Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno agregácia jak to funguje zhruba

Silne to zjednodusim, ale nemelo by to vadit:

Kdykoli neco stahujes nabo posilas po siti, tak bez ohledu na velikost se to prenasi po malych blocich dat (a vetsinou se nejak kontroluje, ze kazdy blok dorazil neporuseny, jinak se pozada o nove poslani) a "neco" (sitova karta+ovladace+OS..) v tvojem pocitaci se postara o to, ze se to nakonec na tvojem konci tvari jako jeden celistvy prenos, ktery nejakou dobu trval.

Predstav si dalnici s pripojkama pro tovarny, sidliste, nakupni strediska, .... kazda pripojka ma u vyjezdu na dalnici semafor a velke parkoviste (buffer v pocitaci), kde se auta muzou celkem neomezene hromadit.

Do tovarny na boty jezdi lidi autama ze sidliste, ranni smena cita 100 lidi a prijede mezi 6:45 a 7:00 = kapacita te pripojky je (pro download) aspon 100 lidi/15 minut = 400 lidi/hod - ale mozna i mnohem vic, protoze ty lidi nevyjedou naraz a vetsinou ani naraz nedorazi (a po dalnici jezdi i jina auta) - ale z hlediska tovarny (souboru, filmu ...) jednotliva auta nejsou zajimava, dulezite je, aby smena dorazila cela a vcas.

Odpoledne smena skonci a vsichni naraz se nahrnou do tech aut a chteji jet domu, v tu samou minutu. Cili bys potreboval upload 100 lidi/1 min= 6.000 lidi/hod - to by ses ale nedoplatil a ta dalnice by musela byt silene velka.

Ridit rychlost pripojeni je celkem jednoduche, stejne ji muzes jen brzdit, takze na dalnici (drat, wifi) ty auta z tovarny poustis tak jak se vyskytnou, dokud se ti nezda, ze jich je moc, potom zasahne semafor a ten pusti treba jen 4 auta kazdou minutu = omezeni prenosove rychlosti na 240 aut/hod z te pripojky = nez delnici odjedou a parkoviste se vyprazdni, tak to trva 25 minut (delnici sice brblaji na parkovisti, ale upload je proste takovy, tak posledni musi cekat az na ne prijde rada).

Kdyz reditel jede do prace na desatou a v poledne odjizdi, tak nikde neceka a nebrbla (a ma nizkou latenci, ci ping).

----

Jak siroka musi byt ta dalnice? Pokud by na ni byla jen tahle jedna tovarna, tak 400/240 jednim a druhym smerem. Pokud by tam bylo pripojek 100, tak 40.000/24.000 - ovsem poskytovatel (majitel dalnice) vi, ze ve smlouve ma tech 60%, takze muze klidne postavit dalnici jen 24.000/14.400 a furt to bude zvladat, kdyz spravne posteluje semafory ve spicce (a muze porad poskytovat "dedikovane linky").

Navic vi, ze ruzne tovarny (a obchody a...) otviraji v ruznou dobu, takze se tam ta auta stejne vetsinou nevyskytnou naraz, tak postavi dalnici jen 4.000/3.000 a poskytuje linky "agregovane". Jo, ma pokrytych vlastne jen 10% toho, co nasliboval, ale normalne to nevadi, protoze i tak je ta dalnice vetsinu dne prazdna a i kdyz se nahoudou z te stovky tovaren jich 10 sejde na stejnou dobu, tak to zvlada plnou rychlosti a kdyz se jich sejde 20, tak je porad na 50% rychlosti, cili jakoze OK. A proste neveri, ze mu jich tam pojede 30 naraz naplno cely den, proto ma ve smlouve ten prumer z 12 mereni po minimalne hodine.

No a dalnice 4.000/3.000 je vyrazne levnejsni nez dalnice 40.000/24.000 - to da rozum :)

----

Agregace vlastne spoleha na to, ze malokdo pouziva to pripojeni naplno furt a malokdy se sejde tech pozadavku prilis moc naraz.

Kdys si ctes tyhle stranky, tak ti prijde behem par sekund nejaky balik dat s HTML a obrazkama a kdovi cim dalsim a ty to pak ctes nekolik minut, protoze ctes (z pohledu pocitace a tech prenosu) pomalu - no a mezitim klidne po te same lince muzou litat uplne jine stranky pro tvojeho souseda a obema to pripada, ze jedete naplno, i kdyz dohromady toho natahate jen 1% nasmlouvane kapacity kazdeho z vas. (z pohledu poskytovalele vyuzijete jen 1% toho, co si platite a tolik pro vas potrebuje mit bezne vyhrazeno a tedy by mu stacila agregace 1/100 s kapacitou vasi linky)

Kdyz si zacnes stahovat film, nebo video z youtubu, tak ti to chvili jede tvoji plnou rychlosti, ale zase je sance, ze soused, co ma smeny jinak, bude ta svoje videa a youtuby stahovat jindy a dalsi soused, co ma nocni jeste to taha v uplne jiny cas. Takze sice treba jedete vsichni velkou rychlosti, ale dohromady za den toho stejne nenatahate moc. A s trochou stesti se to rozpusti v tom, ze hafo dalsich uzivatelu zrovna nic moc netaha a jenom ctou nejake stranky a pisou nejake odpovedi (coz je z pohledu pocitace cinnost pomala geologicky).

----

Dalsi vec je, ze ten vysilac vidi hlavicky tech packetu, takze vi, kteremu uzivateli jsou urceny, takze je muze radit za ruzne "semafory" jeste nez mu vubec na tu dalnici vjedou (a stosuje si je v bufferech/parkovistich na tom svojem serveru). A nekde hluboko v tech protokolech, co strkaji data do tech balicku/aut a posilaji je po siti a overuji si, ze dorazily je taky zabudovano neco jako "ted nestiham, poslete pozdeji" a posilajici (treba youtube), ktery v tu samou chvili posila filmy milionum jinych uzivatelu, proste ten tvuj trosku pozdrzi a misto toho posle data dalsimu na rade.

Jo, ty velke servery maji taky svoje buffery a praktikuji agregaci a podobne legrace, aby se dostalo na vsechny uzivatele tak nejak rozumne naraz - takze i kdyz TY mas rychlou linku, tak pri stahovani ti to nemusi jet plnou rychlosti, protoze ten server, ze ktereho stahujes nema az tak neomezenou linku a ma i jine uzivatele a proto ti to neposila zdaleka tak rychle, jak by mohl, kdyby mel jen tebe. A i kdyby mel jen tebe, tak ti to stejne nejspis omezi na nejakou "rozumnou" rychlost, pokud na nem nemas nejaky premiovy neomezeny ucet - ostatne kolikrat sis volil mezi "stahnout rychle (placeny ucet)" a "stahnout pomalu (fakt si u nas nechcete zaplatit ucet?)", zeano.

(A jasne, ze z technickeho hlediska naprosto nepripustne zjednodusuju, ale jde jen o kratkou odpoved, nikoli nekolikalete studium)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny

loading...