Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Živý zvuk z mikrofonu

Dobrý den, rád bych připojil mikrofon k rádiu do zdířky AUX a slyšel z rádia zesíleně to, co říkám do mikrofonu. Je mi jasné že to takhle nejde, ale nějak to jít musí. Mám obyčejný mikrofon Yenkee k PC s 3,5mm jack s třemi částmi (klasický) a rádio Sencor se zdířkou AUX na 3,5mm jack. Když to připojím, tak to nic nedělá - jak je to možné? Mohu si koupit nějakou kouzelnou krabičku, kterou zapojím mezi rádio a mikrofon a už to půjde? Existuje nějaký jednoduchý obvod, který bych si jako amatér vyrobil? Nebo to musí jít přes PC, případně jak? Prosím o smysluplné odpovědi - jako laik bych to chtěl zkusit a třeba tak něco hlásat z okna na ulici. Děkuji, Karel_com.

Předmět Autor Datum
To rádio Sencor má na štítku i nějaké typové označení?
host 21.10.2020 22:53
host
Jistě, je to Sencor SPT 231.
karel_com 22.10.2020 09:53
karel_com
mám smutnou zkušenost, že ti chápání analogového světa moc nejde a konstruktivní příspěvky považuješ…
lední brtník 21.10.2020 23:02
lední brtník
Chápu, děkuji za odpověď. Příště bych to prosil bez uštěpačných poznámek.
karel_com 22.10.2020 09:48
karel_com
Udělat ze 2mV 200mV neni takový problém, i ten nejhorší tranzistor bude mít zesílení víc jak 100, ta… poslední
ml1 22.10.2020 14:38
ml1
A kromě toho některé mikrofony vyžadují ve vstupní zdířce napájení ...
dsa 22.10.2020 09:46
dsa
I na dynamický mikrofon stačilo učebnicové zapojení tranzistoru se společným emitorem. Na napájení s…
ml1 22.10.2020 14:34
ml1

mám smutnou zkušenost, že ti chápání analogového světa moc nejde a konstruktivní příspěvky považuješ za výsměch. takže poslední pokus:

mikrofony potřebují svůj mikrofonní předzesilovač nebo vstup s dostatečnou citlivostí. (u pc zvukovek mívají svůj vyhrazený růžový vstup, právě kvůli předzesilovači)
mic: citlivost 2-5mV, do impedance bych nezabrušoval.
aux: citlivost 200-500mV
porovnáním je jasné, že napřímo to nebude hrát.

mikrofonní předzesilovač se dá vygooglit hotový i jako stavebnice.

Udělat ze 2mV 200mV neni takový problém, i ten nejhorší tranzistor bude mít zesílení víc jak 100, takže to zvládne i se zpětnou vazbou, která zesílení o něco srazí. (Nepočítám teď výkonové, ty maji třeba jen 10, mám na mysli nějaký univerzální malý křemíkový tranzistor.)

I na dynamický mikrofon stačilo učebnicové zapojení tranzistoru se společným emitorem. Na napájení stačila tužková baterka. Tranzistor asi stačil libovolný, kdysi jsem to stavěl s něčím jako KF507 nebo KC238 prostě co bylo po ruce.
Dneska jsou mikrofony většinou kapacitní a ty vyžadujou napájení, dávají ale za to na výstupu napětí přímo použitelné pro aux. Na tom jacku jeden kontakt bude výstup a druhý napájení (napájení oddělené odporem, výstup oddělený kondenzátorem). Takže by mohlo stačitna tu jednu část přivést napájení a na druhé by se měl objevit signál. Prakticky to ovšem vyzkoušené nemám, moje pokusy s elektronikou skončily právě u dynamických mikrofonů. Takže ty dneska normální už znám jen z běžné funkce (třeba že se na starých zvukovkách musel nastavit jumper pro to napájení (mikrofon byl mono), pokud se nenastavil, bylo to stereo, ale bez napájení). Dneska si to zvukovky asi detekujou sami, pokud vůbec počítaji s dynamickým mikrofonem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru