Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Stačí mi pro připojení k internetu router?

Dobrý den, snažím se zorientovat v tom, jestli potřebuji modem a nebo router. Když se dívám na obchody s elektronikou, vidím několik kategorií zařízení, které mi připadají úplně stejné.
U routrů vidím, že mají WAN port a Ethernet port, já bych zapojil internet ze sítě do WAN portu a počítač do Ethernet portu a očekával bych, že to bude fungovat. Pokud jsem to pochopil správně, tak nebude, ale bohužel nerozumím tomu proč. Co tedy potřebuji k tomu, abych mohl zapojit router? Bez modemu to nejde?

Může mi s tím prosím někdo poradit?

Hezký den,
Lukáš

Řešení:

Není, myslím, že jenom tam musíš nastavit login a heslo na O2 a O2: https://www.o2.cz/osobni/techzona-sluzby/289160-pppoe.html.

O2 má teď fakt samé předražené přístroje, za 500 - 1.000 Kč koupíš v inzerci vlastní, nastavíš a hotovo. Zjistí si ale, jestli jedeš na ADSL nebo na VDSL, já měl s tím kdysi velké problémy, chtěl jsem vyšší rychlost, tak jsem nasadil VDSL modem, ale ten nefungoval, jelikož se musela přehodit na VDSL linka u O2. S novým modemrouterem jsem ale měl problémy rozchodit síťové tiskárny, tak jsem požádal, ať to vrátí zpět, ovšem to bylo na dlouhé lokty, tak jsem to vyřešil na novém modemrouteru a zrušil požadavek na zpětný přechod na ADSL, jenže v O2 to popletli a další den jsem byl zase na ADSL. Párkrát to ještě takhle proběhlo, kdy jedna brigáda mě přepojila na VDSL a druhá zase na ADSL, a pak už byl klid.

Edit: Já fungoval na Huawei EchoLife HG622u: https://pc.bazos.cz/inzeraty/vdsl-modem-huawei/ a žádné problémy jsem s ním neměl.

https://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/huawei-echolife-hg622u.html

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud to tedy chápu správně, potřebuji modem i router. Modem signál přijímá, router ho posílá dále.…
Nasosovak 17.11.2020 15:03
Nasosovak
Jednu dobu před výměnou modemu od FAI a prechodu z VDSL na FTTH jsem používal D7000 Nighthawk (AC190…
HPET 17.11.2020 15:07
HPET
Můj úmysl je jednoduchý, chci si pořídit nový modem, ale zatím tomu přiliš nerozumím. Ten současný o…
Nasosovak 17.11.2020 16:03
Nasosovak
o2 nenabizi k prodeji zadne modemy = modemroutery, nastavene primo od nich? to se mi nechce verit. t…
mobilni brtnik 17.11.2020 16:26
mobilni brtnik
Stránku zrychlujemecesko.cz taky používám a můžu jen doporučit. Navíc tam teď nedávno spustili i měř… poslední
RadekMaly 20.11.2020 16:17
RadekMaly

Pokud to tedy chápu správně, potřebuji modem i router. Modem signál přijímá, router ho posílá dále. Mám tedy ještě pár dotazů:

1) Když se podívám na alzu nebo czc, vidím zařízení, které jsou modem+router dohromady, samostatné routery, ale neviděl jsem nic, co by bylo jen modem. Je něco takového? Pro domácí užití si nějak neumím představit důvod pořizování dvou zařízení, modem+router a samostatný router.
2) K čemu vlastně router může být užitečný pro domácí použití? Router mě zaujal, protože jejich parametry byly vždy lepší, než u modem+router zařízení.
3) Proč mají routery WAN port, když je před nimi potřeba modem?
4) Internet mám od o2, je to myslím vdsl. Mám nějakou jinou možnost, než si pořídit modem+router zařízení?

Moc děkuji za všechny odpovědi!

Můj úmysl je jednoduchý, chci si pořídit nový modem, ale zatím tomu přiliš nerozumím. Ten současný od o2 už je naprd. Rychlost připojení nepotřebuji víc ne 100/10 mbs, je to VDSL, na optiku přechod zatím neplánuji.

A od modemu očekávám, že ho nebudu muset každé dva dny restartovat a zvládne poskytovat wifi pro tři zařízení + pevný internet v PC. Víc nepotřebuji.

o2 nenabizi k prodeji zadne modemy = modemroutery, nastavene primo od nich? to se mi nechce verit.
tak prejdi k jinemu dsl poskytovateli, ktery se o tebe postara - proc ty mas resit jaky modem a jak nastaveny prijde do jejich site?

nejspis na adrese cetin.cz nebo zrychlujemecesko si dohledas, jestli je na tve adrese mozny upgrade i nad 100mbit, at vis, jak bystry modem mas vzit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru