Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Formáty pro zachování co nejvyššího datového toku

Dobrý den všem.
Tímto se obracím spíše než na PC kutily spíše na kutily, kteří na PC sice pracují, ale hlavně ve směru co se týče multimédií, konkrétně práce s videi, filmy, hudbou, zvukem a vše okolo formátů, převodů, střihu apod., jako já.
Měl bych na Vás tímto dotaz, který hodně „zestručním“, protože kdo tomu rozumí, bude vědět, o čem povídám či na co jej odkazuji, případně si to sám může vyhledat na internetu.
Jde o to, že jelikož jsem kromě audiophila [audiofila] také "gurmán" na jakékoliv kvalitní rozlišení obrazu, nyní můj dotaz tedy směřuje konkrétně na video/filmy/obraz a formát a datový tok související s tím.
Už delší dobu po internetu hledám software, který by dokázal převádět formáty mezi videi pokud možno bezztrátové (bez komprese) a zároveň nabízel pokud možno uložení či převod hotového videa v co možná nejvyšším datovém toku. Jelikož jsem před několika měsíci narazil na videoklipy různých interpretů, které jsou ve formátu ProRes (kdo neví, dohledá si), tento formát nabízí opravdu geniální datový tok pohybující se v řádech až kolem 200 Mbps. Jsou i jiné formáty než ProRes, které nabízí i vyšší datový tok, to jsou ale již formáty, které mají uplatnění opravdu už jen v profi studiích pro práci s videi a v běžném životě nějak nenajdou ani uplatnění. Už ProRes je v podstatě velmi málo podporován, jedná se víceméně o formát vyvinutý společností Apple, a je to doposud z těch formátů nabízející vysoký datový tok a zároveň i schopnost přehrání alespoň na počítačích, jeden z nejlepších. Jistě víte, že datový tok Bluray-filmů (1080p neboli Full-HD) filmů se pohybuje maximálně kolem 50 Mbps, 4K filmů pak max. 70 Mbps.
Já se rozhodl si tyto stažené (či zakoupené) videoklipy, převést do formátu, který je bezproblémově podporován běžnými přehrávači (bluray přehrávač) či televizemi, zároveň s tím, aby zachoval kvalitu bez komprese (bezztrátově) s co možná nejvyšším datovým tokem. Ať jsem zkoušel velkou spoustu softwarů, jako nejlepší pro "převod" či konverzi se mi osvědčil pouze DVD-Fab, který umí zachovat výše zmiňované požadavky pouze do MKV formátu. MP4 umí zachovat datový tok i obraz bez komprese, bohužel však již neuměl nabídnout v DVD-fabu i převod zvuku bez komprese, jelikož zvuk v těchto videoklipech je většinou v LPCM, PCM či WAV 24 bit.
Nejvyšší datový tok, který jsem získal pomocí DVD-Fabu při převodu do MKV bez komprese, je max. 50 Mb/s, což je pořád větší, než u mnohých full-HD filmů na Bluray. Ovšem zajímá mě, jak z toho vytěžit více?

Pro upřesnění: Abych mohl přehrát formáty MKV s datovým tokem nejvyšším nabízeným (50 Mbps), nesmí mít zároveň formát ProRes, neboť jelikož není tento formát pro běžné přehrávání a není tak podporován, logicky bych neměl kde ho přehrát. Jinak logicky MKV mohu dát i zcela bezztrátově i s ProRes, takže klidně jen převést .mov ProRes do MKV ProRes, takže datový tok by zůstal zachován, ovšem by to postrádalo logiku, když ProRes běžně nepřehrajeme jinde, než na PC.
Proto je potřeba převádět tak, aby se "odstranil" ProRes (kodek, formát, profil...), ale stejně tím pádem z toho vytěžím sice krásných, ale stále jen 50 Mbps.

děkuji moc
Díky moc!

Předmět Autor Datum
Tolik slov na takovou banalitu.Všiml jsem si,že různí *filové řeší nepodstatné věci,jako kabely z be…
Kampus 10.06.2020 07:33
Kampus
Teraz neviem či si z nás robíš len prdel, alebo si fakt padnutý na hlavu. Ale tým že prevedieš nejak…
poihu 10.06.2020 14:24
poihu
Pane Bože ... ne, opravdu nechci už jednou reenkódované video převést na vyšší bitrate. To tady ani…
David Dizzer 10.06.2020 20:33
David Dizzer
Zmena kontajneru sa ráta za bezstratový prevod. Zmena kodeku bezstratová zrejme už nebude. Kľudne aj…
KIlo.Viktor 10.06.2020 15:14
KIlo.Viktor
No, takže tady vidím, opravdu nenajdu odpověď na jednouduchou otázku, bez ohledu na to, jestli se ne…
David Dizzer 10.06.2020 20:39
David Dizzer
Kontejner nesouvisi s kodekem a bitratem. Klidne si nastavte treba v avidemuxu treba .x264 a 300Mb.…
lucifer 10.06.2020 20:49
lucifer
Jak mohu chtít z 180 Mbps udělat 300 Mbps, vždyť je to nesmysl? :D Asi jste mě nepochopil. Ale tak v…
David Dizzer 10.06.2020 20:56
David Dizzer
no, to uz je preci vase vec, k cemu by to bylo - kdyz tady resite nesmysly. Klidne si ukladejte vide…
lucifer 10.06.2020 21:02
lucifer
No nesmysly tady určitě neřeším. Spíš mám pocit, že vy nesmysly odpovídáte, nezlobte se, protože mám…
David Dizzer 10.06.2020 21:52
David Dizzer
Navíc avidemux neumí pracovat s formátem ProRes, ale o.k.
David Dizzer 10.06.2020 20:57
David Dizzer
Prosím Vás. Ještě jednou. Mám video (videoklip) s kapacitou třeba 5 GB, formát ProRes .mov s bittrat…
David Dizzer 10.06.2020 21:02
David Dizzer
Prakticky žádný kodek není "bezeztrátový" co se týče videa :-) Pro rozlišení FHD (či vyšší) by velik…
dsa 10.06.2020 21:10
dsa
ProRes je jakysi Apple nesmysl, protoze proc se drzet standardu kdyz si muzeme vymyslet vlastni. Pod…
lucifer 10.06.2020 21:42
lucifer
Povídám, že jsem vyzkoušel již všechny softwary. Premiere Pro, Media Encoder rovněž, ten dokonce ani…
David Dizzer 10.06.2020 21:45
David Dizzer
Asi dle Vašich slov a rad ani takový kontejner/formát neexistuje. :) Popravdě i já měl problém jej z…
David Dizzer 10.06.2020 21:53
David Dizzer
Opakuju ze na kontejneru nezalezi, nema nic spolecne s bitratem a v podstate ani s kodekem. Pokud to…
lucifer 10.06.2020 21:55
lucifer
Ano, některé jsou i 4K a u těch to smysl má :) U Full-HD to možná smysl úplně nemá, ale spíše bych r…
David Dizzer 10.06.2020 22:37
David Dizzer
A jaky standardni intermediate/mezzanine kodek, urceny pro minimalni degradaci behem zpracovani vide…
CalebCox 10.06.2020 22:53
CalebCox
H.264 ... až 800 Mbps https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Video_Coding
dsa 10.06.2020 21:03
dsa
Ano, a jak to mám tedy dokázat? Respektive Jak a čím udělat to, aby MKV v tomto kodeku nabídl více n…
David Dizzer 10.06.2020 21:05
David Dizzer
Mňa nejaký kodek nezaujíma. Najvyššiu kvalitu použivam v RAWe a to už Amiga 500.
Kilo.Viktor 10.06.2020 22:49
Kilo.Viktor
David Dizzer: Píšeš v dotazu a ve vlákně naprosté nesmysly, podle mě jsi audio-video-filní lamička.…
kacikac 10.06.2020 23:27
kacikac
Překlep, nemá tam být HEVC (H266), ale HEVC (H265). poslední
kacikac 11.06.2020 01:52
kacikac

Tolik slov na takovou banalitu.Všiml jsem si,že různí *filové řeší nepodstatné věci,jako kabely z bezkyslíkaté mědi atd.
Ve zkratce: rozlišení je dané číslo,není na něm co zkoumat co se týče kvality,takže se dá maximálně říct,že někdo považuje za cokoliv pod 1280x720 nekvalitní.
Datový tok sám o sobě neurčuje kvalitu.(Asi zřejmá poznámka,ale asi všichni předpokládáme že zdrojové video je v maximální kvalitě).Lze třeba docílit nekvalitní konverze starým kodekem s presetem zaměřeným na co vysoký poměr rychlost/kvalita. Nebo se vypustí některé featury kodeku(b-snímky,trellis,blbé hledání pohybu např.jen do kříže).Konverze proběhne i rychleji.
A naopak,na druhém konci škály kvality,od určité hodnoty nemá cenu zvyšovat bitrate,protože konverze je tak kvalitní,že zvýšení "parametru kvality"(a bitrate) nepřinese žádné "viditelnou "(možná pro videofily lehce vnímatelnou) kvalitu navíc.
Nic ti nebrání udělat bezztrátovou kompresi (x264 i HEVC), nebo rovnou použít YUV.

Za přehypované 50Mbps bych vraždil,to je přesně ten případ.

A tedy se potvrdilo, že hifisté a filové tomu většinou po technické stránce nerozumím,zato za záruku kvality považují,když to má Apple nádech.ten

Víš proč PRORES má tak vysoký bitrate . přímo na wikipedii se píše,že je to "intermediate kodek",takže není tak efektivní na místo,ale zato je asi optimalizovaný na rychlost.

Být tebou bych se na konverzi vykašlal, protože dokonce ani zvyšování bitrate pro pocit je kravina.

Teraz neviem či si z nás robíš len prdel, alebo si fakt padnutý na hlavu. Ale tým že prevedieš nejaké už raz enkodované video na či už neenkódované raw dáta, alebo to reenkóduješ na ďalšie video s vyšším bitrate ako to zdrojové tak tým žiadnu vyššiu kvalitu nezískaš, tá je daná raz a navždy prvotným enkódovaním, a ďalším reenkódovaním ju môžeš už jedine znížiť. Takže si tie videá nechaj pekne tak ako ich máš, maximálne si môžeš u nich zmeniť kontajner bezo zmeny kvality ak chceš. Ak ti tá kvalita nepostačuje, tak si vypýtaj neenkódované raw dáta od toho kto ich natočil, ale nemyslím že by ti v tomto niekto vyhovel :-D

Pane Bože ... ne, opravdu nechci už jednou reenkódované video převést na vyšší bitrate. To tady ani nikdo nepsal, stačí pořádně číst. Převod bych opět provádět opět z originálu, tedy opět z ProRes z .mov s datovým tokem 180 Mbps. Nikdo tady nepsal, že bych provedl převod na vyšší bitrate z již vytvořeného MKV s 50 Mbps. To by absolutně postrádalo význam a opravdu tak padlý na hlavu, jak tvrdíš, nejsem. Příště tedy důkladněji čti, než začneš tvrdit něco, co ani nikdo neměl v plánu. Děkuji mnohokrát

Zmena kontajneru sa ráta za bezstratový prevod. Zmena kodeku bezstratová zrejme už nebude.
Kľudne aj stratovo. Pochybujem, že máš vnímanie nastavené na pixelrate aby si rozonal zmenu niekoľkých pixelov za 1/60 sekundy v prípade konvertu z kodeku na iný kodek. Výskumy dokazujú, že človek rozozná rozdiel zhruba 120 úrovní šedi, teda intenzity a že by na to malo stačiť 8 bitov je evidentné. Kvalita prevodníkov ovšem pokulháva, takže musíme mať 10 a viac bitov na farbu aby sme tých 120 úrovní rozoznali.

No, takže tady vidím, opravdu nenajdu odpověď na jednouduchou otázku, bez ohledu na to, jestli se nebudou řešit věci kolem.

Ještě jednou velice stručně. KTERÝ FORMÁT (KONTEJNER) NABÍZÍ VYŠŠÍ DATOVÝ TOK (BITRATE) A BEZZTRÁTOVÝ ZVUK (LPCM, PCM), NEŽ ZMIŇOVANÝ MKV S MAX 50 Mbps, A POKUD TAKOVÝ EXISTUJE, TAK SE ROVNOU PTÁM I NA SOFTWARE ("KONVERTER"), KTERÝ VŮBEC DOVEDE NABÍDNOUT DANÝ KONTEJNER (FORMÁT) PRO VYŠŠÍ BITTRATE A OSTATNÍ ZMIŇOVANÉ NAD 50 Mbps?

Doufám, že otázka je jasná, stačí mi pouze stručná odpověď: Ano, existuje takový a takový kontejner/formát, který nabízí tolik a tolik Mbps a zároveň bezztrátový zvuk a lze to udělat pomocí toho a toho softwaru. Nebo naopak - ne, žádný kontejner nenabízí vyšší datový tok jako 50 Mbps, kromě méně použitelných a podporovaných ProRes, AVCHD a podobně....

Mnohokrát děkuji za případnou odpověď bez „řešení záležitostí kolem“, nebráním se jim a můžeme je pořešit, ALE AŽ PO NÁSLEDNÉ ODPOVĚDI!

Díky

No nesmysly tady určitě neřeším. Spíš mám pocit, že vy nesmysly odpovídáte, nezlobte se, protože mám pocit, že to je vtip.

Určitě nedává logiku ukládat něco z nižšího datového toku na vyšší, jedná se pak už o Upscalling, což nechci, je to už v podstatě „kažení kvality“.
Dále, nekomprimované si to mohu dát všechno, to není problém, ale rovněž se to zachová v ProRes formátu, který na bluray nepřehraji, stejně tak jako na televizi. ProRes formát (kodek) není totiž logicky podporován na běžné přehrávání a dlouho asi nebude. A ano, mám zbytečné stovky TB navíc, takže jestli si mám uložit jeden videoklip s 2 GB, to mě fakt nezabije, když jich budu mít cca 50, takže 100 GB je nic.

Jen nechápu, proč to budu dávat nekomprimované, to jsem samozřejmě zkoušel, ale tím pádem se v MKV či MP4 zachovává ProRes a jak jsem řekl, ten běžně přehrát (kromě windows na PC), jinde nejde. Takže nevím, zda řeším nesmysly, vy spíše nesmysly odpovídáte, neboť spíš, abyste tedy ochotně poradil a neodpovídal něco, co mi a) nepomůže b) nemá to význam c) říkáte něco, co jsem už dělal či něco, co ani nelze nebo nic to nepřinese (třeba upscalling) a navíc když ani avidemux ProRes nefunguje, tak taková rada je pak asi zbytečná. ProRes asi logicky neumí otevřít a tím pádem převést asi každý software na úpravu videa. Nezlobte se, ale opravdu je to rada zbytečná, když avidemux ProRes nepodporuje. Stejně tak, že mohu uložit video v MKV v nekomprimované podobě, ano, to LZE jako jediné, ale opět se zachovaným ProRes. Já bych to rád uložil bez ProRes, s co nejvyšším datovým tokem, s bezztrátovým zvukem, ale to se již opakuji po dvacáté.

Prosím Vás. Ještě jednou. Mám video (videoklip) s kapacitou třeba 5 GB, formát ProRes .mov s bittratem cca 180 Mbps. Tohle všechno chci převést bezztrátově tak, aby to bylo zároveň přehratelné, tedy do kontejneru podporovaného (MP4, MKV a podobně), který zachová i bezztrátový zvuk (což MP4) neumí, umí to co jsem zjistil pouze MKV. S tím, abych zachoval pokud možno co nejvyšší datový tok, tzn. max těch originálních 180 Mbps. Jak mohu z 180 udělat 300 Mbps nechápu, když by šlo už o dopočet a několikahodinový převod.

Navíc, avidemux, pokud dobře vím, formát ProRes .mov nepodporuje. To podporuje právě zmiňovaný DVD-Fab jako jediný, který jako jediný umí udělat MKV z daného souboru s max 50 Mbps, a zachovat LPCM/PCM bezztrátový zvuk.

Už chápete? Nebo vy si myslíte, že mi jde o to si dopočítávat bitrate z 180 na 300? To je první nesmysl, druhý nesmysl je nepodpora ProRes .mov v avidemuxu

Povídám, že jsem vyzkoušel již všechny softwary. Premiere Pro, Media Encoder rovněž, ten dokonce ani nenabízí MKV. Nabízí MP4, který zachová max 40 Mbps a ještě k tomu převádí z LPCM/PCM zvuk pouze do ztrátového (AAC) a podobně. Takže tady cesta nevede, zkoušel jsem.

Spíše mě zajímá, než software, který je až druhotný, jaký kontejner či formát, pojme více jak 50 Mbps, jestli takový vůbec existuje? Což je v dnešní době samozřejmě trochu i zvláštní.

Opakuju ze na kontejneru nezalezi, nema nic spolecne s bitratem a v podstate ani s kodekem. Pokud to limituje konketni software, muze za to on - ne kontejner. Druha vec je jaky smysl vyssi bitrate ma, nastavit si muzete bambilion tintilionu, ale - jake to ma rozliseni a obsah, aby to k necemu vubec bylo? Je to co zkousite aspon 4k? Nebo myslite ze ma smysl treba u HEVC pri FullHD vic nez 50Mb?

Ano, některé jsou i 4K a u těch to smysl má :) U Full-HD to možná smysl úplně nemá, ale spíše bych rád vůbec zjistil, zda je možné toho dosáhnout. Pokud ano, neříkám, že bych u FULL-HD trval na bitrate větším než 50 Mbps, u 4K však ano ;) Tam bych šel třeba na 100 Mbps, kdyby to bylo možné ;)

A jaky standardni intermediate/mezzanine kodek, urceny pro minimalni degradaci behem zpracovani videa mas na mysli?! No a to ze nejde prehrat na koncovem prehravaci neni chyba ale vlastnost, k tomu ani neni urcen.

Jinak ti davam za pravdu, tazatel resi nesmysl, od jiste urovne nerozezna kvalitativni rozdil a je to jen o tom "pocitu"... vlastne jako cele audio/videofilstvi, gurmanstvi :-D

David Dizzer:
Píšeš v dotazu a ve vlákně naprosté nesmysly, podle mě jsi audio-video-filní lamička.

Já se rozhodl si tyto stažené (či zakoupené) videoklipy, převést do formátu, který je bezproblémově podporován běžnými přehrávači (bluray přehrávač) či televizemi, zároveň s tím, aby zachoval kvalitu bez komprese (bezztrátově) s co možná nejvyšším datovým tokem.

To prostě nejde. Buď uděláš bezztrátový rip nepřehratelný na běžných přehravačích nebo uděláš ztrátový rip podle specifikace běžných přehravačů a přehratelný na těchto přehravačích. Se podívej na specifikace běžných přehravačů, myslím že nepřehrají třeba bezztrátový H264.
Udělal jsem pro tebe jednu malo ukázku.
https://arriwebgate.com/directlink/b043cddb9c4658e0
Jako zdrojové jsem použil první video: 1920x1080 px, ProRes, 248 mbps, 4:4:4, yuv, 10 bit, 5x PCM
Toto je bezztrátový AVC (H264) rip toho videa vytvořený pomocí ffmpeg (integrovaným x264 kodekem):
ffmpeg -i F003C002_190925_MN99.mxf -c:v libx264 -qp 0 -c:a copy -map 0:0 -map 0:1 -map 0:2 -map 0:3 -map 0:4 -map 0:5 test-x264.mkv
Výstup (bezztrátový): 1920x1080 px, AVC (H264), 414 mbps, 4:4:4, yuv, 10 bit, 5x PCM
Pokud vyhovuje víc HEVC, tak toto je bezztrátový HEVC (H265) rip toho videa vytvořený pomocí ffmpeg (integrovaným x265 kodekem):
ffmpeg -i F003C002_190925_MN99.mxf -c:v libx265 -x265-params lossless=1 -c:a copy -map 0:0 -map 0:1 -map 0:2 -map 0:3 -map 0:4 -map 0:5 test-x265.mkv
Výstup (bezztrátový): 1920x1080 px, HEVC (H266), 416 mbps, 4:4:4, yuv, 10 bit, 5x PCM

Povídám, že jsem vyzkoušel již všechny softwary.

ffmpeg asi sotva, audio-video-filní lamičko

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru