Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Umělé zatížení GPU

Dobrý den,
Popíši ve zkratce můj problém :
Mám PC sestavu s AMD grafikou starou cca 4roky. Už od začátku se potýkám s problémem pádů grafického ovladače. Na původních Windows 8.1 se chyba projevovala tak, že se zasekl obraz, pár vteřin se nic nedělo a následně obrazovka (případně obrazovky - používám dva monitory) problikly a v pravém rohu na mě vyskočila hláška "Grafický ovladač přestal pracovat a byl obnoven". Vše pokračovalo normálně dál.
Toto se dělo naprosto nahodile, někdy 1x za 10 hodin, jindy klidně 10x do hodiny. Ovšem člověk si na to časem zvykne.
Zajímavé je, že se toto dělo pouze při 2D grafice - převážně videa (YT, FB atd.). Ve hrách 3D grafika se toto nikdy nestalo.

Problém je, že jsem musel přejít na Windows 10, kde pády končí trvalým zaseknutím - prostě se zasekne obraz. nehýbe se myš, ale zvuk hraje dál a PC částečně "žije". Samozřejmě následuje tvrdý restart zapínacím tlačítkem. A toto už člověka dost naštve, kord když toto děla 4x do hodiny ...

Sestava byla testována na RAM chyby, nedávno byl koupen nový SSD disk (původní umřel), zdroj je OK (při plném zatížení nepadá). Windows Log je prázdný (jsou tam jen hlášky tvrdého vypnutí - to dělám já).

Z toho, že GPU ovladač padá jen při nízkém zatížení (2D videa) usuzuji, že je problém s nějakým úsporným režimem, takže bych potřeboval uměle zatížit GPU (třeba na 10%), taky aby nepadala do úsporného režimu. Zná někdo takovýto program ?

Moje sestava :
CPU : Intel i7-6700k (nepřetaktován)
GPU : Sapphire Tri-X R9 390X (netaktována)
MB : Asus Z-170A
Zdroj : nějaký SeaSonic 620W
Disk : Samsung Evo do M.2
Windows 10 x64 build 2004

Děkuji za pomoc. Je to otravné hlavně při neuložené práci.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny