Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NAS - SMART TV a notebook

1)Jakého výrobce NAS zvolit a má smysl kvůli 2 zařízením použít RAID pole 10?

Zyxel...je trosku lacnejsi ako QNAP a Synology pri podobnom vykone a jeho nevyhodou je mensie moznost roznych add-onov, cize instalacia ineho sw. To domaci user na 99% nevyuzije.

2)V případě že zvolím pouze RAID 1 a později budu chtít vytvořit RAID 10 pole bude to fungovat?

Fungovat to bude, ale povodne pole musis zrusit a spravit nove, cize data si musis najprv odzalohovat inde a az potom mozes vytvarat pole.
Raid10, ci raid5 ma zmysel na firemnych sietach, kde potrebujes co najvyssi vykon. Na domace pouzitie moc zmysel nema. Staci ti raid1.

3)Nabízí některé modely NAS možnost rozšíření operačních pamětí na později?

Ano, ale pokial ho chces prevadzkovat len ako NAS a nie ako matersky pc pre rozne virtualne servre staci ti ta pamat od vyrobcu.

Pozor na sposob pouzivania. Ak pouzivas NAS na zdielanie dat na sieti s okamzitym pristupom pc k nim hrozi pomerne velke riziko, ze o ne prides. Pri raid1 ak sa data zle zapisu na prvy disk zapisu sa zle aj na druhy (zrkadlenie), takze chybne skopirovany subor bude na nase zle ulozeny na oboch diskoch.
Ak pouzivas NAS aj ako zalohu (rovnake data mas na pc aj na nase) nesmies mat disk priamo pristupny z pc...ak si ho namapujes, ci vyvedies odkaz na plochu tak dnesne kryptoviry bezne prehladavaju siet a najdu si take "public" foldre a vsetko na nich zasifruju tiez.
Na NASe maj preto vytvorene vzdy aj privatne foldre, ku ktorym pristupuj cez FTP, idealne nie cez moc sprofanovane programy (WinSCP, Cobian a pod). Nikdy sa k nim nepripajaj cez SMB(CIFS).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny