Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux Mint 19.3 - Nastavenie obrazu (kontrast, gamma, sýtosť...)

Dobrý deň, už dlhšiu dobu hľadám možnosť ako nastaviť obraz v OS Linux Mint. Jediné čo som našiel je nastavenie gamma za pomoci príkazu xgamma -gamma 0.8
Jedná sa o NTB ASUS X555LN ktorý disponuje APU a aj samostatnou GPU jednotkou. V NVIDIA X Server Settings nieje k dispozícii žiadna možnosť nastavenia obrazu.
OS mám aktualizovaný a ovládač mám najnovší proprietárny ktorý tam je odporúčaný. Skúsil som aj open-source driver ale žiadne voľby navyše ohľadom nastavenia obrazu som nenašiel.
Najviac potrebujem možnosť nastavenia "digital vibrance"(digitálna živosť/sýtosť farieb) ktorá je súčasťou NVIDIA ovládacieho panelu na W10. NTB totiž disponuje TN panelom ktorý v základe zobrazuje horšie farby ako RGB klávesnica za 10€. Ak som na W10 nastavil digital viberance na 100% farby a celkovo obraz bol oveľa lepší.

Vopred ďakujem za rady :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vopred ďakujem za rady Zkus si doinstalovat softwérovou část pro tvou GPU : sudo apt install nvidi…
HPET 03.07.2020 14:47
HPET
Skončilo to neúspechom :-) Po zadaní prvého príkazu to vyhodilo niečo v zmysle že nvidia-driver nie…
matus11 03.07.2020 16:26
matus11
Proč zrovna Mint ? Existují pohodlnější "klikací " verze pro notebooky jako ZORIN OS s poslední verz…
HPET 03.07.2020 17:46
HPET
Skúšal som všetky známejšie distribúcie a najviac ma zaujal práve Mint a ako druhý Manjaro. Skúšal s…
matus11 03.07.2020 20:29
matus11
V Linuxu už není potřeba studovat stohy materiálů. Dneska předčí i Widle ale to by bylo na jiný přís… nový
Rce 04.07.2020 01:08
Rce
Mám prostredie Cinnamon. Nastavení jasu nieje problém, nato dokonca funguje aj klávesová skratka ked… poslední
matus11 04.07.2020 10:14
matus11

Vopred ďakujem za rady

Zkus si doinstalovat softwérovou část pro tvou GPU :

sudo apt install nvidia-driver nvidia-xconfig nvidia-settings

A po instalaci ji otevřít, upřesnit zobrazení určitého profilu pomocí :

sudo nvidia-xconfig
sudo nvidia-settings

PS : Nebo použij, importuj nějaký barevný profil, profil barev RGB : ICC / ICM. Můžeš si vytvořit i vlastní s adekvátní gammou. Po linuxovém OS na to existuje "xalib" : http://xcalib.sourceforge.net/
Co je to ICC profil? https://en.wikipedia.org/wiki/ICC_profile

Skončilo to neúspechom :-)

Po zadaní prvého príkazu to vyhodilo niečo v zmysle že nvidia-driver nieje dostupný. Všetko ale fungovalo ale keď som NTB vypol a neskôr zapol tak už len čierna obrazovka. V ľavom hornom rohu pomlčka a bolo počuť z reproduktorov že sa system načítal na plochu... Nechcel som sa v tom montovať nakoľko predpokladám že síce by to šlo fixnúť ale bolo by to kontraproduktívne tak som to rovno preinštaloval a hodil rovno najnovší Linux Mint 20. NVIDIA X Server Settings má zopár odlišností ako vo verzii Mint 19.3 ale nastavenie obrazu ktoré hľadám tam nevidím.

Skúsim sa ešte pozrieť na tie farebné profily...

Proč zrovna Mint ? Existují pohodlnější "klikací " verze pro notebooky jako ZORIN OS s poslední verzi [kernel 5.*]
Ono, jestli si nedokážeš poradit s takovou maličkostí, tak by se to možná chtelo naučit základní prvky a ovládání s tímto OS typu Linux/Mint jelikož je to klíčové a bez toho se sekneš u každého problému a to by te určite nebavilo :)

PS: Každý normální OS poskytuje základní kroky a návody, komuntiu k řešení bugs a různých problémů, u Mint najdeš docs třeba zde :
https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/cs/latest/drivers.html

Skúšal som všetky známejšie distribúcie a najviac ma zaujal práve Mint a ako druhý Manjaro. Skúšal som aj ZORIN OS... O linux som sa začal zaujímať len nedávno takže sa ešte len učím základy. V Minte je to vlastne prvý problém čo riešim, všetko ostatné vyhovuje. Návody z rôzných fór som si prešiel ale nenašiel som ideálne riešenie. Zníženie hodnoty gamma síce pomôže tomu TNku ale úplne kľúčové je práve upraviť hodnotu sýtosti. Skúšal som zopár ICC profilov ktoré sú v Minte v nastavení farieb ale nenašiel som to čo hľadám.

Písal si že je možné si ICC profil vytvoriť. Našiel som v tom nastavení farieb možnosť pridať profil ale ako ho vytvoriť sa mi zatiaľ nedarí nájsť návod ako nato...

fallon: Linux nepoužívam ako hlavný OS. Je to len experiment a spôsob ako sa naučiť novým veciam okolo problematiky veci... Nemáš ale vôbec pravdu že je Linux Mint nejakým nedorobkom. Netvrdím že je to plnohodnotný OS, neviem si predstaviť fungovať na Linuxe respektíve bez W10. Sú ale aj mnohé vlastnosti trebarz mnou riešeného Mintu ktoré prevyšujú W10. Mnohé riešenia ktoré som v Linuxových distribúciach objavil ma veľmi prekvapili a je smutné že W10 neide podobnou cestou. Sú hromady toho čo by sa dalo vymenovať. Napríklad obyčajné kopírovanie dát, odhadovaný čas do dokončenia, veľkosť nejakej zložky. Tieto veci Windows nevie spočítať. Je úplne bežné že má Windows problém spočítať zložky ktoré obsahujú stovky GB. Ďalšia vec je že nevie spočítať ako dlho sa bude kopírovať. Netuším čo za algoritmy nato MS používa ale ja si ani nepamätám žeby to Windows niekedy spočítal správne ak rátam od XPčka až po súčasnosť :D
Samozrejme absencia bloatware je tiež výhoda ktorú musím spomenúť a taktiež mám vždy z akejkoľvek Linux distribúcie pocit že ten OS pracuje pre mňa. V prípade Windowsu mám vždy pocit že pracujem pre blaho Microsoftu respektíve že ten OS ide proti mne.

V Linuxu už není potřeba studovat stohy materiálů. Dneska předčí i Widle ale to by bylo na jiný příspěvek.

Nedočetl jsem se, jaké grafické prostředí používáš. V každém se to nastavuje jinak, pro Plasmu musí být nainstalovaná aplikace kgamma aby fungovalo nastavení Gammy. Obvykle všechno najdeš v nastavení systému, jde to naklikat nebo v nastavení napájení (různé úrovně jasu pro baterku, síť a podobně). Pro jednoduchá prostředí, jako XFCE a tak, to asi nastavit nejde nikde, leda zkus hledat na stažení nějakou aplikaci.

Distribuce založené na Linuxu (Linux je jen jádro) jsou dnes již plnohodnotným OS, používám Plasmu již moc let a nic mi nechybí.

Mám prostredie Cinnamon. Nastavení jasu nieje problém, nato dokonca funguje aj klávesová skratka kedže je to NTB... Gamma som tiež nastavil na 0.8 s pomocou príkazu. Sýtosť farieb som ale stále nenastavil. Ako som písal jedná sa o TN panel a navyše je to NTB kde sú TNká hroznej kvality. Sýtosť na 100% je tam skrátka nutnosť.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru