Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Bzučanie PC zdroja po vypnutí počítača

Dobrý deň, nemá niekto skúsenosť s riešením problému bzučiaceho/pískajúceho PC zdroja? Jedná sa o CORSAIR RM650x. Pri skladaní počítača pred vyše rokom a pol som rovnaký problém mal u čisto nového zdroja SEASONIC a aj EVGA tak som nakoniec vymenil za spomínaný CORSAIR ktorý bol totálne ticho po dobu približne jedného roka bežného používania. Počítač to nieje extra výkonný(R5 2600x/GTX 1060, žiadne taktovanie) takže zdroj nebol nikdy nadmieru zaťažovaný. Už zhruba pol roka je ale po vypnutí počítača počuť bzučanie. Pri zapnutom PC nieje počuť nič a taktiež ak ho vypnem vzadu vypínačom ktorým zdroj disponuje. Predpokladám že vyreklamovať sa mi to nepodarí vzhľadom nato že je to sotva počuť a zdroj funguje... Existuje spôsob ako to opraviť? Uvažoval som že to dám opraviť nejakému opravárovi elektroniky čo by zrejme malo za dôsledok zrušenie záruky ale ak je možné ho opraviť tak to myslím zato stojí.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A proč máš 650W zdroj na takovou sestavu, kterej utáhne s prstem v nose 400W kvalitní a bude mít lep…
stylar 22.06.2020 17:17
stylar
stylar: Máš pravdu, 650W je oveľa viac ako tá zostava potrebuje. Zvolil som 650W jednak z dôvodu nez…
matus31 22.06.2020 18:41
matus31
Tady začal a bzučet po půl roce a ejhle :https://forums.tomshardware.com/threads/power-supply-buzzin…
POW 22.06.2020 19:28
POW
Vyskúšal som dnes zdroj vo viacerých zásuvkách a izbách. Všade sa zdroj správal rovnako. Teoreticky… poslední
matus31 25.06.2020 13:48
matus31

A proč máš 650W zdroj na takovou sestavu, kterej utáhne s prstem v nose 400W kvalitní a bude mít lepší účinnost.

Corsair řadu RM jsem zvolil při upgradu GPU, vždycky jsem měl Seasonic a bez problémů, i když občas trochu problém s hlučností, hlavně jsem se dočetl, že Seasonic měl nějakej problém u zdrojů s poddimenzovanou kabeláží a ochrana ve zdroji mohla způsobit vypnutí zdroje. U toho Corsair jsou OK recenze a používá kvalitní součástky, navíc sem čumněl na ty kabely u Corsairu jak jsou masivní a neohebné, dokonce na konci kabelů jsou nacpaný nějaký součástky, takže jsem je měl trochu problém provlést ve škříni kvůli lepšímu cable managementu. Zdroj je fakt hodně tichej i v zátěži, jedině dělá zvuk pouze při vypnutí, kdy silně cvakne, což je OK, nezkoumal jsem co to znamená.

Jinak píšeš, že máš ten problém s vícero zdroj, co máš za desku? Zkoušel jsi měnit nastavení BIOSu i když nějaký režimy S1, S3 se nastavovaly u starých desek, ale vím, že třeba u Gigabyte umožňovali zapnout funkci ErP kdy ve stadby hodně klesá spotřeba >1W, kdy je deska ve stadby vypnutá a nefungují samozřejmě napájení USB s tím zapnutí pomocí klávesnice, myši nebo probuzení po síti.

stylar: Máš pravdu, 650W je oveľa viac ako tá zostava potrebuje. Zvolil som 650W jednak z dôvodu neznalosti a taktiež som v tej dobe uvažoval že časom tam kúpim iné komponenty ktoré by spotrebu zvýšili a teda už by tých 650W mohlo byť potrebných. Inak povedané zobral som výkonnejší zdroj aby som časom nemusel riešiť výmenu zdroja. Dnes viem že to bola chyba. Hry už nehrávam a kľudne by som si vystačil s AMD R5 3400G(len APU).

Tiež musím uznať že kabeláž má CORSAIR lepšiu v porovnaní s EVGA/SEASONIC. To cvaknutie/zopnutie pri štarte a vypnutí zdroja je normálne, už som to pred časom riešil a je tam nejaká súčiastka ktorá zopína... Nemôžem si spomenúť na názov, každopádne to je normálne a netreba to riešiť.

Doskou to nebude. EVGA a SEASONIC mali v balení taký tester ktorý stačilo napojiť na kábel k MB a zdroj sa teda dal takto otestovať ešte pred pripojením akéhokoľvek komponentu. Skôr začínam uvažovať nad tým či nebude možnou príčinou elektrická zásuvka respektíve vedenie ktoré mám v izbe kde som všetky tie zdroje spúšťal. O el.vedení toho veľa neviem takže je to možno blbosť. Skúsim čo najskôr vyskúšať zapojiť ten zdroj v inej izbe či to náhodou nebude mať efekt. Nemám doma aktuálne žiadny taký tester takže budem musieť počkať kým doska príde.
Ak si dobre pamätám tak ErP som mal vypnuté. Žiadne podsvietenie dosky, komponentov alebo periférii po vypnutí PC...

Vyskúšal som dnes zdroj vo viacerých zásuvkách a izbách. Všade sa zdroj správal rovnako. Teoreticky ale môžem mať el.vedenie v zlom stave v rámci celého bytu... Skôr si ale myslím že je proste ten zdroj príčinou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru