Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Personalizace reklamy

Zdravím,
obracím se na vás s dotazem ohledně personalizace reklam. Znáte to - prohlížíte si zboží na nějakém eshopu a reklama na ro zboží a ten eshop vás pak na internetu pronásleduje všude.
Stává se, že něco hledám v mobilu a reklama na mě pak skáče i v osobním notebooku. To chápu, asi je to tím, že mám v obou zařízeních stejný google účet.

Jenže teď se mi stala věc, které nerozumím. Vybíral jsem košile v jednom eshopu, a to přes mobil večer v posteli.
Ráno jsem pak zapl služební notebook a v prohlížeči na mě začala skákat reklama s košilemi na tom konkrétním eshopu. Jak k tomu mohlo dojít?

Mobil a služební notebook nemám nijak propojen. V životě jsem ten mobil do notebooku nezapojoval (je to zakázané) a google ucet ani jiný osobní mail jsem do něj v životě nepřihlašoval (to je snad dokonce úplně zablokované na tom notebooku)

Tak jak to funguje? Jak je možné, ze služební notebook ví, co jsem den předtím hledal v soukromém mobilu. Jediné, co mě napadá, jestli za to nějak nemůže sdílení společné WIFI, ale to je asi blbost.

Předmět Autor Datum
V obou zařízeních jsi (nebo jsi byl) přihlášený na nějakém stejném účtu. Vím, že jsi psal, že to tak…
Wikan 25.09.2020 09:01
Wikan
100% ne, opravdu. Právě proto je mi to tolik divný. Do pracovniho notebooku máme přísný zákaz přihl…
Jirka098 25.09.2020 10:26
Jirka098
Používáš na obou stejný prohlížeč? Pokud ano, nemáš synchronizované nastavení?
Wikan 25.09.2020 12:03
Wikan
Nene. Na mobilu chrome, na sluzebnim mam nainstalovany jen edge
Jirka098 25.09.2020 15:15
Jirka098
Stává se to, působí to dost hloupě. Já třeba jsem takto jeden den s kolegou (když ještě žil) se něja…
ml1 25.09.2020 09:50
ml1
V životě jsem ten mobil do notebooku nezapojoval Co taková synchronizace prohlížečů: počítač - noťa…
IQ37 25.09.2020 10:19
IQ37
Svůj osobní PC a mobil synchronizovany mám, ale služební notebook jsem s osobními zařízeními nikdy n…
Jirka098 25.09.2020 10:33
Jirka098
Napadá mě, přestože tomu nerozumím: A ten služební NB máš jen v práci a mobil (data, žádné wifi v r…
L-Core 25.09.2020 11:08
L-Core
Taky tomu nerozumím a taky me napadla tahle moznost. Prave na to jsem byl zvedavy jestli to tak fung…
Jirka098 25.09.2020 15:16
Jirka098
služební notebook jsem s osobními zařízeními nikdy nesynchronizoval Ani na ty weby nechodíš se stej…
IQ37 25.09.2020 12:12
IQ37
Že by Advertising ID? Tohle se vás týká, jen pokud používáte účet v Cloudu Microsoft Azure AD. Jde…
host 25.09.2020 11:44
host
Samozrejme ak s tymi zariadeniami si na stejnej WiFi, tak zvonku maju vsetky tie zariadenia stejnu I…
MMnereg 25.09.2020 12:05
MMnereg
Tot prave otazka. Myslim, ze nikdy se nezobrazovaly me, ani pritelkyni, stejne reklamy Takze leda,…
Jirka098 25.09.2020 15:18
Jirka098
Ono hlavne ten reklamny server vie o kazdej webovej stranke ktroru si pozeras, ak ta webova stranka… poslední
MMnereg 25.09.2020 15:48
MMnereg

V obou zařízeních jsi (nebo jsi byl) přihlášený na nějakém stejném účtu. Vím, že jsi psal, že to tak není. Ale nejspíš jsi to prostě někdy jednou udělal a pak zapomněl. A nemusí to být jenom Google. U nás má velký podíl reklamy i Seznam, případně to může být i Facebook či jiná sociální síť.

Stává se to, působí to dost hloupě. Já třeba jsem takto jeden den s kolegou (když ještě žil) se nějak dostal na Mášu a Medvěda, asi když jsme vzpomínali na vlka a zajíce a další ruské pohádky s tím, že dneska nic ruského nedávaji (akorát mrazíka a mášu a medvěda). A protože to neznal, tak jsem mu to vyhledal, aby viděl co je to zač. Po několka dnech na návštěvě u příbuzných jsem se potřeboval podívat na mejl (počítač, u kterého jsem v životě předtím nebyl) a jen jsem se přihlásil do mejlu, tak na mě vyskakovaly reklamy na suvenýry s těmito postavami. Jakoukoliv personalizaci mám na seznamu i centru zakázanou (respektive nikdy jsem nic takového neodsouhlasil).
Ale tak reklamy jsou v pohodě, ty jsou mi ukradené (dokonce i když jsou v seznamu zpráv ob dvě zpávy, aby byly na obrazovce aspoň dvakrát - měl jsem za to, že tapetování bylo nahrazeno bildboardy, alespoň pokud jde o plakátovací plochy), blbé je, že se takto přizpůsobují i zprávy, takže už na ně nekoukám, protože se stejně nic nedovim. Já nechci vidět zprávy podobné tomu, na co jsem někdy kliknul, já chci vidět co se děje ve světě (kdyby aspoň na základě mého neklikání na zprávy o čínském viru tyto z nabídky zmizeli...).

Docela zábava je nový počítač, tj. něco jako "tabula rasa" než si vás reklamní giganti ztotožní. To opravdu je vidět to zoufalství, co do příslušných okének dát. Nemám nové počítače tak často, ten poslední byl někdy roku 16 nebo 17. Ale pořád mám pocit, že i po tolika letech vypadají ty pokusy rádoby umělé inteligence hloupě. Když se koukám na televize (sleduju občas stav trhu, televize doma nám snad ještě nějakou dobu poběží; její náhrada bude oříšek) a pak na mě všude vyskakujou televize, to ještě beru. Ale když hledám tiskárnu, kterou i koupim, tak proč na mě vyskakujou pořád tiskárny ty samé nebo podobné (než si ten automat najde něco jiného), opravdu si myslí, že potřebuju mít těch tiskáren víc(?). Přitom mi může nabízet příslušenství. Papíry, náplně (ale ne hned, třeba po roce) a co já vim co ještě. Ale to ho ani nenapadne. Jo až budou počítače přemýšlet takto, to už bude zlé, zatím se akorát zmůžou na papouškování.

Napadá mě, přestože tomu nerozumím:

A ten služební NB máš jen v práci a mobil (data, žádné wifi v rámci) jen doma? Pokud NB i doma, máš nějakou IP adresu, na mobilu prohlížíš košile. Pak spustíš doma služební NB, Seznam, něco googlíš, oni vědí, že ze stejné IP někdo hledal košile, tak to tam vrazí taky - předpokládají, že si to zase ty na jiném zařízení.

Že by Advertising ID?

Tohle se vás týká, jen pokud používáte účet v Cloudu Microsoft Azure AD. Jde o službu, kterou známe z Androidu a Google - personifikace reklam. Vaše data o hledání jsou posílána a analyzována v Microsoftu. Tuto službu asi každý vypne, není o co stát. Lze to opět učinit v Nastavení-Soukromí-Obecné. Nebo skriptem.

https://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/36449-ladime-windows-10-nastaveni-soukromi-sluzeb-tipy-a-triky?start=3

Samozrejme ak s tymi zariadeniami si na stejnej WiFi, tak zvonku maju vsetky tie zariadenia stejnu IP, takze si to google alebo iny server vie spojit velmi lahko aj podla IP adresy.
(... poznamka: k tomuto ma napada ze blbe ak hladas darcek alebo nieco co zena alebo dieta nema vidiet, a im to zacne hned vyskakovat na ich mobiloch v reklame :-D Neviem ci google nejak rozlisuje ci to je stejna osoba.
... asi to este dodatocne rozlisuje, kedze niekde moze mat stejnu verejnu IP aj tisic ludi. Ale vie si to nejak spojit ze si to asi ty, mozno podla spravania a plus stejna IP)

Ono hlavne ten reklamny server vie o kazdej webovej stranke ktroru si pozeras, ak ta webova stranka ma nejaky reklamny banner od neho (ten sa taha z reklamneho servera a teda vie kedy a aku stranku si otvoril, ak do cookie si ulozi nejake identifikacne cislo PC tak to vie aj celkom pekne spajat ze ktore presne stranky boli pozerane na ktorom pc) a urcite si to uz dal dokopy ak napr. pozeras stejne weby na jednom aj druhom zariadeni, ze tie 2 zariadenia asi nejak suvisia, ak tam je navyse este aj stejna IP.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru