Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Throttling vs snižování frekvence

Hola, mám dva notebooky. Jeden při zátěži (T440s) dosáhne 75C a začne throttlovat (50%) a posléze i snižovat frekvenci. Druhý (430G3) drží max frekvenci a nethrottluje, pak jen začíná ubírat na frekvenci kolem 80C. Chtěl bych vědět, čím je daný rozdílný způsob "ochlazování". Oba CPU jsou Intel 6600u vs 6200u. Jak se projeví na práci s počítačem throttling?

Předmět Autor Datum
začne throttlovat (50%) a posléze i snižovat frekvenci nethrottluje, pak jen začíná ubírat na frekv…
Wikan 23.09.2020 20:55
Wikan
Dík, ale potřebuju odpověď od někoho, kdo ví... Throttlovat CPU může i na plné frekvenci, jen tak pr…
Alekssu 23.09.2020 21:51
Alekssu
Ano, z plné zátěže ti půjde frekvence třeba o polovinu dolů. Je to kvůli vysokým teplotám a ochraně… poslední
Lukas1982 25.09.2020 07:41
Lukas1982
Chtěl bych vědět, čím je daný rozdílný způsob "ochlazování". Nejspíš biosem. Jeden výrobce měl asi…
MM_tank 24.09.2020 00:27
MM_tank
Intel chipy umoznuju viac sposobov ako pri vysokej teplote znizovat vykon, riadi sa to MSR registram…
MMnereg 24.09.2020 09:06
MMnereg
To přesně nevím, může to být prostě odlišné nastavení hodnot. Ono je tam toho celkem dost parametrů…
alpra 24.09.2020 21:00
alpra
Me v defaultu surově throttluje CPU v těžkém benchmarku az pri 105 stupnich, coz je jeho maximalni t…
Sempron 24.09.2020 21:26
Sempron

Chtěl bych vědět, čím je daný rozdílný způsob "ochlazování".

Nejspíš biosem. Jeden výrobce měl asi víc rozumu a začne procesor přiškrcovat přes TDP už při 75 stupních aby notebook moc nehřál na kolena. Ten druhý se asi řídí sám, nejspíš je na limitu.

Throttlovat znamená přiškrtit a dělá se to buď snížením frekvence nebo vkládáním prázdných cyklů. Tobě asi nějaký sw ukazuje vkládání prázdných cyklů jako throtlování ale i snižování frekvence je totéž.

Jak se projeví na práci s počítačem throttling?

Tak logicky výkon bude jaký Halík ? Výkon bude nižší, kurva nižší.
Ale podle mě to ani nezaznamenáš pokud nebudeš sledovat nějakou diagnostiku. Poznáš to až kdyby se chladič cpu pokazil, pak by to bylo hodně pomalé (s tím už mi lidi kdysi chodili).

Intel chipy umoznuju viac sposobov ako pri vysokej teplote znizovat vykon, riadi sa to MSR registrami v CPU nastavuje ich BIOS t.j. vyrobca notebooku (vyrobca NTB si BIOS vzdy upravuje tak ako potrebuje pre dany vyrobok a jeho specifika). Moze nastavit "pozastavovanie" CPU od nejakej teploty X (to bude asi tych 50% co vidis). Alebo ked chip interne dosiahne teplotu Tjmax definovanu intelom pre dany chip tak sa takt znizi na minimum (800MHz apod), a posledne roky odkedy existuje turboboost tak ten sa plynule reguluje podla aktualnej teploty a odberu chipu, ani nemusi byt teplota vysoka. Ale pod zakladny takt (pod neTurbo takt) by to nemalo ist, ak to este nedosiahlo Tjmax.
Ovplyvnovat to urcite neodporucam, aj keby to teoreticky mohlo byt mozne ak by si si zohnal tool pre Win ktory vie menit MSR registre, ak by si vedel ktore MSR registre to ovplyvnuju na danom CPU modeli (to su obcas cistocne kvazi-tajne informacie ktore maju len vyrobcovia) a ak by to vobec CPU dovolil menit z Win (ak nie su pri boote BIOSom zamknute).

To přesně nevím, může to být prostě odlišné nastavení hodnot. Ono je tam toho celkem dost parametrů co lze nastavit . Není to prostá tabulka se sloupci teplota=otáčky.
Může to být udělané okamžitě nebo s historií, může to kromě teploty sledovat i spotřebu, v neposlední řadě záleží, které úrovně data sbírají a také chování (spolu)řídí: Operační systém, driver "managementu procesoru", BIOS nebo autonomní řadič na desce. Někde se spolu mohou bít.

Dál procesory intel mají možnost omezit turbo na určitou dobu, na určitou frekvenci, pod určitou spotřebu, vypnout turbo uplně. Tyto úrovně jsou minimálně 2 ("krátkodobá" a delší). Funguje to něco jako váženýprůměr za určitou dobu nazpátek. Ideální je když je to nastavené, tak aby to souhlasilo s teplotní kapacitou masy chladiče a vodivosti (tento model je zjednodušující), pak si procesor může dovolit odhadnout, na jak dlouho si může dovolit jet naplno, aniž by se přehřál, pak ale musí určitou dobu <dle profilu> buď chladit a nebo "počkat na plný výkon" než se samovolně chlazení ochladí

Kromě toho od řady 6 intel cpu mají Speedshift, to radikálně mění toto chování (ale je možné že to není aktivované).

Máš na obou ntb drivery intel thermal framework? Máš v možnostech napájení možnost měnit u jednotlívých power režimů něco jako Thermal mode (typicky Normal, High performance, balanced, low power, Cold, quit )?

V závislosti na těchto volbách a schopnostech systému jako celku tedy systém se chová podle různých cílů, tedy být tichý, být studený, neomezovat výkon, omezit spotřebu a podle schopností se mu to daří pouze na aktuálních hodnotách a nebo má i vhled do historie, jak se hodnoty teploty, zátěže, spotřeby a frekvence větráku vyvíjely a dokáže zpětnou vazbou měnit akční parametry (+- větrák, přiškrtit výkon)

Odkážu na už dnes tak 7 let starou prezentaci, ale už v této době ty principy takto fungovaly. Je to fakt hodně zajímavá porce informací:
https://www.hotchips.org/wp-content/uploads/hc_archives/hc24/HC24-1-Microprocessor/HC24.28.117-HotChips_IvyBridge_Power_04.pdf

Me v defaultu surově throttluje CPU v těžkém benchmarku az pri 105 stupnich, coz je jeho maximalni teplota stanovena vyrobcem na AMD stránkách. To ale to dokazalo zahrat i grafiku tak sem pres programy snizil a grafika jiz tolik nethrortluje, (po tom co pouzivam FPS omezovač nikdy) takze asi tak, zalezi od kusu. Musis zkontrolovat jestli mas vsude nastaveny maximalni vykon (ovladace grafiky, napajeni ve Windows)

Jestli ti to throttluje ve hrach, je pravepodobne ze throttluje grafika, musis si stahnout MSI Afterburner, ten jedinej mi ukazal pravou teplotu DEDIKOVANE grafiky, ale musis se kouknout vic hloub do tech grafû co jsou dole, a najit neco jako GPU 2 temperature. V pravo nahore ti to bude ukazovat teplotu integrovky...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru