Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový disk 8 TB

Výpočet je správně, ale jeho interpretace je špatně.
A taky mi nějak nesedí ten konec.
Statistika mi nikdy nešla a zrovna výpočty typu když mám 4% pravděpodobnost poruchy, jaká je pravděpodobnost poruchy dvou disků. Ale teď to vypadá snadno. Pravděpodobnost, že kterýkoliv zdechne je u každého 4% což je přibližně 8% (do 5% se prakticky dá násobení nahradit sčítáním, jinak je to těch 0.96*0.96=92,16%). Sedí to i se selským rozumem, kupuju dva, čímž zvyšuju šanci na to, že na poruchu narazim. Ovšem tady máte pravdu, 2x4TB je horší než 1x8TB (pokud to uvažujeme jako celek). Ovšem on to neni celek, jsou to dva nezávislé disky, takže to je pravděpodobnost ztáty půl nebo celé zálohy.
Ale pravděpodobnost že selžou oba je dost mizivá, protože 0.04*0.04=0.0016 tedy 0.16% což je znatelně menší než 4%. To by ale platilo, pokud by byla záloha duplicitně na obou discích.

Já teda už léta praktikuju zálohování alespoň dvojmo (snažím se nepřipojovat oba exempláře současně) s tím že případně třetí exemplář vypaluju na blu-ray (pokud to velikost zálohy dovolí, zase nemusím mít těch disků stohy, důsledně to dělám u rodinných fotek a videí). Zároveň před nakopírováním spočítám kontrolní součty, alespoň CRC32, pokud na to nezapomenu. Ono je potom totiž dost tristní situace, když má člověk dva rozdílné soubory a musí rozhodnout, který je ten správný.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny