Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem tichý komp s nízkou spotřebou, ale občas na kompresi videa...

Ze 14 let starého počítače bych nebral nic. Pokud se to nekupovalo v nedávné době (řekněme do 5 let spíš míň), tak to bude přinejmenším opotřebené, ale spíš zastaralé (skříně před 14 lety třeba neměly USB3, naopak měly pro většinu lidí zcela zbytečné firewire). Starý komp bych nechal jako celek na méně náročnou práci, ono neni úpolně nejlepší strategie mít jeden komp na všechno. Skříň i poměrně pěkná je otázkou 1-2 tisíc, samozřejmě strop je daleko výše. Starý zdroj zase nebude mít dost sata konektorů a jeho stav je taky otázkou. Mechaniky radši nekomentuju, disketovku už člověk nikam nepřipojí a optická mechanika pokud se používá vydrží pár let (pokud tam bude jen na občasnou instalaci něčeho, dejme tomu, ale na pravidelné používání bych pořídil novou, je to zase jen pár stovek (DVD vypalovačka se vejde do 400, Blu-ray je kolem 2 tisíc, ale ta ve 14 let starém kompu asi nebude)), čtečka karet stará 14 let bude na dnešní poměry šíleně pomalá (jinak asi funkční, pokud nebude používáním mechanicky opotřebená).
Monitor bude v pohodě (pokud stačí rozlišení), ten se koupí, až odejde. DVI se vyřeší redukcí z HDMI to neni problém, VGA by bylo horší.

Pokud jde o tichý počítač, měl by mít co nejméně ventilátorů. Tedy bych se podíval po zdroji s pasivním nebo aspoň pseudopasivním (to jsou takové ty, co při menší zátěži netočí větrák) chlazením. Mě se osvědčilo vodní chlazení s čerpadlem (i radiátorem - nakonec se mi podařilo sehnat hliníkovou vodní věž, která se chladí pasivně) mimo skříň, ale to je na trochu větší výdaje (v PC obchodě stojí třeba jen metr hadice přes stovku, to bych nekupoval 20 metrů, naštěstí potravinářská hadice stejných rozměrů stojí dvacku a je lepší, k tomu si připočítejte čerpadlo, radiátor, vodní bloky (kus je tak za tisícovku https://www.mironet.cz/thermalright-xwb01+dp256930/ a to jsem se ještě radoval jak jsem sehnal levnou náhradu za starý ucpaný a nerozebiratelný) a 10 tisíc zmizí jako nic).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny