Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nefunkční klávesnice u NTB

Dobrý den,

ráda bych poprosila o radu. Zhruba před 14 dny se mi stalo, že se mi při psaní začala sekat klávesnice, přeskakovala, po chvíli přestala psát úplně a vůbec nereagovala žádná klávesa. Klávesnice na obrazovce, myš i externě připojená klávesnice fungovala, zazálohovala jsem si věci, pak se počítač úplně sekl a tak jsem jej vypnula, na druhý pokus se pak zvládl zapnout, udělala jsem obnovu kontrolního bodu - tehdy jsem si myslela, že je stav zapříčiněn staženým souborem a virem v něm. Nyní se mi tato situace z ničeho nic stala znovu, takže jsem vypnula notebook, na druhý pokus se pak zvládl zapnout, klávesnice již fungovala, ale načítání aplikací bylo velice pomalé. Již delší dobu se mi stává, že mi nefunguje psaní dvojtečky, otazníku pomocí shift + znaků nalevo od něj, což myslím, že bude souviset.

Nejsem bohužel počítačový expert, antivir mám placený Kaspersky, ten žádný problém nehlásí. Mohla bych poprosit o radu, co se s tímto problémem dá dělat? Zda je možno nějakou součástku vyměnit či se můžu po 3,5 letech s ntb rozloučit. Mám v plánu dát ho ke kontrole někomu, kdo tomu rozumí, ale ráda bych i přes to předem věděla, co se s tím třeba dá dělat. Je pravda, že minule i dnes jsem poté objevila, že to po mně chtělo aktualizaci systému, jestli to s tím zaseknutím souvisí, netuším.

Notebook mám Lenovo Idepad 510-15IKB zhruba 3,5 roku starý s W10, procesorem intel core i5 7200CPU s 2,5 a 2,70 GHz; 8 GB RAM.

Děkuji všem za případné rady a postřehy.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na notebooku jsem uz menil klavesnici nekolikrat, kdyz ho furt taham po kapsach, tak holt dostava za… nový
Henonee 18.06.2020 21:11
Henonee
Moc děkuji za odpověď, nakonec se v NTB objevily nějaké závažnější chyby v hardwaru, takže se tam bu… nový
NewDay 05.07.2020 16:28
NewDay
Tak se už přiznej, že do něj něco nateklo;-) nový
jirka44 05.07.2020 17:12
jirka44
Právě, že o tom absolutně nevím, že by tam něco nateklo, v servisu mi bylo řečeno, že tam je nějaká… nový
NewDay 13.07.2020 18:48
NewDay
za nemalé peníze (pro mě studenta) ... že tam cosi zoxidovalo jestli neděláš do něčeho jako 3d - ně… nový
lední brtník 13.07.2020 19:14
lední brtník
Děkuji za reakci. Bylo mi řečeno, že výměna klávesnice bude za cca 4t - že tam budou muset přepájet… nový
NewDay 13.07.2020 20:25
NewDay
oprava starého krámu: disassembly viz youtube, hledat typ ntb. u náhradních klávesnic bacha na češt… poslední
lední brtník 14.07.2020 01:20
lední brtník

Na notebooku jsem uz menil klavesnici nekolikrat, kdyz ho furt taham po kapsach, tak holt dostava zahul, no. (A taky ma uz spoustu let.)
Klavesnice jdou koupit ruzne na netu, napriklad tady
https://www.dily-notebooky.cz/ntb/eshop/13-1-Klavesnice
nebo kdekoli jinde. Potrebujes tu spravnou pro ten tvuj typ notebooku.

Taky budes potrebovat maly krizovy sroubovak, misticku na sroubky a trsatko (nebo pevne dlouhe nehty, nebo nuz, ci jine vylupovadlo), navod najdes na youtubu, zadej si tam jmeno a typ toho notebooku a "cleaning" - cisteni - aby ses dostala dovnitr, tak musis vyndat klavesnici, tak ji vymenis za novou a vratis to zpet, nebo to uz dotahnes do konce a vycistis vetrak, ktery za to bude po 3.5 letech uz urcite vdecny a bude pak lip chladit (takze se NB nebude prehrivat, zpomalovat a vypinat pri vetsi namaze)

Jo a budes potrebovat druhy pocitac s monitorem, nebo NB, abys pri rozebirani a skladani mela po ruce to video. Ze je anglicky (rusky, cinsky ...) te nemusi nijak vzrusovat, stejne tam bezne rikaji jen veci typu "a ted vysroubuju sroubek" a "ted vysroubuju dalsi", ale to stejne na obrazovce vidis :)

Da se i vymenit pasta a neni to slozite, ale taky to neni nezbytne, takze uvidis, jak se na to budes citit. Nechce to nic, nez beznou zrucnost, trpelivost a peclive zopakovat, co ti na obrazovce ukazou - fakt to neni zadna raketova technika, jen spousta sroubku (a asi tak dva typy - hodne maly a maly - takze je jasne, co kam patri, hlavne jich moc nepoztracet)

Moc děkuji za odpověď, nakonec se v NTB objevily nějaké závažnější chyby v hardwaru, takže se tam bude měnit vícero součástek a nebudu to tedy dělat já.

Každopádně moc děkuji za skvělý a podrobný popis, co s klávesnicí, vážím si času všech, co přispěli radou.

Právě, že o tom absolutně nevím, že by tam něco nateklo, v servisu mi bylo řečeno, že tam je nějaká tekutina a že tam cosi zoxidovalo, ale já si nevybavuji, že bych jedinkrát do ntb něco nalila - davala jsem si na to pozor, byl to muj prvni ntb a za nemalé peníze (pro mě studenta), ale tak, zjevně se tak asi stalo i když si to nevybavuji, no. Chybami se člověk učí :).

za nemalé peníze (pro mě studenta) ... že tam cosi zoxidovalo

jestli neděláš do něčeho jako 3d - nějaký cad, animace, pak volbě té grafiky nerozumím. ještě k tomu ošizený jen 2-jádrový cpu, ať to papírově vypadá dobře.

nefunkční klávesnice a uvnitř cosi nalitého - pučuješ to někomu?
klávesnice se dají koupit na ebay, jen asi nepreferují české rozložení.

Děkuji za reakci. Bylo mi řečeno, že výměna klávesnice bude za cca 4t - že tam budou muset přepájet drátky. Plus nový SSD disk. Takže jsem při opravě NTB už na nějakých 7-8t, tak mi bylo doporučeno koupit nový. Sama se v tom vrtat rozhodně nebudu, abych ušetřila :D.

Mohla bych poprosit tedy o nějaký tip na notebook do zhruba 14 tisíc (tento stál tuším 16+ a už nikdy víc "tolik peněz" za něco, co po 4 letech přestane být funkční, a to jsem se k tomu notebooku nechovala nepatřičně - nikdy nespadl, o vylitém pití taky nevím, ale tam je to diskutabilní, když zjevně se tam nějaká tekutina nachází...)

Úplně dvakrát té technice nerozumím. Vím, že chci FullHD rozlišení, prý na moje používání (internet, filmy, práce s dokumenty, občas pár programů najednou) mi stačí intel i3 nebo ADM5, chce to prý SSD pro mě aspoň 500GB. Ale na co se mám zaměřit dál?

Děkuji za případnou radu.

oprava starého krámu: disassembly viz youtube, hledat typ ntb.

u náhradních klávesnic bacha na češtinu, podsvětlení, google najde i dražší nabídky.
https://www.sema-for.cz/shop/klavesnice-ibm-lenovo/8341-klavesnice-lenovo-ideapad-310-15-510-15-uk.html
https://www.rgshop.cz/Klavesnice-LENOVO-IdeaPad-510-15IKB-V510-15IKB-d259285.htm
https://www.lapstore.cz/KLAVESNICE-LENOVO-IDEAPAD-510-15-510-15-d102.htm
celý díl s krytem: https://www.lenovoshop.cz/lenovo-upper-case-s-cz-sk-klavesnici-pro-ideapad-510-ikb-fru-5cb0m31240_d590499.html
přelepky třeba: https://www.rgshop.cz/PRELEPKY-NA-KLAVESNICI-d50926.htm

nový krám: pro moderní systémy posledních 10 let to chce na kancl 4jádrový procesor, protože webové stránky.
nové intely (4jádra spíš i5) budou stát víc - intel je ve sračkách a kurz koruny taky.
video na full hd zvládne kdejaká grafika, s tím není problém, nemusí to být zbytečná gt940mx - to muselo poradit nějaké zapařené děcko.

netuším co amd má nebo plánuje v nových mobilních ryzenech, jen rychle prolezu shopy.
většina ntb je bez dvd mechanik, ani ji nehledám:
https://www.suntech.cz/produkt/535408-lenovo-ideapad-s145-15api-platinum-grey/ ... aha, bez os, proto je tak levný
bench: https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Ryzen+5+3500U&id=3421
podobný dražší s menším diskem: https://www.czc.cz/asus-m509da-stribrna_5/286163/produkt
500gb s nainstalovaným w10: https://www.suntech.cz/produkt/535409-lenovo-ideapad-s145-15api-platinum-grey/

nákupem notebuků se neživím, nevím které modely mají nepromokavou klávesnici. asi nějaké delly a elite/profibooky od hp, ale takové krámy fasuju, nekupuju za svoje.
kvůli přenášení ntb po fabrice za sebe preferuju max.14", kdybych viděl líp tak i menší.

ještě jsem chvíli koukal, co je v repasovaných ntb, nemá to smysl, stojí to přes 12t. jako nové v obchodě - tudy cesta nevede.
když má 1tb kulatý disk, ten by se za další prachy nahradil velkým a drahým ssd, což nepotěší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru