Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Raspberry Pi 4 Model B - 2GB vs 4GB RAM

Zdravím, má niekto skúsenosť s miniPC Raspberry Pi 4 Model B? https://www.aliexpress.com/item/4000054878108.html

Chcem si kúpiť práve tento ale neviem sa rozhodnúť či bude stačiť 2GB RAM alebo sa mi oplatí priplatiť za 4GB RAM. Je to síce len príplatok 20€ ale načo priplácať aj takúto relatívne malú čiastku ak to nevyužijem. Využitie toho miniPC bude dosť nenáročné, pôjde len o prácu v nenáročných programoch a bežné prehliadanie internetu. Neberiem to ako hlavné zariadenie, pôjde len o experiment a nástroj na skúšanie a naučenie sa práce s linuxom atď...

Předmět Autor Datum
Jestli to chceš používat jako desktop tak 4Gb, jestli jen na hraní a na pokusy tak klidně tu 2Gb kte… nový
HPET 02.06.2020 16:49
HPET
Skôr to bude na učenie sa vecí okolo linuxu a mám FHD monitor takže ani z tohto ohľadu tam nebude vy… nový
matus31 02.06.2020 17:04
matus31
Tak v tom případě to 2Gb "BUNDLE" za $57.02 by v tvém případě na nějakou tu základní práci mohlo sta… nový
HPET 02.06.2020 17:10
HPET
Napájací blok vpohode vymením. Vlastne to je ale 5V 3A čiže to môžem skúsiť napájať bežnou nabíjačko… nový
matus31 02.06.2020 17:17
matus31
.. čo viem tak podstatná je voltáž ktorá sedí a že má o 1A menej ničomu neuškodí .. To vieš práveže… nový
poihu 02.06.2020 18:43
poihu
Nebýt té poznámky o internetu, tak bych řekl bez váhání, že 2GB bohatě stačí. Ale při vědomosti jak… nový
ml1 02.06.2020 18:57
ml1
Tak to vidím na tú 4GB verziu nech je to do istoty :-) poslední
matus31 02.06.2020 19:09
matus31

Jestli to chceš používat jako desktop tak 4Gb, jestli jen na hraní a na pokusy tak klidně tu 2Gb který jako základ ipro FHD to stačí.
Čast RAM, paměť systému je ale sdílena pro video, jadro, moduly, ZRAM etc .
(U 2Gb verze budeš mít v podstatě jen 1.5Gb RAM. ~500Mb pro OS a 1Gb máš volné.)

Proč to kupujes pres Aliexpress když to můžeš koupit třeba na vaši Alze :? https://www.alza.sk/raspberry/v3978.htm
(U vás na Alza.sk je 4Gb jen o 10€ dražší jak 2Gb, tech 10€ bych si za 4Gb určitě doplatil, což umožní třeba trochu svižnější práci s 2x monitor, v 4K etc).

Skôr to bude na učenie sa vecí okolo linuxu a mám FHD monitor takže ani z tohto ohľadu tam nebude vysoký nárok na ten HW.

Cez aliexpress mám za 52€ 2GB a za 70€ 4GB verziu spolu s kompletným príslušenstvom čo k tomu je treba. Na alze stojí tiež 70€ 4GB ale čisto len doska bez príslušenstva. S príslušenstvom by to vyšlo asi okolo stovky. Zhruba som prešiel web a nevyzerá žeby sa dalo niekde inde objednať lacno tak ako na ali.

Tak v tom případě to 2Gb "BUNDLE" za $57.02 by v tvém případě na nějakou tu základní práci mohlo stačit bez nějakých větších problému.

Sice osobně moc v kvalitu napájecího bloku neverim, ale jakoz to celek, to neni spatna cena, v pripade ze to nepojede nekde z Ciny a nebudes doplacet za "clo".
(Z aliexpress jsem nakupoval jen jednou, nevim jak to funguje, jak zaruka, moznost navratu, clelni poplatky, etc)

Napájací blok vpohode vymením. Vlastne to je ale 5V 3A čiže to môžem skúsiť napájať bežnou nabíjačkou od mobilu ktorá má 5V 2A, čo viem tak podstatná je voltáž ktorá sedí a že má o 1A menej ničomu neuškodí, maximálne to nebude stačiť a budem musieť dokúpiť alternatívu v elektre. Clo platiť nebudem, maximálne budem platiť daň ale to tiež nieje isté.

.. čo viem tak podstatná je voltáž ktorá sedí a že má o 1A menej ničomu neuškodí ..

To vieš práveže zle, je potrebný aj dostatočný prúd.

Raspberry Pi 4B vyžaduje minimálně 5V⎓3A zdroj. Za předpokladu, že celkový odběr USB periferií nepřekročí hranici 500 mA, lze použít i kvalitní 5V⎓2.5A zdroj. Slabší napájení může vést až ke ztrátě dat a poškození micro SD karty!

Raspberry Pi 4 Model B - 2GB RAM

Inak mne to RPi z aliexpressu nepríde nijako extra výhodné, kúpil by som to tuná spolu s kvalitným zdrojom, to ostatné čo je v tej sade od číňana je aj tak len také smetie, ktoré si v prípade potreby dokúpiš. Nečudoval by som sa keby tá sandisk karta bola fejková, a ten zdroj nebude zrejme tiež žiadne terno, tak načo zbytočne utrácať za elektrošrot a nekúpiť radšej rovno overené veci.

Nebýt té poznámky o internetu, tak bych řekl bez váhání, že 2GB bohatě stačí. Ale při vědomosti jak jsou internetové prohlížeče nenažrané jsem opatrnější. Ale tak bral bych pro začátek to nejlevnější, pokud se osvědčí, nebude poslední (jak ho někam zabuduješ buděš potřebovat nové). U raspberry je blbé, že tam nejde paměť rozšířit jako třeba u PC, jinak by nebylo co řešit.

O napájení bych neměl strach, mám změřené že rpi i s TV hat si nevezme víc jak 0.75A, spíš vadí, že powerbanky a usb nabíječky mají jen lehce přes 5V a rpi chce 5.25V takže ikonka se žlutým bleskem se mi rozsvěcí dost často. Ty 3A jsou asi pro nějaké náročnější nasazení.

Koupil jsem si raspberry na hraní a zatím většinu času leží v krabičce, ale já jsem to spíš zamýšlel jako rychlejší arduino ne jako další počítač.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru