Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak přesně funguje tenký a hustý svazek u QNAPu?

když jsem chtěl založit systém se dvěma nezávislými volume s pevnou velikostí, nemohl jsem použít nějaký normální svazek, bez jedné z těchto vyfičureností. v menším prostředí dvou disků pro to nevidím důvod.
asi to taky souvisí se snapshoty samotné nasky, ani to nevyužívám. návody jsem přitom samozřejmě nečetl.
ten tvůj odkaz:

Jak vybrat správný svazek nebo jednotku LUN:
Systém QTS podporuje nejrůznější typy svazků a jednotek LUN pro potřeby aplikací.

Statický svazek
Statické svazky se vytvářejí přímo ve skupině RAID. Podávají nejlepší výkon pro náhodný přístup k souborům (až o 20 % více než ostatní diskové svazky). Tato možnost je vhodná pro vytváření vysoce výkonných prostorů úložiště pro sdílení souborů nebo online spolupráci.

Hustý svazek
Husté svazky se vytvářejí z předem přiděleného místa fondu úložiště. Kapacita je rezervována a lze ji rozšířit. Tato možnost je vhodná pro všeobecné používání.

Tenký svazek
Tenké svazky se vytvářejí s větším místem než je použitelná kapacita úložiště a zabírají fyzický prostor z fondu úložiště pouze při zápisu dat na svazek. Tenké řešení zajišťuje maximaliní využití úložiště a je vhodné pro dynamický prostor úložiště a omezené úložiště sdílené větším počtem uživatelů.

zkus dosáhnout "Statický svazek".
já mám tu druhou možnost, ta dynamická mě děsila. nejsem teď v práci, nemůžu se inspirovat.

edit: aha, tys asi dočetl ještě dál k "lun"

Logická jednotka iSCSI LUN na základě bloku
Jednotky iSCSI LUN přiřazují prostor přímo na úrovni bloku. Dochází nejen ke zvýšení efektivity, ale také zajištění nativní podpory pro virtualizační aplikace (jako je dynamické zajišťování VAAI, opětovné využití úložiště a Microsoft® ODX), díky čemuž jsou logické jednotky LUN na základě bloku ideální volbou pro řešení úložiště iSCSI.

Minimalizujte hrozbu ransomwaru pomocí snímků na základě bloku:
Snímky jsou zásadní pro ochranu dat na NAS a poskytují spolehlivé metody ochrany dat před rostoucí hrozbou ransomwaru. Podpora snímků společnosti QNAP probíhá na základě bloků a zahrnuje technologii kopírování při zápisu, aby bylo možné označit verze záložních souborů a uložit verze samostatně v systému souborů. Toto je vhodné především pro snížení využití prostoru úložiště a urychlení vytváření a obnovování snímků v porovnání se snímky na základě bloků, což představuje skvělý nástroj pro splnění firemních požadavků na dosažení cílů bodu obnovení (RPO) a cílů doby obnovení (RTO).

no je to sice česky, ale že bych tomu rozuměl...

jak řeším ransomware: přístup pro zápis na nasku = do důležitých oddílů se zálohami předpokládám pouze z hlídaného nezavirovaného pc.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny