Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SSD disk - win10 detekuje SSD ako externý hdd

Kúpil som SSD Kingston disk 128 GB, zapojil som ho do počítača do portu SATA2_6GB, počítač ho ale detekuje len ako externý hdd, ak kliknem na odpojiť vypíše "Hardware možno bezpečne odstrániť". Po reštarte ho systém nevidí až keď otvorím skrinku, za chodu, vytiahnem a zasa strčím sata kabel do disku. Vtipne je že keď ho zapojím prostredníctvom usb dokovacej stanice do portu USB 3.0, na vonkajšej stane počítača, systém ho z neznámej príčiny detekuje ako interný. Môj počítač má win10 64 bit ver. 2004, najnovšiu verziu. Skúšal som v správcovi diskov odstrániť zväzok F a znova som ho alokoval, nepomohlo to. Poradíte mi, prosím. Ani na internete som nič o podobnom probléme nenašiel.

Předmět Autor Datum
Třeba by pomohlo v biosu vypnout hotswap pro port SATA2.
host 07.11.2020 21:50
host
Hotwap teda Hot pluig pod SSD Kingston vypnuté, disk sa ale naďalej tvári ako externý.
TomasD 07.11.2020 22:01
TomasD
Co vhces s tim diskem? Pouzivat ho jako datovy nebo na nej nahrat system? Pokud na system udelej in…
MM_tank 07.11.2020 23:15
MM_tank
120gb malý ssd se nepovažuje za vhodná velikost pro windows, zvláště pro w10. jestli jsi navíc koupi…
lední brtník 07.11.2020 23:41
lední brtník
k sata_1: já samozřejmě trpím tou vadou, že když je to jasné mě, že je to jasné všem. přepojením (sy…
lední brtník 08.11.2020 05:07
lední brtník
Toto téma - návrh na "bezpečné" odpojování interních disků jsem probíral ve fóru https://answers.mic…
jobro 08.11.2020 08:32
jobro
Lednibrtnik odpovídá bez obalu. Dva kingstony 240gb a400 jsem koupil rodičům a jeden dostal za 1kc j…
MM_tank 08.11.2020 09:15
MM_tank
Ešte v spravcovi úloh mi pri disku systém píše "Zariadenie sa nemigrovalo"? Samotný win10 vníma môj…
TomasD 08.11.2020 15:57
TomasD
Z pohledu Windows neni mezi SSD a HDD zadny rozdil. Jedna se o standardni SATA jednotku, takze zadne…
RedMaX 08.11.2020 18:25
RedMaX
"Zariadenie sa nemigrovalo" měl jsem v ruce desítky pc se systémovými ssd disky, i s případy, kdy b…
lední brtník 08.11.2020 19:43
lední brtník
pro kterého je hardware starší šesti měsíců naprosto nepoužitelné. zcela tupá úvaha. ani v tomto th…
lední brtník 08.11.2020 19:22
lední brtník
pro lední brtník. citát ...pro kterého je hardware starší šesti měsíců naprosto nepoužitelné... zcel… poslední
jobro 09.11.2020 12:02
jobro

120gb malý ssd se nepovažuje za vhodná velikost pro windows, zvláště pro w10. jestli jsi navíc koupil sociální model a400, dalšími pokusy se nezdržuj, je to šmejd a vyhodil jsi prachy oknem. disk teď můžeš rovnou hodit za nimi.
a pokud máš nápady odpojovat disk za chodu, ačkoliv ti ta funkce viditelně nefunguje správně, pak je tvým jediným cílem nejspíš zničit souborový systém na ssd, což je u řady a400 jedině v pořádku, je totiž k ničemu.
už tradičně zatajuješ další údaje (typ základní desky kam se ten krám připojuje), tak co s tím.
je v biosu u všech sata portů zakázaná funkce hot plug?

edit: jestli je to systémový disk, má být zastrčený do sata_1, protože nikdo neví, jaká další disková alotria tam vyvádíš.
a pokud nejde o systémový disk, nemá v pc směšná a zbytečná velikost 120gb co dělat.

Toto téma - návrh na "bezpečné" odpojování interních disků jsem probíral ve fóru https://answers.microsoft.com/cs-cz/windows/forum/all/intern%c3%ad-disky-jako-extern%c3%ad/823d9f51-6a19-4fbf-93ae-d6b4417f9fcd
Bohužel jsme se nedobrali uspokojivého řešení. Microsoft o problému ví a doporučuje postup na svém webu: https://support.microsoft.com/en-us/help/3083627/internal-sata-drives-show-up-as-removeable-media
Tento postup ale funguje jen pro jeden z interních disků. Jakmile je v počítači více disků, nelze tento postup použít (naproti tomu u Windows 7 toto funguje bezvadně).
Diskuzi jsem uzavřel tím, že zobrazení interních disků v nabídce "Odebrat..." není až tak obtěžující a je v daném případě neřešitelné (starší BIOS, který neumožní detailní konfiguraci interních portů SATA).

poznámka: Kupodivu používám stejný "sociální" SSD a pro mé účely mám na něm dokonce dualboot W7/W10. Vše je individuální a nelze prohlašovat, že tento disk patří do sběrného dvora. LedníBrtník zastavá zde na fóru podobný názor jako jistý Jack z Brna na jiném fóru, pro kterého je hardware starší šesti měsíců naprosto nepoužitelné.

Ešte v spravcovi úloh mi pri disku systém píše "Zariadenie sa nemigrovalo"? Samotný win10 vníma môj ssd disk ako obyčajný sata hdd, netuším prečo. Keď ho mám v dokovacej stanici zapojený cez USB 3.0, systém nemá problém ho ako normálne ssd rozpoznať. Rozdiel systém sa načíta rýchlejšie, ssd disk idú rýchlejšie a naviac sa mi v tento počítač zobrazí "Ikona disku z nápisom SSD", teraz sa zobrazuje len obyčajná ikona disku. Najlepšie je že Kingston mi nedal nič okrem disku a 4x šrubiek, žiadne inštalovacie cd či dvd z ovládačmi, nenašiel som ich ani na stránke Kingston. Vyrobca mojej dosky Z87-k má na stránke ovládače k SATA diskom ale nie k SSD diskom. Systém sa načítava pomalšie ako bez ssd disku, pri zapnutí počítača skočí vždy čierna obrazovka "American Megatron" Nejaký text v angličtine a potom, tabuľka Sp1: Toshiba 1 TB Disk, Sp2: Kingston 128 MB disk, SP3: hs-lg-dvd rom. Systém sa načítaval pomaly, načítanie z ssd trvá takmer 5 min. Celý počítač je napájaný novým zdrojom 600w, kým pred tým to bol 550w zdroj. Ešte zo zdroja vedú dva samostatné káble napájania zariadení, položky sp2 a sp3 sú na jednom kábli, kým SP1 je na druhom kábli, ku skrinke na ssd nedočiahne. Skušal som zmenu registru disku podľa návodu od ms, po reštarte ale nenastala žiadna zmena.

"Zariadenie sa nemigrovalo"

měl jsem v ruce desítky pc se systémovými ssd disky, i s případy, kdy byl původní hdd klonován na ssd. ještě nikdy se mi nevypsal takový text, ani nevidím důvod proč by se to mělo dít.
naopak jsem psal o přepojení tvého systémového ssd do pozice sata_1 i s důvodem, ignoruješ to.
jak už ti píšou, extra ovladače pro ssd neexistují, na ně to nesváděj.
ten zdlouhavý čas vypadá na to, že nefunguje ani automatická detekce typu disku v biosu. čili přehodit a pro jistotu cmos reset, ať se základní deska předvede.

kým pred tým to bol 550w zdroj

to tam máš 2 karty 1080 ve sli? jak mohla taková mrcha odejít, to tam byl nějaký lc power? to se zas vyplatila nějaká úspora.
a víš jistě, že ti odcházející zdroj nepoškodil základní desku?

pro kterého je hardware starší šesti měsíců naprosto nepoužitelné.

zcela tupá úvaha. ani v tomto threadu se nic takového neřeší, vycucal sis to odněkud z brna.
za brtníky nechávám systémový disk ~64gb, protože vím, že se na něj i s aplikacemi vlezu.
standardní desítkové bfu se však nevleze ani na 100gb disk, protože potřebuje mnoho her. k tomu filmy a veškeré zbytečnosti ukládá na systémový disk, což odpovídá iq trumpova voliče a já je převychovávat nebudu.
takže proč kupovat ošizený ssd vadné řady, který tu byl opakovaně řešen, a proč v nejpomalejší velikosti, se kterou jeho uživatelé zbytečně zápasí, když normální 250gb ssd stojí tisícovku? jakou úsporu přinese menší disk?

když si na základě jednoho textu vymýšlíš své konstrukce, bylo by dobré se do života naučit, že komentář patří do konkrétních souvislostí toho threadu, že nejde o obecný za všech okolností platící judikát. někdo to chápe, někomu to trvá.
to microsoftí fórum tuším že existuje. v jeho české verzi je pan prágl zvláště odpudivou certifikovanou ms lamou. díky, nemám zájem.

je možné, že win10 má nový problém, kerý starší win neměly, byl by to teprve asi tisící případ. w10 nejsou můj primární systém a spíš čekám, až ta neschopná firma chcípne nebo vydá win12.

pro lední brtník. citát ...pro kterého je hardware starší šesti měsíců naprosto nepoužitelné...
zcela tupá úvaha...?

Navštěvuji a povětšinou jen čtu fóra od dob, kdy se nazývaly "news". A tam bývali ostří hoši. Nyní jen výjímečně něco napíšu a potom se dovídám, jaký jsem blb.
Každé fórum má svého guru, od kterého se člověk může dovědět užitečné informace. Potud dobrý. Bohužel takovému guru může sláva zamotat hlavu a on se zvrhne v podivného "rádce - fundamentalistu".

Posledních několik let se s údivem dovídám, jak nefunkční hardwer používám! Princip, jak rozbít diskuzi: odklonit téma od původního dotazu, který je "o něčem" na téma "o někom".

K Windows 10: jsem jimi zklamaný a dodnes je nepoužívám jako pracovní systém. Vnuceným grafickým "patlacím" prostředím se ztratila kompaktnost. Na př. ovládání systému je neergonomicky rozlezlé na množství dílčích obrazovek...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru