Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zatopeny notebook

Prosím vas. Při dešti mi otevřeným oknem napršelo na notebook. Bohužel jsem si toho všimnul až za 2dny,takže voda na notebooku a kolem něj vyschla.Ja si tedy vytopení nevšimnul, takže jsem ho normalně zapnul a až když ho nešlo zapnout a já ho vzal do ruky, zjistil jsem že pod ním je voda a před dvěma dny pršelo i se silným větrem.
To jen na vysvětlení proč jsem ho zapínal.
Nic dal jsem ho vysušit a po vysušeníj a zapnuti kupodivu najel ale hodně věci nfungovalo po totalním rozebrani a vyčištěni zakl.desky všech kontaktu se mi hodně věcí opravilo,ale zůstaly mi dva problemy s kterými si nevím rady ani s pomoci google.
1.některe klavesy pišou spravne pismenka,ale jiné vždy dva různé znaky najednou(třeba "r" napiše normalně , ale"t" mi píše jako dvojznak "tv"). Jak jsem ho čistil tak jsem zjistl že klavesnici nejde vytahnout.
2.na baterii nejede vůbec přestože ukazuje stav nabiti 40%Když připojím zdroj jede normalně dokonce asi 10s mi signalizuje nabijení ale pak nabijet přestane

Nemáte nějakou radu? Jedna se o notebook Acer ASPIRE E15

děkuji za rady
Změna kategorie, původně: Hardware. Notebook je notebook. (karel)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Klávesnice vytáhnout/vyměnit jde, ale není to zrovna procházka růžovou zahradou. https://www.youtub…
host 27.09.2020 19:43
host
Ty vole, akoze videl som uz za tie roky vselico, ale toto este nie. Za toto by som niekoho povesil e…
fleg 27.09.2020 20:44
fleg
Nevím proč mu říkaš vole, zatím nejlepší informace, akorát mám obavu, že u mně bude problém někde dá…
lupkovic 27.09.2020 21:15
lupkovic
Za prv je to moj kolega a kamos, za druhe ja som vyjadril udiv nad inziniermi z Aceru, ze vymysleli…
fleg 27.09.2020 21:46
fleg
děkubj i
lupkovic 27.09.2020 22:45
lupkovic
No ještě bych se rád zeptal. Můžu bezpečně používat notebook, když úplně vytáhnu baterii? Jde mi o t…
lupkovic 28.09.2020 06:00
lupkovic
Přátele zázrak Zrovna teď jsem k tomu sednul a píši z klávesnice a žádné dvojznaky už nejsou (nevím…
lupkovic 28.09.2020 09:12
lupkovic
Radu si uz dostal, nijako inak ako novou baterkou, alebo prehodenim tvojej do ineho nb to nezistis.… nový
fleg 28.09.2020 10:59
fleg
Tak bacha, abys nebyl prekvapenej - tohle umí i HP.
Kurt 28.09.2020 10:10
Kurt
Este sa mi to nestalo. Akoze viem, ze casy, ked sa klavesnica menila vypacenim zvrchu su uz prec a v…
fleg 28.09.2020 10:16
fleg
Já naštěstí taky, o to víc jsem byl překvapen. Třeba HP 250 g6 má tuhle zrůdnost. A těch je mezi lid… nový
Kurt 28.09.2020 10:26
Kurt
prosím vás ohledně té baterie, teď jsem našel na netu toto https://www.wikihow.cz/Jak-opravit-notebo… nový
lupkovic 28.09.2020 10:40
lupkovic
Stisknete vlevo dile na liste tlacitko Start a napisete Ovládací a mare Ovladaci panely, jak je znat… nový
Kurt 28.09.2020 10:46
Kurt
Tymto radam sa snazim vyhybat. nový
fleg 28.09.2020 10:57
fleg
děkuji, nevím proč mi to minule nic nenašlo, ale teď ano a je to obrázek 2 v příloze Je mi divné, co… nový
lupkovic 28.09.2020 11:10
lupkovic
Víte co je zajímavé, že v tom obrázku 2 nemůžu povolit spořič baterie. Přitom snížit jas, nebo časov… nový
lupkovic 28.09.2020 11:22
lupkovic
dík za varování, řady 250/255 g7 se teď dost prodávají. jen se obávám, aby to nebyl problém všech no… nový
lední brtník 28.09.2020 11:13
lední brtník
Nechat ještě nějakou dobu (>14 dnů) vyschnout někde, kde je teplo. Klávesnice asi bude držet vodu dé… nový
ml1 29.09.2020 18:07
ml1
Prosím vás znovu o radu! Vše funguje celkem OK, nemám tedy naštěstí nutnost kupovat nový notebook No… nový
lupkovic 16.10.2020 01:04
lupkovic
Koukal jsem na eBay a prodávají se tam celé horní díly, tedy i se zapínacím tlačítkem. Jinak stále p… nový
Hulmiho Ukolen 16.10.2020 02:15
Hulmiho Ukolen
Jasně, ale já jsem asi lakomec a když jede, říkám si škoda ho dát do toho nebe. Jinak ale myslíš, že… nový
lupkovic 16.10.2020 08:24
lupkovic
Nevím tedy co máš přesně za model E15 tak posílám odkaz z vyhledávače... https://www.ebay.com/sch/i… nový
Hulmiho Ukolen 16.10.2020 13:11
Hulmiho Ukolen
Znova se vracím k tématu a měl bych 2 dotazy: 1. přišla mi nová baterie, tak jsem ji vyměnil a ten p… poslední
lupkovic 04.12.2020 09:55
lupkovic

Nevím proč mu říkaš vole, zatím nejlepší informace, akorát mám obavu, že u mně bude problém někde dál na základní desce. Proto pokud nebudu mít jistotu, nechám si to jako stolní PC s externí klávesnicí, protože navíc potřebuji i zdroj. K tomu nabíjení se mi totiž nikdo nevyjádřil Ale jsem rád, že mi to funguje aspon tak.

Za prv je to moj kolega a kamos, za druhe ja som vyjadril udiv nad inziniermi z Aceru, ze vymysleli takyto pristup...v zivote som uz mal rozbratych stovky nb, menil som desiatky pokazenych klavesnic, ale taketo nieco som este nevidel.

Tolko k tomu vole.
Baterku ti nenabija preto, ze odisla elektronika, pravdepodobne na baterke, ktora oznamuje informacie o tom ako velmi je nabita a ci ju treba este dobijat. Opat zistis/vylucis len tak, ze skusis inu bateriu.
Mimochodom ja uz Acery cez 15 rokov nepredavam a toto mi len potvrdilo, ze som pred rokmi spravil spravne rozhodnutie.

No ještě bych se rád zeptal. Můžu bezpečně používat notebook, když úplně vytáhnu baterii? Jde mi o to, že ten Pack který tam mám je to takový celkem primitívní slepenec (ve kterém snad ani není místo na žádnou elektroniku) a mám obavu, jak jej rozlepím, že už ho zpátky nedám dohromady a jde mi o to (proč rozlepit), abych si mohl proměřit jednotlivé články (jestli je některý totálně vadný a problém tedy múže být v něm), jestli pomůže koupit nový pack, nebo né. Jestli problém není v elektronice, která bude nejspíše na základní desce, protože mi to tak vypadá, že mi z toho packu jdou 2 drárty na jeden článek, takže ta elektronika (balancer a řízení nabíjení) bude někde na základní desce a že vada může být tam, takže nákup nového packu nic nevyřeší.
Protože já jsem si původně myslel, že těch 40% které mi ukazuje stav baterie je opravdu napětí baterie, ale teď mi to kleslo na 39%, tak nevím, co se stane, jak vytáhnu ten pack, klesne to na nulu, jestli mi to pojede. Já si osobně myslím, že teď mi to měří napětí toho připojeného zdroje, protože jsem to měl připojené celou noc na 220V a napětí se nijak nezvýšilo (spíše spadlo). Když je to ale napětí toho mého zdroje tak se asi nestane nic (pořád bude 39%). Notebook celkem dost potřebuji, práce s tím rozebráním je taky dost nepříjemná, proto se radějí ptám, jestli jít do toho, nebo čekat až to spadne na nulu a do té doby mít v záloze nový notetebook. DATA MÁM TO JE TO OČ TU BĚŽÍ To další už budou jen takové třešničky na dortu, ale byl bych hrozně rád, kdybychom to spolu nějak vyřešili!

Protože ještě bych upřesnil té vody se do notebooku určitě nedostalo hodně. Přesně to říct nemůžu protože jsem ho rozebíral až po vysušení a po dvou dnech, ale opravdu jak se to stalo, tak vodu jsem našel jen pod notebookem a díky tomu, že výrobce se snaží aby byl co nejtenčí, tak nemá žádné nožičky a ta voda šla do notebooku spíše jen vzlínáním (a ty baterie jsou výš). No tvrdit to ale kvůli nefunkční klávesnici nemůžu, možná v ten den tam šlo i něco zhora. Ale stopy po vodě byly po rozebrání opravdu jen na těch nejníže položených součástkách a jen ze spodní strany!
děkuji

Přátele zázrak Zrovna teď jsem k tomu sednul a píši z klávesnice a žádné dvojznaky už nejsou (nevím jestli vyschnul kontox na kontaktech, keré jsem stříkal!? Tak teď moc prosím nějakou zkušenost s tím akumulátorem a mám znova notebook! Jde mi o to, jak zjistím, jestli je chyba v akumulátoru, nebo v tom řízeném nabíjení, které bude zřejmě na základní desce. Prostě po připojení zdroje a najetí Win 10 chvíli signalizuje nabíjení (asi 30s) a pak nabíjet přestane. Po částečném zprovoznění notebooku a Win 10 to ukazovalo stále 40%, včera večer to kleslo na 39% a je to stále na 39%, přitom na síti 220V to mám pořád! Tak nevím, půjde to stále dolů, nebo se to zastaví, nebo snad se stane druhý zázrak a začne nabíjet! Nebo se mi něco přestavilo v nastavení a je třeba něco změnit. Po zprovoznění notebooku mi to totiž psalo, že nemůže najít Bootovací sektor, musel jsem to v Biosu dát do Defaultního nastavení a pak Win 10 normálně najel, ale nemohlo se tam něco přestavit, co se týče nájení?

děkuji moc za rady

Este sa mi to nestalo. Akoze viem, ze casy, ked sa klavesnica menila vypacenim zvrchu su uz prec a vacsinou musis ist na nu zozadu a povolit min jednu skrutku, ale toto som naozaj este nevidel co predviedol Acer.
Je to mozne, ze to ma aj HP, ale ja v drvivej vacsine prichadzam do kontaktu s Probookmi a Elitebookmi, takze mozno nejak ten Pavilion to v sebe ma.

prosím vás ohledně té baterie, teď jsem našel na netu toto https://www.wikihow.cz/Jak-opravit-notebook,-kter%C3%BD-se-nenab%C3%ADj%C3%AD ale ve svém Win 10 toto nikde nemůžu najít (konkrétně ty "Ovládací panely"). To jsem naposledy používal tuším ve Win XP. Ani jsem nevěděl, že nabíjení má nějaký ovládač, nevíte někdo jak to je tedy ve Win 10? Nechce se mi totiž věřit, že by ta baterie z celkem dobré výdrže klekla tak najednou. Opravdu po vytažení síťového zdroje se notebook okamžitě vypne, není tam prodleva ani sekundu, přitom konektor od baterie jsem vystříkal, zapojil!

Nechat ještě nějakou dobu (>14 dnů) vyschnout někde, kde je teplo. Klávesnice asi bude držet vodu déle (kdyby šla rozebrat, bylo by to lepší, taky by se dala vysušit samostatně a tedy trochu intenzivněji). U baterky nevím, jestli neodešla, tak by vyschnutí taky mělo pomoct (předpokládám, že baterka rozebrat nejde).
Klávesnice bývá uchycená nějakým důmyslným způsobem (u HP to jsou odsouvací pacičky co se tváří jako oddělovače Esc-F1, F4-F5 atd. navrchu a šroubky skrz (šroubky jsou označené symbolem klávesnice, ale některé jsou pod kryty jiných věcí)).
Kolega před několika lety řešil něco podobného s pivem v klávesnici. Nepomohlo tehdy ani její rozebrání a vypláchnutí, pořídil si pak externí (malou a lehkou) kterou prostě s notebookem tahal v tašce a ještě si chválil, jak je na ní krásně vidět.

Prosím vás znovu o radu!
Vše funguje celkem OK, nemám tedy naštěstí nutnost kupovat nový notebook Novou baterii jsem už objednal, ale mám obavu, že to ten celkem už jen malicherný problém nevyřeší a že bude něco na základové desce, nebo klávesnici. A to by byl problém. S tím, jak obtížná a nejistá je výměna klávesnice u toho mého notebooku (viz výše), chci se zeptat. Je nějaká možnost zapnout notebook jinak, než tlačítkem pro zapnutí POWER (abych třeba vyloučil, že není třeba ono nějak zkorodované?). Jde o to, že notebook mi nyní slouží k plné spokojenosti, ale jen ho musím nastartovat se zdrojem, pak jede i bez něj OK. Problém je jen v tom, jak zapnu notebook bez zdroje, tak se mi "rozsvičí" ventilátor a nic se neděje. Když to vypnu a zapnu nejdřív zdroj a pak Power na notebooku, tak notebook najede bez problému.

No ale další problém, co mi nastává, je ten, že zapnu napájení notebooku, zmáčknu Power a nic. Udělám to 2x, 5x a někdy i 6x, než mi notebook zapne. Možná je vadný kontakt na tom tlačítku POWER (já osobně si myslím, že problém je jinde, protože jsem už napsal hodně textu a klavesnice se jeví jako zcela OK Pravda ale je, že tlačítko POWER se v texťáku nepoužívá, ale Pokud by se ta voda dostala zhora (což snad vylučuji), tak by mě nefungovalo více tlačítek a opravdu "texťaku" jsem napsal hromadu a bez problému. Kdybych měl možnost zapnout notebook jiným způsobem, hodně by mi to napovědělo!

Díky moc za další rady a zkušenosti

Koukal jsem na eBay a prodávají se tam celé horní díly, tedy i se zapínacím tlačítkem.
Jinak stále platí, že utopená elektronika se nezapíná !! ale rozebere, vyčistí a na pár dní zasype rýží, která vytáhne všechnu vlhkost ;-)
Je tedy velmi pravděpodobné, že tvůj notebook odejde do křemíkového nebe co nevidět :-)

Jasně, ale já jsem asi lakomec a když jede, říkám si škoda ho dát do toho nebe. Jinak ale myslíš, že bych koupil horní šasi i s klávesnicí? To by byl dobrý tip. Každopádně ještě počkám na tu baterku, protože maličko mám náděj, že hodně problému je v ní. Třeba zapnu notebook bez zdroje 220V v 99,9% se jen roztočí ventilátor na max. otáčky a nic (přestože baterii mám nabitou třeba na 95%. Když ho vypnu a zapnu se zdrojem, na 95% najede úplně bez problému. Je tu ale těch 5% a to je to, že občas musím to tlačítko podržet o dost dýl, nebo na něj i párkrát cvaknu, aby notebook najel. Možná je to vadný kontakt, proto jsem se ptal, jestli nejde nějak nastavit, abych notebook zapínal jiným tlačítkem, nebo teď mě napadá třeba myší a tuto možnost tím pádem potvrdil. Protože klasická alfanumerická tlačítka, jak jsem psal, jaké psi kusy mi dělala po tom vytopení, tak teď úplně skvělé, opravdu jsem nezaznamenal, že by při psaní texťáku nějaké tlačítko nevzalo a já musel mačkat 2x. Proto si myslím, že to nebude tím tlačítkem! Dokonce si myslím, že ta voda do notebooku šla asi opravdu jen dolem a do klávesnice se nedostala vůbec. Ale děkuji za názor a snahu pomoct. Můžeš mi jen tak nastínit tu cenu? Protože jsem koukal na net, že si koupim nový notebook (jak to s ním bylo velmi zlé) a ty ceny mé konfigurace nějak vůbec za 3 roky nešly dolů. Což mě žene, nějak ho ještě udržet.
Jinak jak jsem psal, že jsem lakomec, mám mobil, který mě občas taky zlobí, že něco neumí a už jsem měl asi 10x vybraný nový (vždy lepší a lepší typ), protože koupi nového bych získal hodně jiných funkcionalit. No ale když on pořád dělá to hlavní co po něm chci, tak mi ho je líto opustit. Kdyby mi ale padnul do vody, tak jeho určitě řešit nebudu a ani jako lakomce mi to nebude líto. Bude to pro mně důvod si konečně koupit nový. Je to už asi 6 let starý šunt a za cenu, za kterou jsem ho koupil dnes koupím neskutečně lepší modely. No ale když telefon mám hlavně na volání a SMS a to on mi stařeček pořád umožňuje bez problému.

Nevím tedy co máš přesně za model E15 tak posílám odkaz z vyhledávače...

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_nkw=aspire+e15+keyboard+palmrest&_sacat=0&LH_TitleDesc=0&_sop=15

Jinak já sám mám problém kupovat novou elektroniku "mimochodem píšu z noťasu kterej jsem našel na smeťáku :D"

takže kdybych dnes potřeboval nutně noťas, tak bych šel určitě do refurbished HPčka řady Elitebook nebo Probook např. od fy. Optima cz.

Znova se vracím k tématu a měl bych 2 dotazy:
1. přišla mi nová baterie, tak jsem ji vyměnil a ten problém se zapínáním bez zdroje to nevyřešilo. Jen uvedu, ať se nemusíte vracet k předchozím příspěvkům. Pokud zapnu notebook bez napájecího zdroje 220V, tak se mi jen roztočí na maximum ventilátor a nic se neděje. Musím znova podržet déle (asi 5s) tlačítko On/Off na notebooku, až se ventilátor zastaví. Připojím notebook na napájecí zdroj. Pak ho normálně zapnu tlačítkem On/Off a notebook v pohodě najede. Už během najíždění Windows jej můžu odpojit od od zdroje, přenést si ho kde chci a pracovat pouze na baterie. Nevíte v čem je problém?
2. přišla mi nová baterie a v návodu píšou, že ji při prvním použítí mám vybít na 2%, pak nabít na 100% a tim se baterie zformuje a pak mám držet kapacitu nejlépe kolem 70%. Jde mi o to vybití na 2%. Nemá tam být alespoň 20%, nebo je nutné LiIon baterii vůbec formátovat? Neublížím LiIon baterii tak hlubokým vybitím (i když chápu, že snad mi to notebook ani nedovolí dostat se na 2%)? Vím, že se to dělalo na NiCd a NiMh bateriich! Když už jsem zbytečně koupil novou baterii, ať mi alespoň dýl vydrží a nepodělám něco, což nepříznivě ovlivní její životnost a výdrž.

děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru