Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odpojení HDD nenačte se Win

Dobrý den, prosím pomoct, našel jsem starý hdd a chtěl ho premazat abych ho mohl prodat prazdny, tak jsem vypojil svůj pevný disk a připojil tenhle, ale nenašel jsem v biosu formátování a do win se nenacetl i kdyz mam system na ssd, tak jsem se na to vyprdl. Chtěl jsem vrátit svůj původní a po připojení mi to hází nějakou chybu a nevím jak se dostat zpět do svého systému ?? Píše: reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device. Jakto, že si nepamatuje, jak fungoval co mam prosím dělat

Předmět Autor Datum
Máš z něj nastavit bootování, tak snad nejdřív prověř, z čeho je nastavené a jestli původní disk BIO…
karel 17.06.2020 20:33
karel
a) uvědomit si. že v BIOSu žádné formátování není b) odpojit starý disk, připojit SSD a nastavit boo…
Pytlík 17.06.2020 20:35
Pytlík
Nejspíš jsi instaloval windows tak, že jsi připojil SSD a nechal zapojený i starý disk. A instalátor…
MM_tank 17.06.2020 20:48
MM_tank
Omlouvám se jsem debil, zpanikaril jsem místo zjištění této základní věci. Vůbec mě to nenapadlo, op…
Bobyr 17.06.2020 20:52
Bobyr
Ujasni si pojmy. Termíny "nabootovat disk" nebo dokonce "přibootovat disk" je nesmysl. Nejvýš můžeš…
MachR55 18.06.2020 09:22
MachR55
Ano, už to chápu, zmátlo mě že mi vypisovalo o bootování, když jsem chtěl řešit jen datový disk, ale…
Gombinátor 18.06.2020 19:53
Gombinátor
Nemusíš nic bootovat. Jestli je to jen disk s daty, připojí se při restartování počítače, uvidíš ho…
leo 18.06.2020 09:10
leo
Děkuji, je to tak. Dneska už vše funguje jak jsem chtěl a předpokládal. Za vše mohl vytrhlý kabel. N… poslední
Bobyr 18.06.2020 19:55
Bobyr
Stačí pripojiť predmetný disk určený na predaj, nabútovať z ISO Windows mašinu a pod RAM, nástrojom…
Nuda 18.06.2020 09:33
Nuda

Nejspíš jsi instaloval windows tak, že jsi připojil SSD a nechal zapojený i starý disk. A instalátor si odložil některý důležitý oddíl na starý disk. Takže to bez něj nejede. Zkus to tam vrátit, záleží jak důkladně jsi mazal.
Zkus znovu to pořadí bootování jak tí radí, pokud nepomůže (asi ne) tak instalační usb s win10 a zkus opravu (a už nech zapojený jen ssd).

Omlouvám se jsem debil, zpanikaril jsem místo zjištění této základní věci. Vůbec mě to nenapadlo, opravdu vypadl kabel SSD se systémem. Po zavření bočního krytu bedny zatahlo asi kabel..
Tak se teď radši ujistim dopředu- Mám 2 disky SSD s Windows a HDD pevnej, když prepojim teda ten HDD za jiný on se taky už načte s daty co na něm jsou, ikdyz v tomto konkrétním PC nikdy nebyl, nebo ho musím nabootovat? A když ho nabootuju a je na stejné pozici, jako ten původní a pak budu chtít vrátit ten původní, tak se načte, nebo ho zase nepozná, když jsem tam přibootoval jiný hdd? Děkuji za případné vysvětlení, toto jsem nikdy nedělal.

Nemusíš nic bootovat. Jestli je to jen disk s daty, připojí se při restartování počítače, uvidíš ho ve správě disků v Ovládací panely W7 nebo v Nastavení - správce disků W10. Tam ho též můžeš smazat/zformátovat atd. Pro zobrazení v Průzkumníkovi nebo podobném nástroji to může vyžadovat inicializaci a přiřazení písmene pro danou jednotku. Upozorňuji, že jen zformátováním disku data nezmizí a můžou jít obnovit. Pro neobnovitelné odstranění je třeba disk přepsat nulami nebo jedničkami. Pokud to neumí tvůj Správce disků, je třeba to udělat např.v nástroji MiniToolPartition nebo v Linuxu.

Stačí pripojiť predmetný disk určený na predaj, nabútovať z ISO Windows mašinu a pod RAM, nástrojom Diskpart.exe, zmazať, clean, vyčistiť a preformátovať disk.

Potom vrátiš pôvodný disk so zavádzačom OS Windows do portov.

Lenže kto chce, dokáže zo zmazaného disku vhodným "Recovery SW" tvoje dáta vyštrachať, ako malinu. Ideálne je na predávaný disk nahrať nejaké komprimované video, durch, od začiatku po koniec plotní alebo 35x prepisom metódou P.Guttmanna jedničkami a nulami, ale aj to nie je isté, že sa niečo z disku dá vydolovať.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru