Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Bzučanie PC zdroja po vypnutí počítača

Dobrý deň, nemá niekto skúsenosť s riešením problému bzučiaceho/pískajúceho PC zdroja? Jedná sa o CORSAIR RM650x. Pri skladaní počítača pred vyše rokom a pol som rovnaký problém mal u čisto nového zdroja SEASONIC a aj EVGA tak som nakoniec vymenil za spomínaný CORSAIR ktorý bol totálne ticho po dobu približne jedného roka bežného používania. Počítač to nieje extra výkonný(R5 2600x/GTX 1060, žiadne taktovanie) takže zdroj nebol nikdy nadmieru zaťažovaný. Už zhruba pol roka je ale po vypnutí počítača počuť bzučanie. Pri zapnutom PC nieje počuť nič a taktiež ak ho vypnem vzadu vypínačom ktorým zdroj disponuje. Predpokladám že vyreklamovať sa mi to nepodarí vzhľadom nato že je to sotva počuť a zdroj funguje... Existuje spôsob ako to opraviť? Uvažoval som že to dám opraviť nejakému opravárovi elektroniky čo by zrejme malo za dôsledok zrušenie záruky ale ak je možné ho opraviť tak to myslím zato stojí.

Předmět Autor Datum
Pokud zdroj nevypnes vzadu prepinacem, tak jde vzdycky na primar napeti. Tudiz to neco dela a teoret…
RedMaX 21.06.2020 13:03
RedMaX
To šťastní majitelé téhle řady řeší docela často. ___KLIK___ ___KLIK___ a další… corsair rm buzzing
karel 21.06.2020 13:06
karel
RedMaX: Riešením by bolo vypínanie tým hlavným vypínačom ale predpokladám že zdroj nato nieje stavan…
matus31 21.06.2020 13:17
matus31
Nikdo netuší, co bude v budoucnosti.
karel 21.06.2020 13:19
karel
Klidně vypínej. Zdroji škodí pouze to, když cvakáš vypínačem jak zběsilý v rytmu disko. Ale zapnutí…
Pytlík 21.06.2020 13:35
Pytlík
zvuk je počuť aj napríklad na tomto videu Já na tom neslyším nic bzučivého. Asi proto, že nejsem ne…
IQ37 21.06.2020 16:02
IQ37
Je to slyset, bzuci to. Ja Corsair zdroj nemam, takze k tomu vic nereknu, ale az zajdu ke kamosovi,…
RedMaX 21.06.2020 16:41
RedMaX
Jj. Corsairy po nějaké době bzučí. Bral bych to jako vlastnost.
mif 21.06.2020 13:08
mif
Ideálne by bolo ak by sa k tomu vyjadril niekto kto pravidelne skladá počítače napríklad pre nejaký…
matus31 21.06.2020 18:53
matus31
Já jsem měl celkem 4 Seasonicy, první byl v pohodě, další dva byly problémové a poslední, je taky v…
Hanyse.k 21.06.2020 20:21
Hanyse.k
Seasonic je vyrobce zdroju, vyrabi a prodava. Kdezto EVGA a Corsair jsou jenom prodejci. Proste neja…
RedMaX 21.06.2020 21:02
RedMaX
Channel Well Technology, coz je takovy prumerny vyrobce zdroju. Jestli je CWT průměrný, pak SS musí…
POW 21.06.2020 21:32
POW
jedna technická: modernější výrobní linka znamená jen to, že mašiny obměnili později, tak jsou nověj…
lední brtník 22.06.2020 01:16
lední brtník
Továrna CWT má 3 patra, to na foto je jen relaxační cimra pro uklízečku. Rozdíl mezi CWT a třeba SS…
POW 22.06.2020 08:21
POW
Prumerny nebylo z hlediska velikosti, ale z hlediska produktu, ktere vyrabi. Mozna se spis hodilo sl…
RMX 22.06.2020 10:13
RMX
Kristova noho! Když vybereme 10 "top" modelů za posledních 5-6 let podle nějakého solidního hodnocen…
POW 22.06.2020 10:46
POW
Něco se muselo změnit, pokud se změnilo chování. Takové problémy se mohou vyskytovat při nějaké změn…
ml1 22.06.2020 15:51
ml1
ml1: Vďaka za tvoje skúsenosti... Zatiaľ ho reklamovať nebudem, jedine ak sa to zhorší a bude istota…
matus31 22.06.2020 16:16
matus31
Corsair len zadá objednávku výrobcovi ale samotný Corsair nieje výrobcom Corsair si navrhne interní…
POW 22.06.2020 17:02
POW
A proč máš 650W zdroj na takovou sestavu, kterej utáhne s prstem v nose 400W kvalitní a bude mít lep…
stylar 22.06.2020 17:17
stylar
stylar: Máš pravdu, 650W je oveľa viac ako tá zostava potrebuje. Zvolil som 650W jednak z dôvodu nez…
matus31 22.06.2020 18:41
matus31
Tady začal a bzučet po půl roce a ejhle :https://forums.tomshardware.com/threads/power-supply-buzzin…
POW 22.06.2020 19:28
POW
Vyskúšal som dnes zdroj vo viacerých zásuvkách a izbách. Všade sa zdroj správal rovnako. Teoreticky… poslední
matus31 25.06.2020 13:48
matus31

Pokud zdroj nevypnes vzadu prepinacem, tak jde vzdycky na primar napeti. Tudiz to neco dela a teoreticky by to mohlo byt slyset, ale osobne neslysim nic. Je divne, ze uz treti zdroj po sobe slysis.
Treba mas extremne dobry sluch a nikdo jiny by to neslysel.

Co by na tech civkach slo opravit netusim.

RedMaX: Riešením by bolo vypínanie tým hlavným vypínačom ale predpokladám že zdroj nato nieje stavaný aby som ho denno denne takto vypínal. Môžno mám trocha lepší sluch ale ten zvuk je počuť aj napríklad na tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=X-X9FVrzMP4

karel: Aký zdroj by si odporučil kúpiť v budúcnosti? Keď som ho vyberal tak som našiel negatívne ohlasy na radu VS od CORSAIR. Tento RM bol jeden celý rok výborným zdrojom ktorý plnil dokonale svoj účel a ani bol totálne tichý. Postupne tak ako som napísal vyššie začal bzučať a myslím že sa to aj zhoršuje. Môžno za ďalší rok to už bude tak hlučné že to bude možné reklamovať...

Je to slyset, bzuci to.

Ja Corsair zdroj nemam, takze k tomu vic nereknu, ale az zajdu ke kamosovi, tak zkusim odposlechnout i u neho, jestli to taky takhle dela. On ma RMx550.

Ja muzu jenom rict, ze moje zdroje Seasonic ani EVGA (vyrobce SuperFlower) takhle nebzucej.

Ideálne by bolo ak by sa k tomu vyjadril niekto kto pravidelne skladá počítače napríklad pre nejaký eshop... Totiž ja som mohol mať len smolu na horší kus v prípade SEASONIC zdroja. Práve táto značka mi príde celkovo vzaté najlepšia z toho čo som našiel na YTB a Googlom na mnohých weboch ale aj individuálne pozitívne ohlasy zopár ľudí z môjho okolia... V prípade CORSAIR serie RM až teraz zisťujem že je po čase tento zdroj ohľadom hlučnosti problémový, možno som to v čase nákupu aj kdesi našiel na webe ale keďže po rozbalení a používaní som žiadne problémy nepozoroval tak som to pochopiteľne neriešil. Zdroje značky EVGA sú z mojej skúsenosti tiež nič moc. Firma ktorá vypustila celú sériu zdrojov s chybným senzorom respektíve inou časťou ktorá ovláda otáčky vetráku si nezaslúži nič iné len totálny nezáujem čo sa ďalšieho nákupu týka. Túto chybu podľa toho čo som našiel na rôznych fórach malo veľké množstvo ľudí a síce je pravda že po reklamácii bol zdroj bez problému vrátený a mohol som vybrať iný lenže ak je takáto fatálna chyba súčasťou celej série zdrojov ktoré vyrobili tak prečo ich nestiahli z predaja? Takže EVGA tiež nevyzerá byť ako dobrá značka zdroja. Ostáva ešte zopár ďalších značiek ale zatiaľ mi to vychádza že ten SEASONIC je zrejme dobrou voľbou.

Seasonic je vyrobce zdroju, vyrabi a prodava. Kdezto EVGA a Corsair jsou jenom prodejci. Proste nejake fabrice zadaji, aby jim vyrobila zdroj(e) na zakazku a ta jim to vyrobi. Pak mas samozrejme u obou dvou ruzne rady zdroju vyrobene ruznymi vyrobci a musis dobre vybirat. RMx je ale slusna rada od Channel Well Technology, coz je takovy prumerny vyrobce zdroju.

Jinak ale i Seasonic mel s tou radou Focus na zacatku nejaky problem, obcas se stane.

Channel Well Technology, coz je takovy prumerny vyrobce zdroju.

Jestli je CWT průměrný, pak SS musí být v tom případě podprůměrný.
CWT má modernější výrobní llinky než SS
[IMG-1650.jpg]

Jon Gerow : Smaller companies like Seasonic, Andyson and Super Flower outsource PCBA assembly. Larger companies like CWT, Great Wall, etc. do everything in house.

jedna technická: modernější výrobní linka znamená jen to, že mašiny obměnili později, tak jsou novější.
ta fotka je z nějaké dokončovací montáže velkých mechanických dílů, proto stádo ručních pracovišť.
technologii výroby v montovně (osazování, pájení, ict diagnostika, finální měření) snad mají zmáknutou, otázka je v jaké kvalitě, jaký je tlak na katování kostů.
o kvalitě nakupovaných součástek, o úrovni návrhu zdroje to neříká už vůbec nic.

Prumerny nebylo z hlediska velikosti, ale z hlediska produktu, ktere vyrabi. Mozna se spis hodilo slovo "bezny". Proste neni to zadny specialista na spickove zdroje, vyrabi ruzne zdroje a buh vi, v jake vyrobni cenovce jsou ty RMx, ktere delaji pro Corsair.

Kristova noho! Když vybereme 10 "top" modelů za posledních 5-6 let podle nějakého solidního hodnocení, tak víc než polovina bude z dílny CWT. Tady se hodně ale opravdu hodně pleteš.
A furt platí chceš kvalitu tak si zaplat, CWT má linky udělat to nejlepší, jen si zaplat.

Něco se muselo změnit, pokud se změnilo chování. Takové problémy se mohou vyskytovat při nějaké změně parametrů obvodu, typicky elektrolytických kondenzátorů (ale oni i ty fóliové jsou dost šizené), čímž se obvod dostane do jiného pracovního bodu, kde je více slyšet. Může to také být změnou toho, co je připojené na zdroj a bere si elektriku i při vypnutí, což také pracovní bod zdroje odšoupne jinam. Prostě něco jako zákon setrvačnosti, pokud se zařízení chová jinak, muselo dojít k nějaké změnně (na vstupu (elektrika v zásuvce je snad pořád stejná), uvnitř nebo na výstupu). Zkusil bych odpojit všechna USB, uvnitř skříně se předpokládám nic neměnilo.
Že by se po roce chystal odejít, to by bylo dost podezřelé, ale třeba je ještě dost velká rezerva a odejde to normálně po 5-10 letech, teď je to jenom na cestě.

Já třeba kdybych toto chtěl řešit bych se chytnul těch kondenzátorů (hlavně těch sekundárních) a zkusil je změřit, tak jak jsou zapájené, malým napětím (např. 100mV=+10mV~), na to mám k dispozici RCL můstek (nebo co to je), ale bez něj bych to dělal těžko a vyletovávat by se mi je nechtělo, pokud bych neměl opravdu vážné podezření. Ale dneska je všechno tak dimenzované, že může odejít prakticky cokoliv. Taky jsem si všimnul (zdroje obvykle neopravuju, ale pár exemplářů mi rukama prošlo), že se šetří keramickými blokovacími kondenzátory, to už je zoufalství, kousek stojí kolem 50 haléřů při kusovém odběru a kolem 5 haléřů když se koupí celá cívka (alespoň jsem tak přes nějakou dobou kupoval 1000 kusů (na cívce jich bývá 2500), nyní koukám, že jsou ceny o řád jinde, ale pořád to jsou desetihaléřové max korunové položky v maloobchodě pro normální lidi). Na tišťáku na ně bývá místo, ale nebývají osazené, je otázka co s těmi elektrolyty nebo s celou regulací dělaji pak vysokofrekvenční složky, které by měly chytat ty blokovací. Je dost možné, že právě kmitání regulace je to, co je potom slyšet, nevím, kde se dneska pohybuje spínací kmitočet, ale očekával bych vysoko nad akustickým pásmem (minimálně 50 kHz) a právě to, co lze slyšet jsou buď produkty regulace nebo zázněje.

Jestliže je funkce bezchybná, reklamace by asi prošla těžko, ledaže by se ukázalo, že jsou výstupní napětí nebo jejich zvlnění (a to by spíš mohlo) mimo toleranci, ale opět toto není jednoduché změřit.

Opravy elektroniky tohoto druhu se snad ani dneska nedělaji, neříkám, když si to nějaký nadšenec proklepne a třeba i opraví (a nebo taky ne), ale tímto se snad už dneska nikdo neživí, protože aby se uživil, musela by taková oprava stát podobně jako nový výrobek ovšem s vyhlídkou na to, že klidně příště může odejít něco jiného. To neni karta za 100 tisíc (možná víc, byla to docela podstatná součást zařízení za milion), u které jsme se radovali, že oprava za 100€ byla levná (tím spíš, že se to posílalo na opravu do německa a značnou část prý stálo to posílání, což teda nevim (víc jak 20€ to být nemohlo), tvrdil to tak pán od českého zastoupení).

ml1: Vďaka za tvoje skúsenosti... Zatiaľ ho reklamovať nebudem, jedine ak sa to zhorší a bude istota že sa to podarí vyreklamovať. Predsa len je to z tých drahších zdrojov a ak bude bzučať ako nejaký starý transformátor tak predsa musia uznať reklamáciu.
Teraz pred niekoľkými dňami som odosielal na reklamáciu základnú dosku a podľa vyjadrenia obchodu kde som kupoval zvyknú takmer vždy dosky opravovať. Skrátka vymenia čo tam odišlo. Mimochodom v súvislosti s tou doskou som dával na diagnostiku všetky komponenty do miestneho servisu a predpokladám že ten zdroj servisák premeral takže by mal byť plne funkčný. Čiže zdroj skrátka len bzučí ale na funkčnosť to zatiaľ zrejme nemá žiadny vplyv.

Skúsil som pohľadať nejaké informácie a tak ako tu už niekto spomínal. Seasonic si tie zdroje robí sám a Corsair len zadá objednávku výrobcovi ale samotný Corsair nieje výrobcom. Nepodarilo sa mi dohľadať informáciu ako to má EVGA, či im tie zdroje niekto vyrába alebo je to čisto pod firmou EVGA. Každopádne z môjho pohľadu vyzerá dôverihodnejšie práve ak si nejaká firma ten zdroj vyrobí sama a nie dá to vyrobiť výrobcovi zdrojov. Vlastne ak som pochopil správne tak kľudne môže dať Corsair objednávku aj firme Seasonic. V praxi samozrejme také niečo asi nefunguje z dôvodu konkurencie.

Ťažko povedať či sa dá považovať hodnotenie na amazone ako dôveryhodné ale občas sledujem aj hodnotenie elektroniky ktoré kupujem aj na ich stránke pre daný produkt a myslím že sa to zhoduje s reálnou kvalitou produktu. Je to častokrát založené na veľkom počte hlasov a napríklad Seasonic tam má pre FOCUS PLUS o niečo lepšie hodnotenie ako CORSAIR RMx. Ak budem kupovať ďalší zdroj tak určite dám šancu spomínanej značke SEASONIC.

Corsair len zadá objednávku výrobcovi ale samotný Corsair nieje výrobcom

Corsair si navrhne interní změny/upravy dle svých požadavků u výrobce OEM na jejich platformně, např u CWT.

Nepodarilo sa mi dohľadať informáciu ako to má EVGA, či im tie zdroje niekto vyrába alebo je to čisto pod firmou EVGA

To samé jak Corsair

Vlastne ak som pochopil správne tak kľudne môže dať Corsair objednávku aj firme Seasonic

Né tak docela, Seasonic neumožnuje měnit vlastní platformu, takže tam by to bylo jen čistě o nálepce

Ťažko povedať či sa dá považovať hodnotenie na amazone ako dôveryhodné

Jestli jsou recenze cinknuté jak na ušáckém newegg.com tak nedá

A proč máš 650W zdroj na takovou sestavu, kterej utáhne s prstem v nose 400W kvalitní a bude mít lepší účinnost.

Corsair řadu RM jsem zvolil při upgradu GPU, vždycky jsem měl Seasonic a bez problémů, i když občas trochu problém s hlučností, hlavně jsem se dočetl, že Seasonic měl nějakej problém u zdrojů s poddimenzovanou kabeláží a ochrana ve zdroji mohla způsobit vypnutí zdroje. U toho Corsair jsou OK recenze a používá kvalitní součástky, navíc sem čumněl na ty kabely u Corsairu jak jsou masivní a neohebné, dokonce na konci kabelů jsou nacpaný nějaký součástky, takže jsem je měl trochu problém provlést ve škříni kvůli lepšímu cable managementu. Zdroj je fakt hodně tichej i v zátěži, jedině dělá zvuk pouze při vypnutí, kdy silně cvakne, což je OK, nezkoumal jsem co to znamená.

Jinak píšeš, že máš ten problém s vícero zdroj, co máš za desku? Zkoušel jsi měnit nastavení BIOSu i když nějaký režimy S1, S3 se nastavovaly u starých desek, ale vím, že třeba u Gigabyte umožňovali zapnout funkci ErP kdy ve stadby hodně klesá spotřeba >1W, kdy je deska ve stadby vypnutá a nefungují samozřejmě napájení USB s tím zapnutí pomocí klávesnice, myši nebo probuzení po síti.

stylar: Máš pravdu, 650W je oveľa viac ako tá zostava potrebuje. Zvolil som 650W jednak z dôvodu neznalosti a taktiež som v tej dobe uvažoval že časom tam kúpim iné komponenty ktoré by spotrebu zvýšili a teda už by tých 650W mohlo byť potrebných. Inak povedané zobral som výkonnejší zdroj aby som časom nemusel riešiť výmenu zdroja. Dnes viem že to bola chyba. Hry už nehrávam a kľudne by som si vystačil s AMD R5 3400G(len APU).

Tiež musím uznať že kabeláž má CORSAIR lepšiu v porovnaní s EVGA/SEASONIC. To cvaknutie/zopnutie pri štarte a vypnutí zdroja je normálne, už som to pred časom riešil a je tam nejaká súčiastka ktorá zopína... Nemôžem si spomenúť na názov, každopádne to je normálne a netreba to riešiť.

Doskou to nebude. EVGA a SEASONIC mali v balení taký tester ktorý stačilo napojiť na kábel k MB a zdroj sa teda dal takto otestovať ešte pred pripojením akéhokoľvek komponentu. Skôr začínam uvažovať nad tým či nebude možnou príčinou elektrická zásuvka respektíve vedenie ktoré mám v izbe kde som všetky tie zdroje spúšťal. O el.vedení toho veľa neviem takže je to možno blbosť. Skúsim čo najskôr vyskúšať zapojiť ten zdroj v inej izbe či to náhodou nebude mať efekt. Nemám doma aktuálne žiadny taký tester takže budem musieť počkať kým doska príde.
Ak si dobre pamätám tak ErP som mal vypnuté. Žiadne podsvietenie dosky, komponentov alebo periférii po vypnutí PC...

Vyskúšal som dnes zdroj vo viacerých zásuvkách a izbách. Všade sa zdroj správal rovnako. Teoreticky ale môžem mať el.vedenie v zlom stave v rámci celého bytu... Skôr si ale myslím že je proste ten zdroj príčinou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru