Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Divné chování GPU (chlazení)

Dobrý den, mám problém s chlazením GPU. Vždy když, dostanu GPU do nějaké větší zátěžě např. zapnu hru (Witcher 3) tak mi otáčky chlazení lítají z 1000 klidně na 3500, ale teplota se tváří podle programu stále stejná. Hrozně to hučí je to opravdu rušivé. Sledoval jsem v MSI Afterburner. Když zapnu méně naročnou hru (League of Legends), nic takového se neděje. Nevím kde by mohla být chyba, jestli HARDWARE nebo někde nějaké nastavní. PC -> CPU- i7-8700k, GPU MSI RTX 2080 Gaming Trio, RAM- Hyperx 3200Mhz 16gb, MB- ASrock extreme 4 z370, Zdroj Seasonic Focus plus gold 650W, + nelegální OS win10. Předem děkuji za odpověď. Pokud někoho něco napadne, popřípadě doplním ještě nějaké info...

Předmět Autor Datum
Začal bych kontrolou ovladačů - jakou máš verzi? Můžeš zkusit aktualizovat... Ani nepíšeš, jak máš n…
host 15.06.2020 12:27
host
Ovladače udržuji vždy aktuální, a to nastavení je DEFAULT, ale já ten program ani nepoužíval. Nikdy… poslední
Neschopak 15.06.2020 15:19
Neschopak
Může to být agresivní nastavení regulace (příliš velká proporciální složka) na konstantní teplotu. Ž…
ml1 15.06.2020 14:53
ml1

Ovladače udržuji vždy aktuální, a to nastavení je DEFAULT, ale já ten program ani nepoužíval. Nikdy mi to nedělalo jen poslední dobou, tak jsem někde četl že by to mělo jít nastavit, ale proč když to bylo ok najednou není.

Může to být agresivní nastavení regulace (příliš velká proporciální složka) na konstantní teplotu. Že je teplota (tedy ona regulovaná veličina) konstantní svědčí o tom, že regulátor svoji práci vykonává dobře. Ono to může být i moc velkým přenosem akčního členu, tedy ventilátoru. Zatím jsem se až na jednu výjimku nesetkal s tím, že by se dala regulace nějak nastavovat. U té jedné desky, kde se dá nastavovat je to jenom obyčejný P regulátor (pro tyto účely stačí, i když jsem zvyklý na PI).
Jistě by se stejného výsledku dosáhlo, kdyby ventilátor místo lítání z extrému do extrému se točil rychlostí někde mezi těmito extrémy.
Vše samozřejmě za předpokladu že teplota vykazovaná programem sedí se skutečností, tedy že je opravdu přibližně konstantní.
Napadá mě zkusit regulaci přemostit - pustit větrák naplno - pokud to lze, co budou poté dělat teploty, to už by neměly být stálé.

Mě jeden počítač tímhle štval tak dlouho (větráky skříně a procesoru), až jsem mu regulaci vyřadil, nejdřív šel do otáček, pak skoro na nulu a pravidelně v pěti až desetiminutovejch intervalech, horší než když hučí furt. Potom jsem tam na procesor sehnal nějkaký pasivní blok a zbytek jsem nechal regulovat, a už se to chová mravně, zřejmě se tím změnila odezva regulované soustavy natolik, že už to tak nekmitá (pokud vůběc někdy donutím ten ventilátor jít do otáček, na tom počítači se nic náročného obvykle nedělá). Bohužel nebylo jak regulaci nastavit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru