Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ako vymazať Windows Boot Manager

Zdravím, pozná niekto spôsob ako sa zbaviť boot voľby Windows Boot Manager? Nainštalovaný OS mám manjaro-kde-20.0.3(pri inštalácii zvolená možnosť nainštalovania len tohto OS). Skúsil som zopár nastavení v biose ako aj obnovenie základný nastavení biosu. Ani po vybraní SSD voľba nezmizla čiže nieje uložená na disku ale v biose? Existuje spôsob ako sa toho zbaviť?

Předmět Autor Datum
Zvol Legacy Only ... pokud teda to máš nainstalované jako MBR. Můžeš taky zkusit zvolit "jiný OS" v… nový
dsa 13.06.2020 07:27
dsa
Ešte pred inštaláciou manjaro-kde-20.0.3 a aj teraz mám nastavené Legacy Support, Legacy First a tak… nový
matus31 13.06.2020 09:43
matus31
Pokud nemas v BIOSu nic spatne nastavene, coz vypada, ze nemas, tak jedine snad, ze jsi pred instala… nový
RedMaX 13.06.2020 10:18
RedMaX
Na kieho šľaka sa chceš zbavovať prednastavených vecí bootovania v Bios, však máš prioritné hniezdo… nový
Nuda 13.06.2020 10:37
Nuda
Takže stačí dať Windows Boot Manager na posledné miesto v boot priorite a ničomu to vadiť nebude? nový
matus31 13.06.2020 10:43
matus31
A čomu by to malo vadiť? Vadia tam snáď tie ostatné možnosti? poslední
pozorovateľ 13.06.2020 11:12
pozorovateľ

Ešte pred inštaláciou manjaro-kde-20.0.3 a aj teraz mám nastavené Legacy Support, Legacy First a taktiež Other OS. Či je to nainštalované ako MBR zatiaľ neviem nakoľko v programe Rufus sa tento OS inštaluje s tou voľbou vypnutou čiže zrejme to vyberá MBR/GPT automaticky podľa nejakého kritéria.

Pokud nemas v BIOSu nic spatne nastavene, coz vypada, ze nemas, tak jedine snad, ze jsi pred instalaci Manjaro neodstranil bootovaci oddil Windows z disku, pokud teda uz tam Windows nechces vubec.
Jiz si nepamatuju, jak vypada instalacka Manjaro linuxu, ale v Ubuntu pres GParted nebo snad i v prubehu instalace smazu veskere oddily na disku a po te vytvorim nove. Dokonce existuje i GParted live jako bootovaci medium ciste na odstraneni oddilu pred instalaci.

Muzes teda pres nejakeho partition managera zkontrolovat, jestli tam bootovaci oddil Windows zustal a pokud ano, tak si zacit znovu a lepe.

Na kieho šľaka sa chceš zbavovať prednastavených vecí bootovania v Bios, však máš prioritné hniezdo bootu zavádzača aké chceš, ostatné si nevšímaj, nevŕtaj do toho. Ak nemáš boot na pevnom disku s OS Windows, beztak ti nič iné nenabehne, len prioritný Grub. Zrejme si tieto výrobné nastavenia drží eeprom, musel by si ho prepáliť.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru