Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno SSD dilema (data, rozdělení)

Zprovozňuji manželce nový kancl PC, s W10/Pro

Má SSD 500GB a HDD 1TB.
Na C: (SSD) jsou Windowsy, Office 2019, ještě tam přibude pár gigabajtů programů.
HDD jsem původně plánoval na data, multimédia a zálohy.

Ale: to SSD je dostatečně velké na to, abych to rozdělil na 2 logické disky, kdy by na data stačilo třeba 20GB. S velkou rezervou 50GB.
Že bych prostě systémovému céčku těch 50GB sebral a vytvořil z toho logické D.

K tomu mám dva dotazy:

1) jak se pak Windows staví k tomu postupnému přepisování sektorů? "Staral" by se jen o tu systémovou část C (a zvláště o to nově vytvořené datové D)? Nebo prostě podle potřeby připisuje sektory na fyzickém disku, bez ohledu, zda je to na logickém C nebo D? Protože kdyby to Windowsy spravovaly odděleně, mohlo by třeba nastat, že na tom datovém disku v případě minimálního volného místa by se pořád dokola přepisovalo jen pár sektorů, clusterů či čeho, zatímco na disku se systémem by se zbůhdarma válely nevyužité hektary místa.

2) předpokládám snad správně, že Windowsy by rozdělení "svého" disku měly zvládnout? Záloha Acronisem je samozřejmost. Přikládám současný stav:

[90314-disky-png]

------
Rozhodl jsem se, že data budou primárně na SSD s tím, že denně probíhá automatická záloha dat na HDD a další PC v síti. Volitelně pak čas od času zálohy na externí disky. Původně jsem myslel, že na data prostě vytvořím nějaký speciální adresář (C:\DATA), ale bohužel jsem zapomněl, že některé naše programy vyžadují data na D (důsledek toho, jak je používáme doposud, kdy VŽDYCKY data byly v konkrétních adresářích disku D). No a proto musím stejné podmínky zabezpečit i tady. Nepřichází v úvahu, že toto by šlo změnit, musel bych to měnit i na ostatních počítačích (data musí být na všech ve stejné cestě), což určitě nechci. Opravdu to nejde.

Ano, mohl bych prostě data nechat na HDD (teď je to D), ale zase bych na tom PC neměl kam zálohovat, kdyby disk klekl. Že bych to zálohoval na SSD, by byla opravdu pitomost :-D

Díky za osvětlení a vaše názory.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny