Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výmena CPU chladiča v starom PC

Dobrý večer, oplatí sa kupovať nový chladič do starého PC? Ide o Lenovo IdeaCentre H535 / AMD A8-6500 4,10GHz / 8GB / 500GB ktorý som kúpil len nedávno na učenie sa práce s linuxom, rôzne modifikácie a experimenty... Chcel by som ho za nejaký čas predať ako repasovaný PC. Zatiaľ som ho len poriadne vyčistil, prepastoval a určite tam pôjde SSD namiesto HDD. Taktiež budem meniť vetráky. Osadené vetráky majú už hlučné ložiská. Neviem sa ale rozhodnúť či je vhodné meniť základný chladič za nový. Je tam pätica FM2, chladič je takýto https://prnt.sc/t1leyq a zvažujem kúpu niečo ako SilentiumPC Spartan 3. Je tam priestor na 145mm chladič, teda v praxi skôr 140mm max. Teploty v idle sú 60-90°C(pasta ARCTIC MX4) a je mi jasné že to nie sú ideálne teploty ale je to predsa len stará šunka ktorá za pár rokov výkonovo totálne zastará čiže znižovanie životnosti vysokou teplotou by nemalo až tak vadiť.

Oplatí sa teda vymeniť CPU chladič? Má to vôbec zmysel? Neviem aké štandardné teploty by mal dosahovať ten AMD A8-6500 čiže nechcem zbytočne prikupovať niečo čo v praxi nebude mať opodstatnenie...

Vopred ďakujem za rady :-)

Předmět Autor Datum
Co by se na tom mělo vyplatit? Jestli máš potřebu, tak si ho prostě kup. 90 stupňů v idle je hovadin…
karel 17.06.2020 19:54
karel
Možná bude jen zaschlá pasta. Jasně pokud drnčí zrovna ten větřák na cpu tak ten nevyměníš. Zkoušel…
MM_tank 17.06.2020 20:38
MM_tank
Pasta je tam nová ARCTIC MX4. Skrátka ten chladič od výroby je len tak tak dostačujúci. Pôvodne ten…
matus31 17.06.2020 20:52
matus31
Jo tak to jsem tak detailně nezkoumal tu výšku, dobře že sis toho všiml. Vetráky tam ako píšeš drnč…
MM_tank 17.06.2020 21:02
MM_tank
Skúšal som ich trocha pridržať a vyzerá že RPM to meria dobre... Vymením teda ten chladič keď nato b…
matus31 17.06.2020 22:16
matus31
Jestli drnčí opravdu ten ventilátor na GPU a nepomůže promazat jak výše uvedeno, tak ho prostě vyměň…
leo 18.06.2020 09:04
leo
Chladič se musí akorát vyčistit od prachu, to je hliníkový blok, na tom se nemá co pokazit (toto ako…
ml1 18.06.2020 14:23
ml1
Všetko je vyčistené. Je to síce len blok a nemá sa tam čo pokaziť ale ten blok mi príde príliš malý,… poslední
matus31 18.06.2020 14:46
matus31

Možná bude jen zaschlá pasta. Jasně pokud drnčí zrovna ten větřák na cpu tak ten nevyměníš. Zkoušel jsi zastavit prstem ?

Koukám i levné chladiče potkalo "kchatování kostů" vyplázneš 500 a máš dvě heatpipiny.

Doporučil bych GELID Solutions Tranquillo nebo Tornado. Ten první už asi nešeženeš...ale v bazaru jo tady pánové ho rádi prodají (ujisti se co ti dají k tomu za montážní kity).

https://aukro.cz/vysledky-vyhledavani?text=Tranquillo

https://www.alza.cz/gelid-solutions-tornado-d5496903.htm?o=2
https://pc.bazos.cz/inzerat/118821963/chladic-procesoru-gelid-solutions-tranquillo.php

Teoreticky pokud se neporuší těsnění heatpipe tak měníš jen ventilátor, který seženeš od 120kč.

Pasta je tam nová ARCTIC MX4. Skrátka ten chladič od výroby je len tak tak dostačujúci. Pôvodne ten komp obsahoval aj GPU. Teraz to ide CPU+APU čo tiež trocha prispieva k zaťaženiu CPU. Jediné čo prichádza do úvahy je chladič SPARTAN 3 LT alebo PRO, to už asi skôr priplatiť pár eur za PRO ktorá má 4x heatpipe.

Ani jeden z tých GELID sa tam nevojdú. Tak ako píšem v predošlej správe, max 140mm.

Vetráky tam ako píšeš drnčia všetky. Funkčnosti by to vadiť nemalo alebo áno? Ešte taký detail, neviem či to soft HW Monitor zobrazuje správne, totiž ukazuje 1000RPM pre vetrák vzadu(výfuk) a CPU vetrák je vraj na 2000RPM. Nemám skúsenosť ako hlučný pri týchto otáčkach je 70 a 92mm vetrák ale nejak sa mi to nezdá. Mám v hlavnom kompe štandardné 120 a 140mm vetráky ktoré pri viac ako 1000RPM sú o dosť hlučnejšie ako tieto. Nechce sa mi veriť že ten na CPU ide na 2000RPM. Skúsim tam na test zapojiť 120mm vetrák že na koľko RPM pôjde...

Jo tak to jsem tak detailně nezkoumal tu výšku, dobře že sis toho všiml.

Vetráky tam ako píšeš drnčia všetky.

aspoň víš že se točí, jak přestanou drnčet tak je zkontroluj:-) Dá se do nich někdy zkusit naprat trochu WD 40 a trochu vazelíny (injekční stříkačkou, růžovou jehlou) zespodu do středu, přístup bývá to pod nálepkou někdy pod vrškem.

Zkus prostě ten ventilátor přibrzdit/zastavit za střed a uvidíš jestli to vůbec počítá a kterému větřáku.

Chladič se musí akorát vyčistit od prachu, to je hliníkový blok, na tom se nemá co pokazit (toto akorát neplatí pro svého času moderní tepelné trubice, ty se pokazit mohou). Co se pokazit může (a po pár letech se taky obvykle pokazí) je ventilátor, kvůli tomu neni potřeba kupovat nový chladič, stačí jen ten větrák.
Ještě takový možná hloupý dotaz: Ty teploty jsou s regulací nebo bez regulace? Zkusil bych nechat točit ventilátor naplno a sledovat, kam se dostanou teploty. 60 je v pohodě, 90 je už trochu moc, ale ještě pořád na okraji možností (a v létě to bude třeba o 10 stupňů víc (pokud už nemá regulátor kam jít), protože to co chladí je rozdíl teplot ne teplota).
Ono taky může být nastavená nějaká možnost silent (tichý), která funguje tak, že větrák začně točit víc až když teplota roste příliš a udržuje vyšší teplotu, což by mohlo být právě těch 90 (počítač je pak tichý, ale topí, což mu ubere ze života, je to prostě něco za něco) a stačilo by jen změnit konfiguraci. Tohle má každý počítač jinak, ale někde se v biosu nastavovala cílová teplota, někde o něco víc.
Použitá pasta má minimální vliv, pokud je nanesená správně, udělá rozdíl mezi drahou pastou a čímkoliv několik stupňů (špatná aplikace pasty udělá daleko víc).

Všetko je vyčistené. Je to síce len blok a nemá sa tam čo pokaziť ale ten blok mi príde príliš malý, taktiež ten vetrák je 70mm a hoci sa točí 2000RPM(na moje prekvapenie to odhadujem že hlučnosťou sa 70mm vetrák na 2000RPM vyrovná 120mm na 1000RPM) je vidieť že nestíha. Pasta je nanesená správne a je to MX4. Ako to myslíš že sa môžu pokaziť tepelné trubice?

Tie teploty sú bez regulácie, nič som neupravoval. V BIOSe žiadne nastavenie pre chladenie nieje. V OS je možné regulovať výkon normálne cez nastavenia napájania a po nastavení na úsporný režim sa CPU už drží okolo 60C čiže je tam 30C rozdiel oproti režimu vyvážený/výkonný. Takže tento CPU chladič to vie uchladiť ak je CPU riadne limitovaný na nízke takty.

Rozhodne kúpim ten SPARTAN 3 PRO, možno trocha overkill do tak slabého PC ale aspoň to bude chladiť s prehľadom. Výhodou bude že po výmene za SSD a lepšie vetráky by s toho mohol byť slušný ULN PC :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru