Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno SSD dilema (data, rozdělení)

Zprovozňuji manželce nový kancl PC, s W10/Pro

Má SSD 500GB a HDD 1TB.
Na C: (SSD) jsou Windowsy, Office 2019, ještě tam přibude pár gigabajtů programů.
HDD jsem původně plánoval na data, multimédia a zálohy.

Ale: to SSD je dostatečně velké na to, abych to rozdělil na 2 logické disky, kdy by na data stačilo třeba 20GB. S velkou rezervou 50GB.
Že bych prostě systémovému céčku těch 50GB sebral a vytvořil z toho logické D.

K tomu mám dva dotazy:

1) jak se pak Windows staví k tomu postupnému přepisování sektorů? "Staral" by se jen o tu systémovou část C (a zvláště o to nově vytvořené datové D)? Nebo prostě podle potřeby připisuje sektory na fyzickém disku, bez ohledu, zda je to na logickém C nebo D? Protože kdyby to Windowsy spravovaly odděleně, mohlo by třeba nastat, že na tom datovém disku v případě minimálního volného místa by se pořád dokola přepisovalo jen pár sektorů, clusterů či čeho, zatímco na disku se systémem by se zbůhdarma válely nevyužité hektary místa.

2) předpokládám snad správně, že Windowsy by rozdělení "svého" disku měly zvládnout? Záloha Acronisem je samozřejmost. Přikládám současný stav:

[90314-disky-png]

------
Rozhodl jsem se, že data budou primárně na SSD s tím, že denně probíhá automatická záloha dat na HDD a další PC v síti. Volitelně pak čas od času zálohy na externí disky. Původně jsem myslel, že na data prostě vytvořím nějaký speciální adresář (C:\DATA), ale bohužel jsem zapomněl, že některé naše programy vyžadují data na D (důsledek toho, jak je používáme doposud, kdy VŽDYCKY data byly v konkrétních adresářích disku D). No a proto musím stejné podmínky zabezpečit i tady. Nepřichází v úvahu, že toto by šlo změnit, musel bych to měnit i na ostatních počítačích (data musí být na všech ve stejné cestě), což určitě nechci. Opravdu to nejde.

Ano, mohl bych prostě data nechat na HDD (teď je to D), ale zase bych na tom PC neměl kam zálohovat, kdyby disk klekl. Že bych to zálohoval na SSD, by byla opravdu pitomost :-D

Díky za osvětlení a vaše názory.

Předmět Autor Datum
Windows přepisování sektorů neřídí - sektory jsou "virtuální" v rámci bloků a spravuje je firmware S…
dsa 28.05.2020 16:04
dsa
Tomu ssd je jedno jestli je v kuse nebo na tři části. Uljen aby ty oddily byli dobře zarovnane coz u…
MM_tank 28.05.2020 17:06
MM_tank
O nějakých problémech se zarovnáním jsem teď četl, články staré třeba 8 let. Nepoužil bych na to žád…
L-Core 28.05.2020 17:21
L-Core
Ja to psal jen pro jistotu.
MM_tank 28.05.2020 17:34
MM_tank
Je blbost delit SSD, nemas k tomu jeden jediny dovod. Vyznam delby diskov na particie mal v minulost…
fleg 28.05.2020 17:30
fleg
Se sipkovou nebo se zelím? Každý to vidí jinak. Podle mě smysl delit má kvůli záloze systemu. 100g s…
MM_tank 28.05.2020 17:41
MM_tank
Psal jsem, že ten důvod mám, prostě data MUSÍM mít na disku D, v konkrétním adresáři. Vím mohl bych…
L-Core 28.05.2020 18:32
L-Core
Napriklad virusy, vacsinou napadali len OS, dat sa nechytali (nie ako dnesne krypto) a tam stacilo p…
fleg 28.05.2020 18:50
fleg
Ale ty tvoje důvody přece platí i dnes :-) Přeinstalace OS je často peklo, protože zabere klidně mn…
L-Core 28.05.2020 19:05
L-Core
Plati, ale robi sa to inak. Rychly disk v pc mam na OS + programy + bezne pouzite a klasciky disk ma…
fleg 28.05.2020 19:30
fleg
No ano, tak to bude mít manželka. Rychlý disk na OS a programy (c), rychlý disk na data (d) a HDD (e…
L-Core 28.05.2020 19:44
L-Core
Nevidim dovod oddelovat data na tu zvlast particiu stale;o).
fleg 28.05.2020 20:36
fleg
Menší mirror C. V jednom programu data musí být na D.
L-Core 28.05.2020 20:42
L-Core
No jeden zasadni duvod jsou zalohy - systemy zalohuju po instalaci, v pripade potreby proste prepisu…
gilhad 28.05.2020 21:29
gilhad
Kdyz nahodou to SSD klekne, tak obnovis vsech 10 partitions a v klidu jedes dal. Neuvazoval jsi nikd…
RedMaX 28.05.2020 21:49
RedMaX
Ta obnova neni problem, prisel bych tak maximalne o nejnovejsi historii prohlizece a otevrene taby,… poslední
gilhad 29.05.2020 09:34
gilhad
Tak to nebolelo, za minutu bylo hotovo, přímo nástroji Windows.
L-Core 28.05.2020 17:34
L-Core
Uz je hotovo, ale tomu D: jsi mohl dat aspon 80GB, protoze takhle si budes muset hlidat to misto na…
RedMaX 28.05.2020 19:18
RedMaX
Teď jsem se díval, na starém PC má asi 15GB dat. Particie na data má 50, to bude bohatě stačit. A hr…
L-Core 28.05.2020 19:29
L-Core
Nemam a urcite nebudu mit v PC jeden disk a naopak ten C: mam nejmensi. Takze asi nejak takhle: C:(…
RedMaX 28.05.2020 19:44
RedMaX

Tomu ssd je jedno jestli je v kuse nebo na tři části.
Uljen aby ty oddily byli dobře zarovnane coz udela jakykoliv novejsi soft {proste nepouzij zadny 10let stary archiv z dvd} .

Ubrat 50 az 100g by melo jit i v tom spravci disku cos tu dal screen. Pokud tam teda win neflakl nejaky soubor.

Se sipkovou nebo se zelím?
Každý to vidí jinak. Podle mě smysl delit má kvůli záloze systemu.
100g system 900g data{hry}.sem osel ze sem to nerozdelil, druhy ssd je rozdělený. Image i obnovu systemu mam za par minut.
Lcore ma zase programy na D.

Psal jsem, že ten důvod mám, prostě data MUSÍM mít na disku D, v konkrétním adresáři. Vím mohl bych asi nějak udělat substituci..
A kvůli zálohám Windows (Acronis) není moc vhodné tam mít navíc několik desítek GB dat.

Které důvody v minulosti to byly, které teď pominuly?

Napriklad virusy, vacsinou napadali len OS, dat sa nechytali (nie ako dnesne krypto) a tam stacilo preinstalovat OS a mal si cisty system. Ak si ho mal na zvlast partcii nemusel si nic zalohovat, kedze data boli na D;o).
Dalsim dovodom mohla byt nefunkcnost OS (to moze byt aj dnes), opat len reinstal, pripadne aj s formatom particie a data si mal opat nedotknute bez nutnosti obnovy zo zalohy.
A hlavne neboli dostupne NASka v kapacitach, kde si mozes aj kazdy den robit image celeho OS.
Najpravdpeodobnejsi dovod zlyhania SSD je zlyhanie elektroniky, takze ti zoberie data z celeho disku...cize mal by si mat urcite zalohu na inom disku, stroji, sieti...atd.
Mne proste pride dnes blbost delit SSD, nech je hocijako velke, pretoze doba sa trosku zmenila a dnesny system zalohovania, ci obnovy dat, alebo praca s datami je uz trosku iny ako pred 15-20 rokmi, ked som delil disky uplne bezne na OS a data.

Ale ty tvoje důvody přece platí i dnes :-)

Přeinstalace OS je často peklo, protože zabere klidně mnoho desítek hodin (záleží na počtu aplikací). Mnohem rozumnější je obnova z mirroru.

NAS mám, ale používám jinak než většina. Jako offline skladiště a na offline zálohy, zapínám ho podle potřeby, nemusí mi běžet 7/24. Nějaká multimédia honěná po domácí síti NAS a televizory mě opravdu nezajímají.

Zálohy dat (denní na druhé fyzické disky v PC, denní na jiné PC v síti) mi běží automaticky, jak jsem psal. A čas od času (jednou za několik týdnů) připojuji externí disky či NAS a spouštím zálohovací úlohy na ně.

Zálohy toho důležitého mám i na ex-megauploadu, na MEGA. Mám tam 100GB volného místa (50 já, 50 paní ex-Colombová), tak tam občas pošlu TrueCrypt kontejner. Manželka teď dostala prostor na One Drive, myslím 5 giga, ale tam bych se data uploadnout bál, ani nevím, zda bych tam ty kontejnery dostal..

No jeden zasadni duvod jsou zalohy
- systemy zalohuju po instalaci, v pripade potreby proste prepisu celou partisnu zalohou a mam ho cisty a v definovanem stavu (je naprosto jasne jak co tam je, tak ze tam neni nic jineho - coz by pri sdileni partisny s daty byl docela problem).
- data zalohuju prubezne inkrementalne (velmi zhruba receno) kazdou chvili, v pripade potreby to obnovim do prakticky aktualniho stavu. Historicke stavy me nezajimaji zdaleka tolik, jako ten aktualni.

Dalsi duvod je treba pouziti vic systemu, s ruznym nastavenim
- kazdy disk EFI (pro pripad selhani SSD je jeden maly system a jeho zaloha i na HDD)
- swap na SSD (zatim jen jako swap, casem i pro uspani systemu a rychly start)
- kazdy system jedna partisna (az na Win, ktere si tam nasraly dve) - pak jde snadno totalne obnovit do stavu po instalaci/poslednim dulezitem updatu
- kazdy system partisna na privatni data (urcena pouze pro praci na danem systemu - Win nemaji nic)
- globalne sdilena data (napriklad hudba, filmy a tak podobne) si muze kazdy slusny system pripojit, aby se neduplikovaly v privatnich

Takhle mam na novem pocitaci na SSD celkem 10 partitions a na HDD jen 5, ale casem na tom SSD pribudou dalsi, mista je tam furt dost.
Dalsi vyhoda u SSD je ze i kdyz se nejaka partisna zaplni na 100% (stavat by se to nemelo, ale stat se to muze treba protoze neco ujede a rve tam tuny zbytecnych dat, zblazni se neco a poblije log, ...), tak na ostatnich jsou porad volne sektory a mechanika SSD si vesele organizuje veci po svem
- BTW taky duvod, proc to mit oddelene - pak nemirne stahovani dat nepozere misto systemu a kdyz se naopak zblazni nejaky log, tak to zbuchne v rozumnem case (protoze system zas tolik mista nepotrebuje a tudiz nema) a ne az se zaplni i datove skladiste

(Pravda je, ze bezny uzivatel nema zdaleka takove potreby jako ja)

Ta obnova neni problem, prisel bych tak maximalne o nejnovejsi historii prohlizece a otevrene taby, dulezite veci jsou jeste minimalne na 4 jinych mistech a pravdepodobnost padu SSD je nizka. Na druhou stranu nevylucuju, ze casem dokoupim jeste dalsi SSD, takze volny slot se mi bude hodit.

Ale hlavni pointa je, ze delit to ma smysl. A je celkem jedno, jestli to je 1x10, nebo 2x5, to uz na principu nic nemeni.

Uz je hotovo, ale tomu D: jsi mohl dat aspon 80GB, protoze takhle si budes muset hlidat to misto na C. U SSD je dobre, kdyz nechas nejakych 15-20% volneho mista a nezapisujes ho do mrte.

Jinak souhlasim s flegem, ze delit disk na vice oddilu je v dnesni dobe nesmysl, pokud k tomu neni nejaky specialni duvod. U tebe ten duvod je, takze jsi to udelal dobre. (Sam uz disky nedelim, nepotrebuju to.)

Teď jsem se díval, na starém PC má asi 15GB dat. Particie na data má 50, to bude bohatě stačit. A hry (indie, logické) jí budu stejně jako u sebe instalovat na HDD, tedy teď E. Rvát to na SSD (C) by bylo úplně zbytečné; ty její hry ji v pohodě fungují i na 7 let starém PC (W7/Pro bez přeinstalace).

A kdybys ty potřeboval přeinstalovat, jak to uděláš? Komplet od nuly? Se všemi programy a hrami to bude na dlouho. Já prostě za pár minut nahraju mirror.

U mě by to byla vyloženě hovadina, když chci mít na PC nainstalováno mnoho set her, mít všechno na jednom disku (dejme tomu, že bych měl třeba 8TB SSD k dispozici zdarma). Záloha o velikosti několika terabajtů?

Nemam a urcite nebudu mit v PC jeden disk a naopak ten C: mam nejmensi.

Takze asi nejak takhle: C:(prvni SSD) OS+programy+Origin, D:(druhe SSD) Steam+UPlay, E:(HDD) data.

V Acronisu zalohuju jen C: a jeste s vyloucenou slozkou "Origin Games". Reinstall teda neprovadim, maximalne delam obnovu ze zalohy.

Slozky her Origin, Steam, UPlay zalohuju taky ale normalne prostym prekopirovanim jako data a davam je na ten spesl PC ala diskove pole, vetsinou na to lidi maji NAS.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru