Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Throttling vs snižování frekvence

To přesně nevím, může to být prostě odlišné nastavení hodnot. Ono je tam toho celkem dost parametrů co lze nastavit . Není to prostá tabulka se sloupci teplota=otáčky.
Může to být udělané okamžitě nebo s historií, může to kromě teploty sledovat i spotřebu, v neposlední řadě záleží, které úrovně data sbírají a také chování (spolu)řídí: Operační systém, driver "managementu procesoru", BIOS nebo autonomní řadič na desce. Někde se spolu mohou bít.

Dál procesory intel mají možnost omezit turbo na určitou dobu, na určitou frekvenci, pod určitou spotřebu, vypnout turbo uplně. Tyto úrovně jsou minimálně 2 ("krátkodobá" a delší). Funguje to něco jako váženýprůměr za určitou dobu nazpátek. Ideální je když je to nastavené, tak aby to souhlasilo s teplotní kapacitou masy chladiče a vodivosti (tento model je zjednodušující), pak si procesor může dovolit odhadnout, na jak dlouho si může dovolit jet naplno, aniž by se přehřál, pak ale musí určitou dobu <dle profilu> buď chladit a nebo "počkat na plný výkon" než se samovolně chlazení ochladí

Kromě toho od řady 6 intel cpu mají Speedshift, to radikálně mění toto chování (ale je možné že to není aktivované).

Máš na obou ntb drivery intel thermal framework? Máš v možnostech napájení možnost měnit u jednotlívých power režimů něco jako Thermal mode (typicky Normal, High performance, balanced, low power, Cold, quit )?

V závislosti na těchto volbách a schopnostech systému jako celku tedy systém se chová podle různých cílů, tedy být tichý, být studený, neomezovat výkon, omezit spotřebu a podle schopností se mu to daří pouze na aktuálních hodnotách a nebo má i vhled do historie, jak se hodnoty teploty, zátěže, spotřeby a frekvence větráku vyvíjely a dokáže zpětnou vazbou měnit akční parametry (+- větrák, přiškrtit výkon)

Odkážu na už dnes tak 7 let starou prezentaci, ale už v této době ty principy takto fungovaly. Je to fakt hodně zajímavá porce informací:
https://www.hotchips.org/wp-content/uploads/hc_archives/hc24/HC24-1-Microprocessor/HC24.28.117-HotChips_IvyBridge_Power_04.pdf

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny