Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Formáty pro zachování co nejvyššího datového toku

Dobrý den všem.
Tímto se obracím spíše než na PC kutily spíše na kutily, kteří na PC sice pracují, ale hlavně ve směru co se týče multimédií, konkrétně práce s videi, filmy, hudbou, zvukem a vše okolo formátů, převodů, střihu apod., jako já.
Měl bych na Vás tímto dotaz, který hodně „zestručním“, protože kdo tomu rozumí, bude vědět, o čem povídám či na co jej odkazuji, případně si to sám může vyhledat na internetu.
Jde o to, že jelikož jsem kromě audiophila [audiofila] také "gurmán" na jakékoliv kvalitní rozlišení obrazu, nyní můj dotaz tedy směřuje konkrétně na video/filmy/obraz a formát a datový tok související s tím.
Už delší dobu po internetu hledám software, který by dokázal převádět formáty mezi videi pokud možno bezztrátové (bez komprese) a zároveň nabízel pokud možno uložení či převod hotového videa v co možná nejvyšším datovém toku. Jelikož jsem před několika měsíci narazil na videoklipy různých interpretů, které jsou ve formátu ProRes (kdo neví, dohledá si), tento formát nabízí opravdu geniální datový tok pohybující se v řádech až kolem 200 Mbps. Jsou i jiné formáty než ProRes, které nabízí i vyšší datový tok, to jsou ale již formáty, které mají uplatnění opravdu už jen v profi studiích pro práci s videi a v běžném životě nějak nenajdou ani uplatnění. Už ProRes je v podstatě velmi málo podporován, jedná se víceméně o formát vyvinutý společností Apple, a je to doposud z těch formátů nabízející vysoký datový tok a zároveň i schopnost přehrání alespoň na počítačích, jeden z nejlepších. Jistě víte, že datový tok Bluray-filmů (1080p neboli Full-HD) filmů se pohybuje maximálně kolem 50 Mbps, 4K filmů pak max. 70 Mbps.
Já se rozhodl si tyto stažené (či zakoupené) videoklipy, převést do formátu, který je bezproblémově podporován běžnými přehrávači (bluray přehrávač) či televizemi, zároveň s tím, aby zachoval kvalitu bez komprese (bezztrátově) s co možná nejvyšším datovým tokem. Ať jsem zkoušel velkou spoustu softwarů, jako nejlepší pro "převod" či konverzi se mi osvědčil pouze DVD-Fab, který umí zachovat výše zmiňované požadavky pouze do MKV formátu. MP4 umí zachovat datový tok i obraz bez komprese, bohužel však již neuměl nabídnout v DVD-fabu i převod zvuku bez komprese, jelikož zvuk v těchto videoklipech je většinou v LPCM, PCM či WAV 24 bit.
Nejvyšší datový tok, který jsem získal pomocí DVD-Fabu při převodu do MKV bez komprese, je max. 50 Mb/s, což je pořád větší, než u mnohých full-HD filmů na Bluray. Ovšem zajímá mě, jak z toho vytěžit více?

Pro upřesnění: Abych mohl přehrát formáty MKV s datovým tokem nejvyšším nabízeným (50 Mbps), nesmí mít zároveň formát ProRes, neboť jelikož není tento formát pro běžné přehrávání a není tak podporován, logicky bych neměl kde ho přehrát. Jinak logicky MKV mohu dát i zcela bezztrátově i s ProRes, takže klidně jen převést .mov ProRes do MKV ProRes, takže datový tok by zůstal zachován, ovšem by to postrádalo logiku, když ProRes běžně nepřehrajeme jinde, než na PC.
Proto je potřeba převádět tak, aby se "odstranil" ProRes (kodek, formát, profil...), ale stejně tím pádem z toho vytěžím sice krásných, ale stále jen 50 Mbps.

děkuji moc
Díky moc!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
David Dizzer: Píšeš v dotazu a ve vlákně naprosté nesmysly, podle mě jsi audio-video-filní lamička.…
kacikac 10.06.2020 23:27
kacikac
Překlep, nemá tam být HEVC (H266), ale HEVC (H265). poslední
kacikac 11.06.2020 01:52
kacikac

David Dizzer:
Píšeš v dotazu a ve vlákně naprosté nesmysly, podle mě jsi audio-video-filní lamička.

Já se rozhodl si tyto stažené (či zakoupené) videoklipy, převést do formátu, který je bezproblémově podporován běžnými přehrávači (bluray přehrávač) či televizemi, zároveň s tím, aby zachoval kvalitu bez komprese (bezztrátově) s co možná nejvyšším datovým tokem.

To prostě nejde. Buď uděláš bezztrátový rip nepřehratelný na běžných přehravačích nebo uděláš ztrátový rip podle specifikace běžných přehravačů a přehratelný na těchto přehravačích. Se podívej na specifikace běžných přehravačů, myslím že nepřehrají třeba bezztrátový H264.
Udělal jsem pro tebe jednu malo ukázku.
https://arriwebgate.com/directlink/b043cddb9c4658e0
Jako zdrojové jsem použil první video: 1920x1080 px, ProRes, 248 mbps, 4:4:4, yuv, 10 bit, 5x PCM
Toto je bezztrátový AVC (H264) rip toho videa vytvořený pomocí ffmpeg (integrovaným x264 kodekem):
ffmpeg -i F003C002_190925_MN99.mxf -c:v libx264 -qp 0 -c:a copy -map 0:0 -map 0:1 -map 0:2 -map 0:3 -map 0:4 -map 0:5 test-x264.mkv
Výstup (bezztrátový): 1920x1080 px, AVC (H264), 414 mbps, 4:4:4, yuv, 10 bit, 5x PCM
Pokud vyhovuje víc HEVC, tak toto je bezztrátový HEVC (H265) rip toho videa vytvořený pomocí ffmpeg (integrovaným x265 kodekem):
ffmpeg -i F003C002_190925_MN99.mxf -c:v libx265 -x265-params lossless=1 -c:a copy -map 0:0 -map 0:1 -map 0:2 -map 0:3 -map 0:4 -map 0:5 test-x265.mkv
Výstup (bezztrátový): 1920x1080 px, HEVC (H266), 416 mbps, 4:4:4, yuv, 10 bit, 5x PCM

Povídám, že jsem vyzkoušel již všechny softwary.

ffmpeg asi sotva, audio-video-filní lamičko

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru