Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Divné chování GPU (chlazení)

Může to být agresivní nastavení regulace (příliš velká proporciální složka) na konstantní teplotu. Že je teplota (tedy ona regulovaná veličina) konstantní svědčí o tom, že regulátor svoji práci vykonává dobře. Ono to může být i moc velkým přenosem akčního členu, tedy ventilátoru. Zatím jsem se až na jednu výjimku nesetkal s tím, že by se dala regulace nějak nastavovat. U té jedné desky, kde se dá nastavovat je to jenom obyčejný P regulátor (pro tyto účely stačí, i když jsem zvyklý na PI).
Jistě by se stejného výsledku dosáhlo, kdyby ventilátor místo lítání z extrému do extrému se točil rychlostí někde mezi těmito extrémy.
Vše samozřejmě za předpokladu že teplota vykazovaná programem sedí se skutečností, tedy že je opravdu přibližně konstantní.
Napadá mě zkusit regulaci přemostit - pustit větrák naplno - pokud to lze, co budou poté dělat teploty, to už by neměly být stálé.

Mě jeden počítač tímhle štval tak dlouho (větráky skříně a procesoru), až jsem mu regulaci vyřadil, nejdřív šel do otáček, pak skoro na nulu a pravidelně v pěti až desetiminutovejch intervalech, horší než když hučí furt. Potom jsem tam na procesor sehnal nějkaký pasivní blok a zbytek jsem nechal regulovat, a už se to chová mravně, zřejmě se tím změnila odezva regulované soustavy natolik, že už to tak nekmitá (pokud vůběc někdy donutím ten ventilátor jít do otáček, na tom počítači se nic náročného obvykle nedělá). Bohužel nebylo jak regulaci nastavit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny