_tank 25.05.2020 18:42
MM_tank
Tak ještě jednou. Tu baterku denně používám v mobilu (a vydrží týden při lehkém užívání) je pravda ž…
kapole 25.05.2020 23:00
kapole
Tak sem si to přečetl ještě jednou pořádně. Přebil jsi ji, je mrtvá. Opravit to nejde.
MM_tank 26.05.2020 00:09
MM_tank
Za prvé nechápu, proč jsi ji nabíjel jinak, než v mobilu. Za druhé to nabíjení přes rezistor jsi vym…
JoDiK 26.05.2020 08:47
JoDiK
Hele ****** bez urážek! (host), tomu se říká napájení konstantním proudem. Představ si to jako když…
kapole 26.05.2020 10:28
kapole
Jen mimochodem, LiIon se nabíjí v zásadě konstantním napětím s nějakým omezením max. proudu ... nabí…
dsa 26.05.2020 12:27
dsa
Jistě. Ona deklarace "konstantní napětí s omezením proudu" je v zásadě totéž co konstantní nabíjení…
kapole 26.05.2020 12:48
kapole
:))Pánové přináším zprávy jak to dopadlo. :-) Baterka je v pořádku. Zkusil jsem takový trik - přip…
kapole 26.05.2020 10:32
kapole
Velmi teoretické vývody jsou mírně mimo. Jednak nabíjení přes odpor 1 Ohm není v tomto nabíjení kons…
leo 26.05.2020 11:52
leo
Můžeš to rozebrat s tou nespolehlivostí mAh? Já měl za to, že mAh se vždy zachovává a že je to je "j… poslední
kapole 26.05.2020 12:59
kapole

Tak ještě jednou.
Tu baterku denně používám v mobilu (a vydrží týden při lehkém užívání) je pravda že nevydrží ten telefon 2 týdny ale týden (což by odpovídalo 50% hodně od oka).

samozřejmě svítit displej neustále 50mA by vydržela 36 hodin. Hotspot by vydržel (400mA) tak max 4 hodiny.

Za prvé nechápu, proč jsi ji nabíjel jinak, než v mobilu. Za druhé to nabíjení přes rezistor jsi vymyslel ty sám?
Příště si o problematice nejdřív něco přečti, máš plný internet informací o nabíjení Li-Ion a všude se píše, že ji nesmíš přebít na vyšší napětí než udává výrobce, takže všechny nabíječky mají poměrně přesný "voltmetr" a nepustí do Li-onky víc než je dovoleno. Ty jsi tam cpal 5V! (a možná i víc, některé pětivoltové zdroje mají naprázdno klidně i 5,5V).
Pro takové "pokusy" si pořiď za pár korun nabíjecí modul místo toho tvého 1ohm rezistoru.
[usb-mini-nabijeci-modul-liion.jpg]

Hele ****** bez urážek! (host), tomu se říká napájení konstantním proudem. Představ si to jako když do sudu o proměnném(*) průřezu přitéká konstantní přítok. Výška hladiny je napětí. Li-ion popisuje oválný sud - dole a nahoře zúžený - to je ten proměnný průřez - diferenciální odpor (*)- napětí tam roste/klesá rychleji=V/A křivka je strmější.
Ostatně jak bys ohlídal napájení baterky napětím? stačily by malé výchylky v odporu a napájecí proud by lítal jak akcie bitcoinu. To je jako kdybys do sudu vyvrtal díru v určité výšce a sud ponořil do oceánu - ihned by se zalil do této výšky.
Je li rozdíl napětí v stavu nabito a vybito malý (5.2-3.6= 1.6, 5.2- 4.2=1),tak víceméně se to nabíjí konstantním proudem,který určím rezistorem (+ odpor vedení a kontaktů). Samozřejmě se takhle nedá nabíjet do konce, pouze do fáze, kdy napětí nepřesáhne max..dovolené (což závisí i na proudu, protože vnitřní odpor zvýrazní úbytek napětí) .. Stala se akorát chyba, že jsem na to zapoměl a nechal ji tam déle.

Jen mimochodem, LiIon se nabíjí v zásadě konstantním napětím s nějakým omezením max. proudu ... nabíjecí proud se mění, nicméně lze nabíjet i jinak. Dobrá baterie má elektroniku, která zamezí "nejhoršímu", přebití, vybití, zkrat, ... To nabíjecí napětí musí být dost přesně nastavené a liší se u jednotlivých výrobců.

Je vidět, že přežije leccos :-) pokud ta elektronika funguje.

Jistě. Ona deklarace "konstantní napětí s omezením proudu" je v zásadě totéž co konstantní nabíjení proudem s omezením napětím - jelikož obě dvě omezení platí současně a obě dvě jsou kriticky důležité.
Jen na začátku se to jeví jako konstantní proud. Pak je zlomový bod (závisející ale na proudu a i na odporu celkovém odporu cesty), kdy se "oba přístupy" vyrovnají a poté už to probíhá podle konstantního napětí - to znamenená, že proud se snižuje.

:))Pánové přináším zprávy jak to dopadlo. :-)

Baterka je v pořádku. Zkusil jsem takový trik - připojit na ni větší zátěž (5ohm), Baterka "se rozdýchala" a napětí na ni "vyrostlo na 4.15V
(nevím zda utrpěla ztrátu kapacity vyšší nad rámec jednoho nabíjecího cyklu, to bych musel mít laboratorní stanici na měření I/U (V/C) křivky.)

Existuje pro tohle nějaké vysvětlení?
1. Zaprvé že ji lze takhle pošťouchnout vyšším odběrem a ona se umoudří.
2. že napětí na ní vyroste z 3.8V v "zavzdušněném stavu" na 4.15V jako v nabitém stavu? Jako že by tam fyzicky byly nějaké krystalky, které tvořily překážku odpor? Nebo součástí elektroniky baterky byl nějakýá elektronika (výhybka), která se sepne a začne baterku cíleně řízeně vybíjet, dokud neklesne napětí z např. 4.5V na 4.2? To by taky vysvětlilo ten pokles napětí.

Jenže když se na baterku podívám, na elektroniku zbývá prostor tak 30mm x 4mm x 3mm.

Velmi teoretické vývody jsou mírně mimo. Jednak nabíjení přes odpor 1 Ohm není v tomto nabíjení konstantním proudem ( vnitřní odpor zdroje by musel být mnohokrát větší než vnitřní odpor baterie) a také počítání mAh nateklých do baterky se nedá brát úplně vážně, neb kde je proud (potažmo mAh) proměněné při nabíjení a zejména přebíjení v teplo, výkon ztracený na odporu a tzv. zbytek mAh v baterii před nabíjením je rovněž pofidérní číslo, i když zjištěné na základě jakéhosi statistického algoritmu vybíjení a nabíjení.

Můžeš to rozebrat s tou nespolehlivostí mAh? Já měl za to, že mAh se vždy zachovává a že je to je "jediný pravdivý vnitřní stav" (samovybíjení li-ion se projeví řádu měsíců). ...Já měl za to, že proměna v teplo(výkon) je daná v době nabíjení pouze vnitřním odporem krát nabíjecí proud. Nebo ne? (samozřejmě rozlišit co je vnitřní odpor a co voltcoloumbová křivka baterky nejde lehko, navíc to závisí na teplotě, která je daná ohřevem při nabíjení, tudíž je tam zpětná vazba a má to hysterzi )
Samozřejmě při přebíjení je situace jiná. V tomto stavu by se baterka ale neměla objevit :) Taky

Jasně že určování stavu zbývající kapacity je ošemetné číslo nespolehlivé (už jen tím, co si člověk zadefinuje za úplný stav vybití a taky že pokles napětí začíná být prudký) . Taky s ním v úvahách vůbec nepočítám. Ale od oka prostě za vybitou baterku považuji, když telefon začíná hlásit že je vybitý. Myslím, že to může být +-10%.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru