Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SFX zdroj Corsair SF vs. Seasonic Focus SGX

Dobrý večer, vedel by niekto poradiť s výberom SFX zdroja? Snažil som sa o tom vyhľadať čo najviac informácii ale problematika zdrojov je dosť zložitá a stále nemám jasno čo je lepšie a vlastne čo je smerodajné. Výber SFX naštastie nieje široký a jediné čo pripadá do úvahy je Corsair SF a Seasonic Focus SGX. Corsair je gold a aj platinum a Seasonic je gold. Nepochopil som úplne či účinnosť platinum vs gold je čisto o tej účinnosti alebo to celkovo je kvalitnejší zdroj zložený z lepších súčiastok ak je platinum.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Priplácať za platinum nemá až taký velký zmysel, ten rozdiel v účinnosti oproti gold neni až taký ma…
poihu 20.07.2020 23:58
poihu
Kŕmiť to bude stredne výkonný počítač GTX 1060 a Ryzen 5 2600X. Aktuálne mám od Corsair ATX zdroj RM…
matus31 21.07.2020 08:44
matus31
poměrně stará gtx1060 nemá žádný velký odběr. řešit kvůli tomu rozdíly v účinnosti zdroje s platinov…
lední brtník 21.07.2020 09:12
lední brtník
Máš pravdu RM650x je overkill pre gtx1060 ale v čase kedy som kupoval bol tento zdroj za dobrú cenu…
matus31 23.07.2020 19:42
matus31
Pokud je to tak hlasité jak popisuješ tak reklamuj
POW 23.07.2020 19:53
POW
Nie som si zatiaľ istý či to bude možné reklamovať. Počkám nech sa to ešte trocha zhorší nech je to…
matus31 24.07.2020 09:21
matus31
Zvuk zdroja Corsair RM650x po vypnutí: https://streamable.com/h8m09i 00:02 - vypnutie v systéme Wind…
matus31 24.07.2020 12:36
matus31
Určitě bych to zkusil reklamovat, popřípadě kontaktoval přímo support Corsairu. http://www.jonnyguru… poslední
POW 24.07.2020 14:27
POW

Priplácať za platinum nemá až taký velký zmysel, ten rozdiel v účinnosti oproti gold neni až taký markantný aby sa to vyplatilo. Ale samozrejme platí že platinum zdroj na to aby dosiahol požadovanú účinnosť bude mať aj o chlp kvalitnejšie súčiastky ako gold zdroj, takže to neni čisto len o účinnosti, pretože tá práve ide ruka v ruke aj s kvalitou použitých súčiastok, takže tam môžu byť napríklad použité kvalitnejšie spínacie tranzistory s nižším prechodovým odporom v zopnutom stave ako v gold zdroji a ďalšie takéto drobné rozdiely aby sa dosiahla požadovaná vyššia účinnosť oproti goldu. Ja mám v počítači 2 roky Corsair SF450, ide nonstop, môžem ho len odporučiť, ale u mňa sa v podstate strašne fláka keďze v idle mám spotrebu len 22W, ani ventilátor neviem či sa v ňom za tie dva roky niekedy vôbec roztočil lebo sa roztáča až pri odbere tuším nejakých 80W či kolko, už si nepamätám presne. Nenapísal si ale čo s tým zdrojom chceš vlastne kŕmiť.

Kŕmiť to bude stredne výkonný počítač GTX 1060 a Ryzen 5 2600X. Aktuálne mám od Corsair ATX zdroj RM650x a chcem prejsť na SFX z dôvodu neskoršieho prechodu na ITX formát PC. S Corsair mám ale jeden taký problém že po vypnutí počítača ten zdroj začne pískať/bzučať. Nieje to nič hlasité ale občas to je počuť. V zapnutom stave je vždy ticho. Z toho čo som našiel na nete tak je toto dosť známy problém Corsair zdrojov a Seasonic síce tiež občas je nejaká zmienka ale v oveľa menšom množstve ako Corsair.

poměrně stará gtx1060 nemá žádný velký odběr. řešit kvůli tomu rozdíly v účinnosti zdroje s platinovou cenou je vyhazováním peněz.
původní zdroj rm650x by mohl napájet 3 takové grafické karty, taky zcela nesmyslná koupě.
asi bych pro tu gtx1060 vytáhnul ze skříně nějaký 400-450W typ a s sfx zdrojem počkal až na novou itx bednu.

Máš pravdu RM650x je overkill pre gtx1060 ale v čase kedy som kupoval bol tento zdroj za dobrú cenu a neoplatilo sa kupovať nižšiu verziu série RMx. Zatiaľ odložím kupovanie SFX a tak ako píšeš keď budem zostavovať SFX build tak to budem riešiť potom.

Možno ani nebude nič potrebné meniť. Totiž nechcem isť do totálne ultimátneho miniPC a vystačím si teda aj s ITX skriňou ktorá podporuje ATX zdroj. Ide o to že načo meniť za SFX aj tam môžem dať ATX zdroj. Problém ale s týmto mojim RM650x už mám takmer jeden rok. Začalo to už dávnejšie po vypnutí počítača začne pískať/bzučať ale v tej dobe si myslím že by to neprešlo na reklamácii. Neustále sa to ale zhoršuje a dnes by to už možno aj prešlo. Tesne po vypnutí počítača je jasne počuť aj zo vzdialenosti niekoľkých metrov také pískanie zo zdroja a postupne sa to síce stíši ale počuť to neustále keď je PC vypnutý. Jediné riešenie je vypnutie vypínača na zdroji. Preto som zvažoval že ho predám a kúpim SFX. Lenže ak je možnosť to vyreklamovať tak to vyzerá ako lepšia varianta.

Mohol som nejako nesprávnym používaním zdroja spôsobiť takúto chybu alebo je to proste zlý kus prípadne celkovo problém celej série? Ako píšem je v tom kompe len gtx1060 takže zaťažovaný ten komp nebol nikdy. Napadlo mi či to nemôže spôsobovať že je otočený opačne čiže vetrákom smerom dole nasáva cez mriežku v skrini. Elektronika v zdroji je ale opačne a nie som si istý či je to stavané na takúto prevádzku. Zo spodu je v skrini mriežka takže vetrák môže nasávať, je tam ale aj dosť jemný filter ktorý by teoreticky mohol brániť prudeniu vzduchu. Môže filter spôsobiť prehriatie zdroja a následne poškodenie ktoré spôsobuje hlučnosť po vypnutí?

Zvuk zdroja Corsair RM650x po vypnutí: https://streamable.com/h8m09i
00:02 - vypnutie v systéme Windows 10
00:15 - cvaknutie v zdroji / počítač vypnutý
00:28 - vypnutie zdroja hlavným vypínačom

Kvalita audia tej nahrávky je veľmi zlá ale zvuk ktorý začne zdroj vydávať v 15 sekunde je jasne počuť. Tento zvuk je počuť neustále a po prepnutí hlavného vypínača na zdroji do polohy OFF tento zvuk zoslabne a po menej ako pol minúte úplne zmizne.
Má niekto skúsenosť že by zdroj s takýmto problémom bolo možné reklamovať? Na tej nahrávke je to dosť skreslené no v reále je ten zvuk dosť nepríjemný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru